Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Περιήγηση στο μοντέρνο τμήμα της ουγγρικής πρωτεύουσας / Στα επιβλητικά μνημεία της Πέστης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περιήγηση στο μοντέρνο τμήμα της ουγγρικής πρωτεύουσας / Στα επιβλητικά μνημεία της Πέστης

Το ότι η Βούδα και η Πέστη είναι "δύο διαφορετικές πόλεις μέσα στην πόλη" είναι γνωστό σε όλους. Όπως και ότι κάποτε αποτελούσαν ξεχωριστές πόλεις, ωσότου συγχωνευθούν, το 1873, στη Βουδαπέστη.

Συχνά λοιπόν το ερώτημα που τίθεται μεταξύ των φίλων των ταξιδιών είναι «Βούδα ή Πέστη»; Η πιο συνηθισμένη απάντηση είναι «Βούδα», καθώς η τοποθεσία της πάνω σε λόφους, το παλιό φρούριο και η πανοραμική θέα από ψηλά του Δούναβη και της Πέστης στην απέναντι, την ανατολική όχθη την καθιστούν πιο «ατμοσφαιρική».

Από την πλευρά τους, όσοι «ψηφίζουν» Πέστη συνήθως επικαλούνται τον «παλμό της πόλης», τη νυχτερινή ζωή, τα καφέ, τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα καταστήματα για αγορές. Παρ’ ότι όμως το επιχείρημα αυτό είναι απόλυτα σωστό, αδικεί την Πέστη. Περπατώντας τη, διαπιστώνεις εύκολα το γιατί, αφού και μουσεία διαθέτει, και το πιο διάσημο κτήριο της πόλης, που είναι το επιβλητικό μέγαρο του κοινοβουλίου, αλλά και άλλα ενδιαφέροντα αξιοθέατα, όπως η όπερα ή τα λουτρά Széchenyi, καθώς και ιστορικά μέρη, όπως είναι το εβραϊκό γκέτο.

Η σημασία του αριθμού «96» για την πόλη

Τα δύο κυριότερα αξιοθέατα όχι μόνο της Πέστης, αλλά και όλης της Βουδαπέστης, το κτήριο του κοινοβουλίου και η βασιλική του Αγίου Στεφάνου, μοιράζονται κάτι κοινό: έχουν και τα δύο ύψος 96 μέτρων. Ο αριθμός «96» σχετίζεται τόσο με την κατάληψη του βασιλείου της Ουγγαρίας το 896, όσο -στην περίπτωση του κοινοβουλίου- και με τη χιλιετηρίδα του έθνους, το 1896, έτος κατά το οποίο εγκαινιάστηκε.

Το εντυπωσιακό κτήριο του κοινοβουλίου είναι το «σήμα κατατεθέν» της πόλης, αν όχι και ολόκληρης της χώρας. Η πιο συνηθισμένη καρτ ποστάλ που αγοράζουν οι τουρίστες και το πιο πολυφωτογραφημένο κτήριο έχουν αυτό για θέμα. Αμέσως εντυπωσιάζεσαι με το ύψος του, το τεράστιο μήκος του των 268 μέτρων ή το πλάτος του των 123 μέτρων. Αλλά και η τοποθεσία του, στην ανατολική όχθη του Δούναβη, ο τεράστιος όγκος του, για τον οποίο απαιτήθηκαν 40 εκατομμύρια τούβλα, η χλιδή του που μαρτυρούν ανάμεσα στα πολλά άλλα και το μισό εκατομμύριο πολύτιμοι λίθοι ή τα 40 κιλά χρυσού που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του, η αρχιτεκτονική του (σε ρυθμό γοτθικής αναγέννησης, με έναν κεντρικό θόλο αναγεννησιακού ρυθμού), τα 242 εσωτερικά και εξωτερικά αγάλματα ή τα βασιλικά οικόσημα στα παράθυρα, συνθέτουν τη μεγαλοπρέπειά του.

Αν κάποιος θέλει να το φωτογραφήσει το ίδιο εντυπωσιακά όπως και οι καρτ ποστάλ και να το θαυμάσει, την καλύτερη θέα προς το κοινοβούλιο, το Országház όπως λέγεται στα μαγιάρικα που θα πει «Οίκος του Έθνους», προσφέρει η Halászbástya, που σημαίνει "Οχυρό των Ψαράδων". Πρόκειται για μια υπαίθρια βεράντα σε μεικτό γοτθικό και ρωμανικό στιλ στο κάστρο της κορυφής της Βούδας, από όπου φαίνονται πανοραμικά ο Δούναβης σε κατεύθυνση Βορρά - Νότου και αμέσως πίσω του το μεγαλοπρεπές κτήριο. Με ένα απλό «ζουμ» θα μπορούσε κάποιος να φωτογραφήσει παλιότερα, επί κομμουνιστικού καθεστώτος, το κόκκινο αστέρι το οποίο δέσποζε στην κορυφή του θόλου έως το 1990 οπότε και αφαιρέθηκε.

364 σκαλοπάτια και μια μοναδική θέα

Τα 96 μέτρα, που είναι το ύψος του κοινοβουλίου και της βασιλικής του Αγίου Στεφάνου, είναι και το μεγαλύτερο ύψος μεταξύ όλων των κτηρίων της πόλης και θα εξακολουθεί να είναι τουλάχιστον όσο θα ισχύει ο κανονισμός που απαγορεύει την ανέγερση άλλου ψηλότερου κτηρίου. Αυτό καθιστά τη βασιλική πόλο τουριστικής έλξης όχι μόνο για την αρχιτεκτονική, τη διακόσμηση ή την ιστορία, αλλά και για το γεγονός ότι ασανσέρ ή εναλλακτικά 364 σκαλοπάτια οδηγούν στον θόλο από όπου μπορεί ο επισκέπτης να έχει θέα 360 μοιρών στη Βουδαπέστη. Ελκυστικά είναι το κόκκινο μάρμαρο και ο χρυσός που προσδίδουν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, όπως επίσης τα βιτρό του ναού και τα αγάλματα που απαιτούν και αυτά κάποιο όχι αμελητέο χρόνο για να τα παρατηρήσει κανείς.

Μια πολύ συνηθισμένη παρανόηση είναι η προέλευση του ονόματος του ρωμαιοκαθολικού αυτού ναού, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 1905. Πολλοί είναι αυτοί που νομίζουν πως είναι αφιερωμένη στον πρωτομάρτυρα Στέφανο, όμως αυτός που τιμάται είναι ο πρώτος βασιλιάς της Ουγγαρίας Στέφανος, που ανέβηκε στον θρόνο το 997 σε ηλικία 22 ετών. Σε αυτόν οφείλεται ο εκχριστιανισμός της χώρας, παρ’ ότι πολεμήθηκε από το παλιό παγανιστικό ιερατείο. Πέθανε στις 15 Αυγούστου 1038, γι’ αυτό και η μνήμη του γιορτάζεται τον Δεκαπενταύγουστο. Το στέμμα, το σκήπτρο και η σφαίρα που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη στέψη του κρύβουν και μια σχετικά σύγχρονη πολιτική Ιστορία, καθώς φυγαδεύθηκαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στις ΗΠΑ, για να τα επιστρέψει στην Ουγγαρία το 1978 προσωπικά ο τότε Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Σάιρους Βανς.

Μια αξέχαστη εμπειρία για τους ξένους επισκέπτες, και ειδικά για τους μη καθολικούς, που δεν είναι εξοικειωμένοι με ανάλογες εκδηλώσεις οι οποίες λαμβάνουν χώρα και σε άλλα καθολικά κράτη (όπως π.χ. στην Πολωνία ή την Αυστρία), αποτελεί η διοργάνωση συναυλιών στο εσωτερικό των ναών. Αυτό συμβαίνει και με τη βασιλική του Αγίου Στεφάνου ήδη από την εποχή των θυρανοιξίων της το 1905. Συναυλίες, κονσέρτα, ορατόρια, οργανίστες και κυρίως η χορωδία, η οποία συχνά περιοδεύει και στο εξωτερικό, προσελκύουν αρκετούς τουρίστες.

Η εβραϊκή Πέστη και η μεγαλύτερη Συναγωγή της Ευρώπης

Αναπόσπαστο κομμάτι της Ιστορίας της Πέστης είναι το εβραϊκό στοιχείο της πόλης και η εβραϊκή συνοικία είναι από τα πιο ζωντανά σημεία της, αποτελώντας ιδανική περιοχή για περπάτημα και στάση για καφέ, αναψυκτικό, πρόχειρο φαγητό ή ποτό.

Η Συναγωγή Tabakgasse ή αλλιώς Συναγωγή της οδού Dohány ή και Μεγάλη Συναγωγή, ένα ιστορικό κτήριο στην συνοικία Erzsébetváros, είναι, με χωρητικότητα 2.964 θέσεων (1.402 αποκλειστικά για άνδρες και 1.472 μόνο για γυναίκες), η μεγαλύτερη στην Ευρώπη και η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο μετά την Μπέιτ Μιντράς στην Ιερουσαλήμ. Χτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, με εμφανή επιρροή από τη μαυριτανική, βυζαντινή και γοτθική αρχιτεκτονική και διακόσμηση. Το συγκρότημα της Συναγωγής, στις παρυφές του παλιού γκέτο της Βουδαπέστης, αποτελείται από το Ιερό των Ηρώων, τη Μεγάλη Συναγωγή, το κοιμητήριο και το Εβραϊκό Μουσείο, στο οποίο στεγάζεται το πατρικό του δημοσιογράφου, συγγραφέα και οργανωτή του πρώτου σιωνιστικού συνεδρίου στη Βασιλεία της Ελβετίας Θεόδωρου Χερτσλ. Η Συναγωγή βομβαρδίστηκε και βεβηλώθηκε τόσο από τους Ούγγρους ναζί όσο και από τους Γερμανούς, καθώς μετατράπηκε για ένα διάστημα και σε σταύλο, ενώ στις "μεγάλες δόξες" της έδωσαν ρεσιτάλ οργάνου ο Φραντς Λιστ και ο Καμίλ Σεν - Σανς.

Τα παπούτσια της ανατολικής όχθης

Τα "Παπούτσια στην Όχθη του Δούναβη" είναι ένα μνημείο που αποκαλύφθηκε το 2005, σε απόσταση 300 μέτρων από το κτήριο του κοινοβουλίου, στην όχθη της Πέστης. Αποτελείται από 60 σιδερένια παπούτσια όλων των μεγεθών σε παράταξη και είναι δημιουργία του σκηνοθέτη Can Togay και του γλύπτη Gyula Pauer για να τιμήσουν στους Εβραίους της πόλης που δολοφονήθηκαν από τη φιλοναζιστική παραστρατιωτική οργάνωση Σταυρωτό Τόξο κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Εβραίοι διατάχθηκαν να βγάλουν τα παπούτσια τους και πυροβολήθηκαν στην άκρη της όχθης ώστε τα πτώματα να πέσουν στον Δούναβη.

Η χαρά παιδιών και μεγάλων

Ίσως το πιο αγαπημένο αξιοθέατο για τα παιδιά που επισκέπτονται με τους γονείς τους την πόλη είναι το Μουσείο της Σοκολάτας. Το μουσείο προσφέρει περιήγηση με ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την Ιστορία της σοκολάτας, με πολλά δείγματα. Οι επισκέπτες πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσουν το ζεστό κέικ σοκολάτας με γέμιση φρούτων, οι δε σοκολάτες που προσφέρονται στο κατάστημα του μουσείου είναι εξαιρετικής ποιότητας. Το πρόβλημα είναι η τοποθεσία του μουσείου, καθώς βρίσκεται μακριά από το κέντρο. Οι επιλογές που προσφέρονται είναι τρεις: είτε να πάρει κάποιος λεωφορείο, είτε μετρό, είτε ταξί με μίνιμουμ χρόνο διαδρομής τη μισή ώρα.

Στα λουτρά

Αξιοθέατο που δεν πρέπει να χάσει ο επισκέπτης είναι τα ιαματικά θερμά λουτρά Széchenyi, τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, στα οποία καταλήγουν τα νερά δύο ιαματικών πηγών θερμοκρασίας 74°C τα μεν και 77°C τα δε (στις πισίνες που χρησιμοποιούνται για παιχνίδια ή θεραπεία, οι θερμοκρασίες δεν είναι τόσο υψηλές, κυμαίνονται μεταξύ 18°C και 38°C).

Ανάμεσα στα στοιχεία που περιέχουν τα νερά περιλαμβάνονται ασβέστιο, μαγνήσιο, διττανθρακικό, καθώς και φθοριούχο και μεταβορικό οξύ. Η λειτουργία του ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1913 και πήρε το όνομά του (Széchenyi gyógyfürdő) από τον πολιτικό, θεωρητικό και συγγραφέα κόμη István Széchenyi de Sárvár - Felsővidék István Széchenyi.

Ακόμη κι αν δεν μπει κάποιος στις πισίνες του συγκροτήματος, που τροφοδοτούνται με εκατομμύρια λίτρα νερού καθημερινώς, μπορεί να θαυμάσει τον χώρο και την αρχιτεκτονική του συγκροτήματος που είναι σε νεο-μπαρόκ στιλ. Τρόλεϊ και γραμμή 1 του μετρό είναι τα συνήθη μεταφορικά μέτρα για να επισκεφθεί κάποιος τα λουτρά.

Μια γέφυρα που χρηματοδοτήθηκε από Έλληνα

Ένα αξιοθέατο το οποίο μοιράζονται εξ ημισείας η Πέστη με τη Βούδα είναι η περίφημη Αλυσιδωτή Γέφυρα (Széchenyi lánchíd) η οποία λειτούργησε το 1849 συνδέοντας τις δύο όχθες του Δούναβη. Σχεδιάσθηκε από τον Άγγλο μηχανικό William Tierney Clark και κατασκευάστηκε από τον Σκώτο μηχανικό Adam Clark. Ελληνικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ένα αρκετά μεγάλο ποσό για την κατασκευή της δόθηκε από τον Έλληνα έμπορο Γεώργιο Σίνα, ο οποίος δραστηριοποιούταν στην πόλη. Μάλιστα, το όνομά του είναι γραμμένο στην βάση της νοτιοδυτικής πλατφόρμας της γέφυρας από την πλευρά της Βούδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL