Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Πρόσθετες εισφορές για τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες εξετάζει η Κομισιόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόσθετες εισφορές για τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες εξετάζει η Κομισιόν

Την προετοιμασία πρότασης σχετικά με την εισαγωγή πρόσθετων εισφορών στους τεχνολογικούς κολοσσούς, συμφώνησε η πλειονότητα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αντισταθμιστούν τα καθεστώτα χαμηλής φορολόγησης που κοστίζουν στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Euractiv, η Κομισιόν σκοπεύει να προτείνει, ένα σύνολο επιλογών για την επίλυση του προβλήματος, το οποίο χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα εξαιτίας αφενός των διαφορετικών επιχειρηματικών μοντέλων που έχουν υιοθετήσει οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες και αφετέρου εξαιτίας της αντίθεσης ορισμένων χωρών μελών σε αυτή την πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με το Euractiv, ορισμένοι επικριτές της νέας φορολογικής πρότασης, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, προειδοποίησαν, κατά τη διάρκεια συζητήσεων στο Συμβούλιο Ecofin που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Ταλίν της Εσθονίας, ότι το σχέδιο θα μπορούσε να θεωρηθεί «επίθεση» κατά των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών, κάτι που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι εντάσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και των ευρωπαίων εταίρων της.

Παρά τις αποκλίνουσες απόψεις, οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να υπάρξει «μια κοινή πορεία» για την αντιμετώπιση της πλεονεκτικής φορολογικής κατάστασης που απολαμβάνουν οι Google, Facebook, Amazon και άλλες μεγάλες εταιρείες, σύμφωνα με τον Εσθονό υπουργός Οικονομικών. «Όλοι συμφωνούν ότι το πρόβλημα υπάρχει», τόνισε μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Τουλάχιστον το 1/3 των κρατών - μελών τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης μιας «ταχείας λύσης» προκειμένου να κλείσουν άμεσα τα κενά και να αντιμετωπιστούν οι στρατηγικές που χρησιμοποιούν και εκμεταλλεύονται οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες προκειμένου να αποφεύγουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Μία από τις προτάσεις ταχείας λύσης είναι αυτή που υπέβαλαν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας «φόρος εξισορρόπησης» του κύκλου εργασιών που παράγουν στην Ευρώπη οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες.

Όπως σε κάθε άλλη φορολογική πρόταση, οποιαδήποτε από τις 28 χώρες της ΕΕ έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο. Τουλάχιστον επτά χώρες φαίνεται πως κρατούν επιφυλακτική στάση, όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Κύπρος, η Μάλτα, η Σουηδία, η Δανία, η Τσεχική Δημοκρατία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, η Κομισιόν επιδιώκει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ και των 28 κρατών μελών της ΕΕ, ώστε να προχωρήσει η πρόταση. Χωρίς την πλήρη υποστήριξη όλων των ευρωπαϊκών χωρών, θα μπορούσε να επηρεαστεί η ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς, κάτι που θα καθιστούσε «ανέφικτες τις φιλοδοξίες για τη δημιουργία ενιαίας ψηφιακής αγοράς», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL