Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Ισπανία: συνάντηση Ιγκλέσιας και Σάντσεθ / Κοινή δράση στη Βουλή για αλλαγή κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία: συνάντηση Ιγκλέσιας και Σάντσεθ / Κοινή δράση στη Βουλή για αλλαγή κυβέρνησης

Ο επικεφαλής του Unidos Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας και ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος PSOE Πέδρο Σάντσεθ συναντήθηκαν μετά από 15 μήνες στη Βουλή και συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού στο κοινοβούλιο για να διώξουν τη δεξιά κυβέρνηση του Ραχόι και να ανοίξουν την προοπτική της αλλαγής.

Ο Ιγκλέσιας συναντήθηκε με τον Σάντσεθ επί μιάμιση ώρα και συμφώνησαν να δημιουργήσουν ομάδες εργασίας για τη διαμόρφωση κοινών προτάσεων για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων της χώρας. Επικεφαλής των δύο ομάδων θα είναι η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Unidos Podemos Ιρένε Μοντέρο και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των σοσιαλιστών Μαργκαρίτα Ρόμπλες, που από τον Ιούλιο θα αρχίσουν να εξετάζουν μια κοινή ατζέντα, η οποία για το Unidos Podemos θα αφορά την αύξηση του κατώτερου μισθού, το όριο των δημοσίων δαπανών για το 2018, τη μεταρρύθμιση των εργασιακών υπέρ της συλλογικής διαπραγμάτευσης, την αύξηση των συντάξεων και τον αγώνα εναντίον της CETA, ενώ οι σοσιαλιστές θα θέσουν προτάσεις για την καταπολέμησης της νεανικής ανεργίας, τη δημοκρατική αναγέννηση της χώρας και την καταπολέμηση της φτωχοποίησης.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή του με τον Σάντσεθ, ο Ιγκλέσιας τόνισε ότι, παρόλο που υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα, υπάρχουν πράγματα που τον ενώνουν με «αυτό το Σοσιαλιστικό Κόμμα», γιατί «λέει πράγματα που ακούγονται καλά» και γιατί υπάρχει «η ανάγκη να διαμορφώσουμε μια εναλλακτική λύση έναντι του Λαϊκού Κόμματος με προγραμματικούς όρους και μια ατζέντα εργασίας», αφού το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Unidos Podemos «έχουν αμοιβαία ανάγκη το ένα το άλλο για να κυβερνήσουν σε εθνικό, περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο».

Σάντσεθ: Πρόταση μομφής αν...

Ο Πέδρο Σάντσεθ στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι La Sexta τόνισε ότι βρήκε έναν Ιγκλέσιας «περισσότερο ρεαλιστή» και ότι υπήρξε «ένας καλός συντονισμός για να αντιμετωπίσουμε από κοινού πολλά θέματα». Ο Σάντσεθ διευκρίνισε ότι δεν αποκλείει την κατάθεση πρότασης μομφής, αλλά και ότι θα το κάνει μόνο εάν είναι σίγουρος ότι θα διώξει την κυβέρνηση του Ραχόι. Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, θεωρεί σημαντικό να αναπτυχθεί μια «κοινωνική ατζέντα» με το Podemos για να αντιμετωπιστούν από κοινού οι συντηρητικές πολιτικές του Λαϊκού Κόμματος. «Γι’ αυτό είμαστε κόμματα της Αριστεράς» σχολίασε ο Σάντσεθ σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το πεδίο της κοινής συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Η Ενωμένη Αριστερά

Ο Αλμπέρτο Γκαρθόν, ο συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς και αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Unidos Podemos, είχε τονίσει σε προηγούμενη συνέντευξη Τύπου την ανάγκη να υπάρχει ένας άμεσος διάλογος της Ενωμένης Αριστεράς με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, προειδοποιώντας ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας σχετικός φόβος για να κάνουμε συναντήσεις χωρίς περιεχόμενο, που θα έχουν πολύ την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, γιατί θα μας επιστρέψουν σε μια περίοδο όπου ένα εκατομμύριο άτομα της Αριστεράς σταμάτησαν να μας ψηφίζουν και αυτό είναι επικίνδυνο». Για τον Γκαρθόν, ο Σάντσεθ μέχρι τώρα «μιλάει στον αέρα» και δημιουργεί «πολλές ελπίδες», που, εάν δεν εκπληρωθούν, θα οδηγήσουν στην απογοήτευση.

Στην Εθνική Συνδιάσκεψη για Πολιτικά και Κοινωνικά Θέματα της Ενωμένης Αριστεράς, το Σάββατο, ο Γκαρθόν επανέλαβε τις ενστάσεις του για τον τρόπο συνεργασίας με το Podemos χωρίς να αμφισβητήσει τον στρατηγικό ρόλο της συμμαχίας των δύο κομμάτων. Ο Γκαρθόν εκτιμά πως ο τρόπος τής μέχρι σήμερα συνεργασίας στο Unidos Podemos δεν διευκολύνει την ανάδειξη της ταυτότητας της Ενωμένης Αριστεράς και πως θα πρέπει να υπάρξει μια πιο ισότιμη διαχείριση του εγχειρήματος. Η ευρωβουλευτής Παλόμα Λόπεθ, που είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης τάσης της Ε.Α. «Ε.Α., Ναι, Με Μεγαλύτερη Δύναμη», που είχε υποστηρίξει τον απερχόμενο συντονιστή Κάγιο Λάρα, υπογράμμισε την ανάγκη του Γκαρθόν να τονίσει τις «διαφορές» με το Podemos και να συνεργάζεται με τον Ιγκλέσιας «ίσος προς ίσο» και «όχι ως υφιστάμενος». «Μας αρέσει πολύ που ο Γκαρθόν σκέφτεται τώρα ότι θα πρέπει να γίνουμε πιο ορατοί και να ενισχύσουμε τις θέσεις μας, γιατί δεν διαχωρίζονται από αυτές του Podemos, γεγονός που το ζητήσαμε από την αρχή της προσέγγισης της Ε.Α. με το Podemos».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL