Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.8°C26.6°C
3 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C25.3°C
2 BF 35%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.5°C24.7°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.3°C23.9°C
1 BF 33%
Το Unidos Podemos, "γέφυρα" για τη δημοκρατική συμβίωση των λαών της Ισπανίας / Επιδρομές της αστυνομίας σε τυπογραφεία της Καταλωνίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Unidos Podemos, "γέφυρα" για τη δημοκρατική συμβίωση των λαών της Ισπανίας / Επιδρομές της αστυνομίας σε τυπογραφεία της Καταλωνίας

Η αστυνομία (Γκουάρδια Θιβίλ) κατάσχεσε 1,4 εκατομμύρια προπαγανδιστικά έντυπα υπέρ του δημοψηφίσματος με εισβολές της σε δύο τυπογραφεία της Καταλωνίας, κοντά στη Βαρκελώνη 1,3 εκατ. και 100.000 στο Σαβαδέγ, εκ των οποίων τα 370.000 είχαν το λογότυπο της τοπικής κυβέρνησης της Καταλωνίας και αρκετά του αριστερού κόμματος CUP. Σε άλλη έφοδο κοντά στη Βαρκελώνη η Γκουάρδια Θιβίλ κατάσχεσε το υλικό για την εκτύπωση προπαγανδιστικών φυλλαδίων και αφισών υπέρ του δημοψηφίσματος.

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών δέχθηκαν εντολή από το δικαστήριο της Βαρκελώνης να μπλοκάρουν μέσα σε 24 ώρες την πρόσβαση στους ιστότοπους web που είναι υπέρ του δημοψηφίσματος, ενώ η δήμαρχος της Χιρόνα κλήθηκε να καταθέσει σε έρευνα που γίνεται εναντίον της για ανυπακοή, κατάχρηση εξουσίας και υπεξαίρεση δημόσιων πόρων από τις τοπικές δικαστικές αρχές γιατί στηρίζει το δημοψήφισμα.

Η Αριστερά που ενώνει για τη δημοκρατία

“Πρέπει να βρούμε μια πολιτική και όχι δικαστική λύση στην Καταλωνία” τόνισε χθες ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, καλώντας σε διάλογο όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις και τους αιρετούς θεσμούς της Ισπανίας και της Καταλωνίας για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος αποδεκτού από όλους ενάντια στην πρωτοφανή καταστολή και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επέβαλε de facto η κυβέρνηση Ραχόι. Το Unidos Podemos, σε κοινή συνέντευξη Τύπου του Ιγκλέσιας με τους Γκαρθόν για την Ενωμένη Αριστερά, Ντομέντς για το Barcelona en Comù και Ντίαθ για το En Marea της Γαλικίας, προσπάθησε για άλλη μια φορά να ενώσει την Ισπανία εναντίον της καταστροφικής πολιτικής της Δεξιάς του Ραχόι.

“Πάντα υπάρχει χρόνος για τον διάλογο” τόνισε η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, ενώ το δεξιό καταλανικό PdeCAT, που στηρίζει την τοπική κυβέρνηση του Πουιδεμόντ, “καλωσόρισε” την πρωτοβουλία της Αριστεράς. Αντίθετα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα απέρριψε την πρόταση του Unidos Podemos, ευθυγραμμισμένο με τη σκληρή και αδιάλλακτη γραμμή του δεξιού ισπανικού εθνικισμού.“Δεν παίρνουμε μαθήματα από ένα κόμμα σαν το Podemos” απάντησε εκ μέρους της ηγεσίας του Λαϊκού Κόμματος ο Κασάδο, “καταγγέλλοντας” ότι “ο Ιγκλέσιας μιλάει για διαφθορά όταν πήρε 200.000 ευρώ και ο στενός του συνεργάτης Μονεδέρο 500.000 από ένα δικτατορικό καθεστώς”, δηλαδή τη... Βενεζουέλα.

Εμφύλιος... στους καταλανικούς θεσμούς

Η τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας και οι δήμαρχοι που στηρίζουν το δημοψήφισμα φαίνεται πως δεν ελέγχουν την κατάσταση, καθώς η επίσημη εφημερίδα της τοπικής κυβέρνησης της Καταλωνίας δημοσίευσε τον νόμο της ακύρωσης του δημοψηφίσματος, που καλεί την τοπική κυβέρνηση και τα μέλη της να σεβαστούν την απόφαση ακύρωσης του παράνομου δημοψηφίσματος, μόλις δώδεκα ημέρες μετά την ψήφισή του από το τοπικό κοινοβούλιο. Παράλληλα, αρκετές δημοτικές αστυνομικές αρχές της Καταλωνίας εφαρμόζουν τις απαγορεύσεις εναντίον του δημοψηφίσματος.

Η τοπική αστυνομία της Βαρκελώνης ξεκίνησε επίσης έρευνα εναντίον των προπαγανδιστικών αφισών του δημοψηφίσματος στο μετρό της πόλης. Από την πλευρά της, η τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας ζήτησε από τους πολίτες να τυπώσουν μόνοι τους τα ψηφοδέλτια και το προπαγανδιστικό υλικό.

Δημοσκόπηση: 6 στους 10 θέλουν δημοψήφισμα

Το 59,9% των Καταλανών θέλει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το 29,1% τάσσεται κατά και το 11% δεν απαντά στο ερώτημα, ενώ από αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν το 59,5% θα ψήφιζε υπέρ της ανεξαρτησίας, το 30,7% κατά, με τα άκυρα και τα λευκά να φτάνουν στο 5,4% και αυτούς που δεν ξέρουν και δεν απαντούν στο 4,4% σύμφωνα με την ειδική δημοσκόπηση της Celeste-Tel. Το 33,3% των ψηφοφόρων του ενωτικού σχήματος Catalunya en Comù είναι υπέρ της ανεξαρτησίας και το 62,2% κατά.

Δεξιές αθλιότητες: Το 0,4% με το 50% του ΑΕΠ

Η ισπανική και η καταλανική Δεξιά μαλώνουν για τα εθνικά τους σημαιάκια, ενώ οι πολιτικές τους έχουν καταστρέψει τη χώρα αυξάνοντας σε πρωτοφανή επίπεδα τις ανισότητες, αφού το 0,4% του πληθυσμού ελέγχει πάνω από το 50% του ΑΕΠ, με τη δημιουργία την τελευταία τετραετία 58.000 νέων πλούσιων με πάνω από 1,5 εκατομμύρια ευρώ το έτος, ενώ οι φτωχοί, δηλαδή τα άτομα που έχουν εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τα 6.000 ευρώ ετησίως, αυξήθηκαν κατά 1,4 εκατομμύρια, για να φτάσουν στα 5,4 εκατομμύρια άτομα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των φορολογικών αρχών. Το ένα τρίτο των πλουσίων έχει έδρα την Καταλωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL