Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Το Βερολίνο θα προστατεύσει τους γερμανούς πολίτες και τις επιχειρήσεις στην Τουρκία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Βερολίνο θα προστατεύσει τους γερμανούς πολίτες και τις επιχειρήσεις στην Τουρκία

«Τα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είναι απολύτως απαραίτητα» δήλωσε ο επικεφαλής της καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild που θα δημοσιευτεί ολόκληρη την Κυριακή. «Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας. Η Άγκυρα θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι ενωμένη και αποφασισμένη».

«Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι η Τουρκία θα γίνει τόσο απρόβλεπτη. Ποιος θα κάνει εκεί τις διακοπές του αμέριμνος, όταν άλλοι συλλαμβάνονται αυθαιρέτως», δήλωσε στην ίδια εφημερίδα επίσης η -τουρκικής καταγωγής- υπεύθυνη της γερμανικής κυβέρνησης για θέματα κοινωνικής ένταξης και στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Αϊντάν Εζογκιούζ.

Επίσης, ο Γερμανικός Σύνδεσμος Δικαστών θεωρεί ότι όσοι Γερμανοί συλλαμβάνονται στην Τουρκία δεν πρέπει να περιμένουν διαδικασίες ενός κράτους δικαίου και εξέταση των κατηγοριών που τους αποδίδονται με τρόπο ανεξάρτητο. «Στην τουρκική δικαιοσύνη επικρατεί κλίμα φόβου» δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Σβεν Ρέμπχαν στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Neue Osnabrücker Zeitung». «Δικαστές και εισαγγελείς έχουν συλληφθεί και απολυθεί, επειδή υποτίθεται ότι ήταν με το κίνημα Γκιουλέν, οι θέσεις τους αναπληρώθηκαν μετά από σύντομες διαδικασίες και με ελάχιστη εκπαίδευση από φιλοκυβερνητικούς νομικούς, ακόμη και οι δικηγόροι που υπερασπίζονται φυλακισμένους, υπάρχει ο κίνδυνοι να κατηγορηθούν ότι βοηθούν τρομοκράτες και βρίσκονται με το ένα πόδι στη φυλακή».

Αντίθετα η Κλάουντια Ρότ, αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και στέλεχος των Πρασίνων, δήλωσε στην Bild «Μπορώ να καταλάβω ότι κάποιοι διστάζουν αυτή τη στιγμή – και κάποιοι ίσως αποφασίσουν να μην πραγματοποιήσουν την επίσκεψή τους (στην Τουρκία). Η Τουρκία όμως δεν είναι ο Ερντογάν. Για αυτό και εγώ έλαβα την απόφαση να μην επιτρέψω στην κατάσταση να μην με αφήσει να επισκεφθώ τις φίλες και τους φίλους μου στην Τουρκία».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Bild, DW, Neue Osnabrücker Zeitung

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL