Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Ρώμη: Νερό με το δελτίο για 3 εκατομμύρια κατοίκους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρώμη: Νερό με το δελτίο για 3 εκατομμύρια κατοίκους

Το νερό... νεράκι θα πουν από την Παρασκευή 3 εκατομμύρια κάτοικοι της Ρώμης, καθώς η ομαλή υδροδότηση της πόλης θα διακοπεί λόγω λειψυδρίας. Το δίκτυο της ιταλικής πρωτεύουσας θα τροφοδοτείται εναλλάξ ανά περιοχή επί 8ωρο μετά την αναγκαστική διακοπή εφοδιασμού από τη γειτονική λίμνη του Μπρατσιάνο. Έτσι, ανά 24ωρο ο κάθε κάτοικος της Ρώμης θα μένει χωρίς νερό για 16 ώρες!

Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 18 περιφέρειες της Ιταλίας βρίσκονται ή ετοιμάζονται να βρεθούν σε κατάσταση θεομηνίας λόγω της ξηρασίας και της μεγάλης υποχώρησης της στάθμης των υδάτων στη λίμνη Γκάρντα και τον ποταμό Πάδο που ποτίζουν τουλάχιστον τα δύο τρίτα των καλλιεργειών, με τις ζημιές να ξεπερνούν ήδη τα 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ομοσπονδία αγροτών Coldiretti.

Η κήρυξη των περιφερειών σε κατάσταση θεομηνίας θα επέτρεπε στις επιχειρήσεις και τους απλούς πολίτες των συγκεκριμένων περιφερειών να μην πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους και να ζητήσουν τη στήριξη του Ταμείου Αποκατάστασης Ζημιών. Το ιταλικό υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής σχεδιάζει ήδη να ενεργοποιήσει το Ταμείο Εθνικής Αλληλεγγύης για να στηρίξει τους πληγέντες αγρότες, επιτρέποντας το πάγωμα της πληρωμής δανείων και εισφορών.

Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι κτηνοτρόφοι από τη μείωση τουλάχιστον κατά 20% της χλωρίδας για τη βοσκή των ζώων τους. Οι περιφέρειες του Μιλάνο, του Τορίνο, της Νάπολης, του Μπάρι, της Γένοβα, της Βενετίας, της Μπολόνια, της Φλωρεντίας, της Τεργέστης, του Τρέντο, της Αγκόνα, της Περούτζια, της Πεσκάρα, του Καμπομπάσο, της Καλαβρίας, της Μπασιλικάτα, της Σικελίας και της Σαρδηνίας έχουν κηρυχθεί ή ετοιμάζονται να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή θεομηνίας εξαιτίας της ξηρασίας.

Κλειστές βρύσες

Τα αποθέματα της λίμνης του Μπρατσιάνο κοντά στη Ρώμη έχουν υποχωρήσει κατά 35 εκατοστά κάτω από τα όρια του νόμου και η περιφέρεια του Λάτσιο απαγόρευσε την τροφοδοσία της Ρώμης με νερό από τη συγκεκριμένη λίμνη για να αποφευχθεί μια οικολογική καταστροφή. Εξαιτίας της ξηρασίας, οι άλλες πηγές τροφοδοσίας της πρωτεύουσας μπορούν να καλύπτουν μόλις το 50% των αναγκών της, που ξεπερνά τα 18.000 λίτρα ανά δευτερόλεπτο.

Η εταιρεία υδάτων Acea πήρε την απόφαση να μειώσει τη χορήγηση πόσιμου ύδατος μέσα στον μεγάλο περιφερειακό αυτοκινητόδρομο της χώρας GRA, που αφορά κατοικίες, γραφεία, καταστήματα, αλλά και νοσοκομεία και στρατόπεδα, ενώ σε ορισμένα σημεία της πόλης θα υπάρχουν υδροφόρες και θα παραμείνουν ανοικτές μόνο 85 από τις παραδοσιακές δημόσιες βρύσες της πόλης. Τα πάρκα θα ποτίζονται με νερό από τον Τίβερη, η στάθμη του οποίου έχει επίσης υποχωρήσει αρκετά.

Το σήμα κινδύνου για την ξηρασία στη Ρώμη έκρουσε ο πρόεδρος της περιφέρειας του Λάτσιο Τζινγκαρέτι, του Δημοκρατικού Κόμματος, ανοίγοντας μια σκληρή πολεμική με τη δήμαρχο της Ρώμης Ράτζι, που ανήκει στο Κίνημα Πέντε Αστέρων του Γκρίλο. “Αποτελεί καταστροφή... Το πρόβλημα υπάρχει και είναι μεγάλο, τελειώνει το νερό της Ρώμης... Θα μου άρεσε να καλέσω τον Τραμπ για να του δείξω τι σημαίνει να μη σεβόμαστε τις συμφωνίες για το κλίμα” τόνισε ο Τζινγκαρέτι, ενώ η δήμαρχος της πόλης ζήτησε “να βρεθεί μια λύση που να εγγυάται το νερό στη Ρώμη”, με τους συνεργάτες της να καταγγέλλουν ότι η περιφέρεια δεν συνεργάστηκε με τον δήμο στη λήψη της “τεράστιας και ανεύθυνης απόφασης” για διακοπή της υδροδότησης.

Την ίδια στιγμή η Ιταλία αντιμετωπίζει τις τελευταίες εβδομάδες και σειρά πυρκαγιών, με υπεύθυνους τόσο τους εμπρηστές όσο και την ξηρασία, αφού μόνο στη Σικελία οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 30 πυρκαγιές. Οι φωτιές ανάγκασαν τις αρχές να διακόψουν την κίνηση στον αυτοκινητόδρομο Παλέρμο - Κατάνιας, ενώ στη Μεσσήνη της Σικελίας συνελήφθη ένας εμπρηστής. Οι ιταλικές αρχές έχουν ρίξει στη μάχη κατά της πύρινης λαίλαπας 29 Canadair.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL