Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.6°C20.7°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.8°C15.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C14.9°C
2 BF 58%
Ισπανία / Η βολική αμνησία του Μαριάνο Ραχόι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία / Η βολική αμνησία του Μαριάνο Ραχόι

Η τρομοκρατία, το δημοψήφισμα στην Καταλωνία, η ενότητα της Ισπανίας και η ανάκαμψη της οικονομίας αποτέλεσαν τα αγαπημένα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι στην ολομέλεια της ισπανικής Βουλής, παρ’ όλο που είχε κληθεί από το Unidos Podemos και το Σοσιαλιστικό Κόμμα PSOE για να δώσει εξηγήσεις για την παράνομη χρηματοδότησή του κόμματός του, το σκάνδαλο Γκουρτέλ, το σκάνδαλο Πούνικα, το σκάνδαλο Μπάρθενας και το Ταμείο Β καθώς και μια σειρά άλλα σκάνδαλα που έχουν οδηγήσει στη φυλακή ή στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών μια στρατιά υψηλόβαθμων στελεχών του Λαϊκού Κόμματος και στενών φίλων του.

Ο Ραχόι μίλησε συνολικά για 55 λεπτά χωρίς να αναφερθεί στα σκάνδαλα του κόμματός του, ισχυριζόμενος ότι είχε αναφερθεί σε αυτά 52 φορές από το βήμα της Βουλής, καταναλώνοντας αρκετό από τον χρόνο του για να κάνει ερωτήσεις στην εισηγήτρια των σοσιαλιστών Ρόμπλες και τον εισηγητή του Unidos Podemos Ιγκλέσιας, για να αναφερθεί στην παράνομη παρακρατική δράση των GAL την εποχή του Γκονθάλεθ, με τη δολοφονία του Λάσα και του Θαβάλα, και τη χρηματοδότηση του Podemos από τη... Βενεζουέλα και το Ιράν!

“Πιστεύετε πραγματικά πως οι πολίτες σάς πιστεύουν ότι δεν ξέρατε τίποτα; Ότι δεν ξέρατε για το Ταμείο Β του κόμματός σας;”, ρώτησε ο Ιγκλέσιας τον Ραχόι, περιμένοντας επίσης απαντήσεις για τις σχέσεις του με τον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, πρώην υπουργό Οικονομικών του Αθνάρ και πρώην επικεφαλής της Caja Madrid - Bankia Ροντρίγκο Ράτο, που βούλιαξε την τράπεζα με τρύπα 50 δισ. Ή είστε ανίκανος ή είπατε ψέματα στο Δικαστήριο”, κατέληξε με γαλήνιο και σταθερό τόνο ο Ιγκλέσιας απευθυνόμενος στον Ραχόι. Η εκπρόσωπος των σοσιαλιστών Ρόμπλες ζήτησε από τον Ραχόι να παραιτηθεί από αξιοπρέπεια.

Η επιμονή του Ισπανού πρωθυπουργού ότι δεν άκουσε, δεν είδε και δεν ήξερε τίποτα για μια σειρά σκάνδαλα και το θράσος του να αρνηθεί τα πάντα με ελάχιστες ατάκες στη Βουλή φαίνεται ότι επιταχύνει τη συνεργασία του Σοσιαλιστικού Κόμματος με την Αριστερά. Μόλις ο Ραχόι τελείωσε τη “βολτίτσα” του από το βήμα της Βουλής το Σοσιαλιστικό Κόμμα για πρώτη φορά στην ιστορία του ζήτησε από τα 200.000 μέλη του έκτακτη οικονομική ενίσχυση 3,5 ή 10 ευρώ “για να κάνουμε έξωση στον Ραχόι από την πρωθυπουργική κατοικία”. “Οι εξηγήσεις του Ραχόι στη Βουλή εξόργισαν τη βάση του κόμματος και εμείς πήραμε για πρώτη φορά την πρωτοβουλία να ζητήσουμε από τα μέλη μια έκτακτη εισφορά πέρα από τη μηνιαία συνδρομή τους”, τόνισαν από την έδρα του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Μαδρίτη, εκτιμώντας ότι “θα κάνουμε μια πραγματική αντιπολίτευση για να μην αφήσουμε ατιμώρητη την κακή διακυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος”.

Ρεκόρ τουρισμού και ελαστικοποιημένης απασχόλησης

Στο οικονομικό πεδίο ο Ραχόι συνεχίζει να πανηγυρίζει για την ανάκαμψη και τη μείωση του αριθμού των ανέργων κάτω από τα 4 εκατομμύρια άτομα, στα προ κρίσης επίπεδα, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ελαστικοποιημένες και πρόσκαιρες εργασίες καταβροχθίζουν την ποιοτική και σταθερή εργασία, οδηγώντας παράλληλα σε χαμηλούς μισθούς.

Η Ισπανία περιμένει για εφέτος ρεκόρ αφίξεων τουριστών, που θα ξεπεράσουν πιθανώς τα 50 εκατομμύρια μέχρι το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου, με αποτέλεσμα όλοι να στοιχηματίζουν στην αύξηση της απασχόλησης. Πράγματι, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο υπογράφηκαν 3,7 εκατομμύρια συμβόλαια εργασίας περιορισμένου χρόνου, με άνοδο 9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Μόνο που στα 100 συμβόλαια εργασίας που υπογράφηκαν συνολικά τα 92 αφορούσαν πρόσκαιρες και προφανώς κακοπληρωμένες εργασίες.

Ο Ραχόι θα πραγματοποιήσει επίσημη πενθήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Τραμπ στις 26 Σεπτεμβρίου, για να μιλήσουν μεταξύ άλλων για την τρομοκρατία, ενώ μετά θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής στο Ταλίν και θα επιστρέψει στην Ισπανία λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες στην... Καταλωνία.
Το “τρομοκρατικό” Αντιτρομοκρατικό Σύμφωνο
Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς η ισπανική Δεξιά, με τη συνδρομή των σοσιαλιστών και των “Πολιτών”, προσπαθεί να... επικαιροποιήσει το “παλιό” Αντιτρομοκρατικό Σύμφωνο, από την εποχή της μάχης εναντίον της ΕΤΑ, πιέζοντας το Podemos, τα δεξιά εθνικιστικά κόμματα της Καταλωνίας PdeCat και της Χώρας των Βάσκων PNV και τη Δημοκρατική - Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας ERC να αποδεχθούν σαφείς περιορισμούς των δικαιωμάτων και κυρίως των εγγυήσεων του Κώδικα ποινικής δικονομίας. Ορισμένοι βιάστηκαν μάλιστα να βαφτίσουν το Αντιτρομοκρατικό Σύμφωνο “Αντι-τζιχαντιστικό Σύμφωνο”, εκτιμώντας ότι έτσι γίνεται πιο αποδεκτό από την κοινωνία.

Εάν όμως στο Αντιτρομοκρατικό Σύμφωνο προστεθεί ο “Νόμος - Φίμωτρο” του Ραχόι και η “επαναλαμβανόμενη ισόβια καταδίκη”, κατανοεί κανείς ότι η αντιτρομοκρατικές και ανελεύθερες διατάξεις, όπως η αύξηση των ποινών για παράνομες πράξεις διαμέσου των κοινωνικών δικτύων, μπορεί να τρομοκρατούν τους πολίτες όσο και οι... τρομοκράτες.

Το Unidos Podemos, όπως και πολύ παλαιότερα η Ενωμένη Αριστερά, κράτησαν αποστάσεις από τα ανελεύθερα και προφανώς αναποτελεσματικά αντιτρομοκρατικά μέτρα και επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους σε πρωτοβουλίες και αποφάσεις βελτίωσης της λειτουργίας των υπηρεσιών ασφαλείας και πρόληψης τρομοκρατικών επιθέσεων, με τους εκπροσώπους της Αριστεράς να παρακολουθούν ως... παρατηρητές τις συνεδριάσεις του Αντιτρομοκρατικού Συμφώνου.
Για μια πολυεθνική, δημοκρατική και κοινωνική Ισπανία
Υπάρχει εναλλακτική λύση απέναντι στους δύο καταστροφικούς εθνικισμούς της ισπανικής και καταλανικής Δεξιάς; Η λύση αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από τη θεσμική και συνταγματική αναγνώριση του γεγονότος ότι η Ισπανία αποτελεί χώρα με πολλές και διαφορετικές εθνότητες. Ο επικεφαλής του Unidos Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου και ο βουλευτής και γενικός γραμματέας της ενωτικής Barcelona en Comù Χαβιέρ Ντομένετς θα παρουσιάσουν μαζί την εναλλακτική λύση της Αριστεράς στο εθνικό πρόβλημα των λαών της Ισπανίας και μάλιστα στις 11 Σεπτεμβρίου, την ημέρα της εθνικής γιορτής της Καταλωνίας, όπου τα εθνικιστικά καταλανικά κόμματα θα κάνουν πρόβα τζενεράλε της δύναμής τους ενόψει του “δημοψηφίσματος” που έχει ανακοινώσει η τοπική κυβέρνηση για την 1η Οκτωβρίου.

Το Podemos και το νέο ενωτικό κόμμα της καταλανικής Αριστεράς Los Comuns υποστηρίζουν ότι η Καταλωνία θα πρέπει να αποφασίσει ελεύθερα το μέλλον της με εγγυήσεις και απορρίπτουν την πολιτική της τοπικής κυβέρνησης και των δύο σχηματισμών που την στηρίζουν, το Junts per Si (JxSi) και το μικρό αριστερό κόμμα CUP. Για τον Ιγκλέσιας η Ισπανία θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα πολυεθνικό κράτος που θα το διέπει η κοινωνική δικαιοσύνη και όχι η διαφθορά και οι ανισότητες, και η Καταλωνία μπορεί να αποτελεί τμήμα μιας ισπανικής ομοσπονδίας ή συνομοσπονδίας. Το Unidos Podemos απορρίπτει την πολιτική της κυβέρνησης του Ραχόι, που έχει αντιδράσει εναντίον τουλάχιστον 30 νόμων που έχει ψηφίσει το κοινοβούλιο της Καταλωνίας. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα και ο γραμματέας του Σάντσεθ προσπαθούν να βρουν με τον Ραχόι κοινή στρατηγική αντιμετώπισης της προοπτικής της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας και δυσκολεύονται να ακολουθήσουν την Αριστερά στο θέμα της αναγνώρισης των δικαιωμάτων των λαών της Ισπανίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL