Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Συνάντηση Ιγκλέσιας και Σάντσεθ για κοινές δράσεις με στόχο την αλλαγή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνάντηση Ιγκλέσιας και Σάντσεθ για κοινές δράσεις με στόχο την αλλαγή

Του Αργύρη Παναγόπουλου

O Πάμπλο Ιγκλέσιας και ο Πέδρο Σάντσεθ, το Unidos Podemos και το Σοσιαλιστικό Κόμμα PSOE, συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για να διώξουν τη δεξιά κυβέρνηση του Ραχόι και να ανοίξουν την προοπτική της αλλαγής.

Ο Ιγκλέσιας μετά από ένα χρόνο και τρεις μήνες συναντήθηκε με τον Σάντσεθ επί μιάμιση ώρα στη βουλή και συμφώνησαν να δημιουργήσουν ομάδες άμεσης επικοινωνίας για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων της χώρας και κοινών προτάσεων. Επικεφαλής των δύο ομάδων θα είναι η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Unidos Podemos Ιρένε Μοντέρο και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των σοσιαλιστών Μαργκαρίτα Ρόμπλες, που από τον Ιούλιο θα αρχίσουν να εξετάζουν μια κοινή ατζέντα για την αύξηση του κατώτερου μισθού, το όριο των δημοσίων δαπανών για το 2018, τη μεταρρύθμιση των εργασιακών υπέρ της συλλογικής διαπραγμάτευσης, την αύξηση των συντάξεων και τον αγώνα εναντίον της CETA, ενώ από την πλευρά του ο Σάντσεθ επέμενε στο θέμα της καταπολέμησης της νεανικής ανεργίας, της δημοκρατικής αναγέννησης της χώρας και την καταπολέμηση της φτωχοποίησης.

Ιγκλέσιας: Όλοι μαζί για την αλλαγή

Ο Ιγκλέσιας στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή του με τον Σάντσεθ τόνισε ότι παρόλο που υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα αναγνώρισε ότι υπάρχουν πράγματα που τον ενώνουν με «αυτό το Σοσιαλιστικό Κόμμα», γιατί «λέει πράγματα που ακούγονται καλά» και ότι υπάρχει «η ανάγκη να διαμορφώσουμε μια εναλλακτική λύση έναντι του Λαϊκού Κόμματος, με προγραμματικούς όρους και μια ατζέντα εργασίας».

Ο Ιγκλέσιας επέμεινε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής Τύπου ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Unidos Podemos «έχουν αμοιβαία ανάγκη το ένα το άλλο για να κυβερνήσουν σε εθνικό, περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο», προειδοποιώντας ότι τους επόμενους μήνες το Λαϊκό Κόμμα θα έχει επιπλέον προβλήματα για να παραμείνει στην εξουσία. Ο ηγέτης του Unidos Podemos χαμήλωσε τους τόνους και τις πιέσεις προς τους σοσιαλιστές σε ότι αφορά μια νέα πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης του Ραχόι υπογραμμίζοντας ότι «θα δουλέψουμε για να πείσουμε τους σοσιαλιστές» υπέρ της πρότασης μορφής.

Ο Ιγκλέσιας δώρισε στον Σάντσεθ την τελευταία έκδοση του New Left Review στα ισπανικά, που εκδόθηκε με τη βοήθεια του Ιδρύματος του Podemos «Ινστιτούτο 25-Μ» και τους «Εμπόρους των Ονείρων» .

Η συνάντηση κατέληξε και σε δράσεις, αφού από τον Ιούλιο οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των δύο κομμάτων ανέλαβαν να συντονίσουν το διάλογο ανάμεσα στις ομάδες εργασίας με στόχο την κατάθεση κοινών προτάσεων.

Σάντσεθ: Από το Σεπτέμβριο κοινές προτάσεις

Ο Σάντσεθ στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι La Sexta  τόνισε ότι βγήκε έναν Ιγκλέσιας «περισσότερο ρεαλιστή» και πως υπήρξε «ένας καλός συντονισμός για να αντιμετωπίσουμε από κοινού πολλά θέματα». 

Ο Σάντσεθ διευκρίνισε ότι δεν αποκλείει την κατάθεση πρότασης μομφής, αλλά και ότι θα το κάνει μόνο εάν είναι σίγουρος ότι θα διώξει την κυβέρνηση του Ραχόι. Για το λόγο αυτό ο Σάντσεθ θεωρεί σημαντικό να αναπτυχθεί μια «κοινωνική ατζέντα» με το Podemos για να αντιμετωπιστούν από κοινού οι συντηρητικές πολιτικές του Λαϊκού Κόμματος. «Για αυτό είμαστε κόμματα της αριστεράς», σχολίασε ο Σάντσεθ ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το πεδίο της κοινής συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κόμματα.  

Για τον Σάντσεθ η κοινή δουλειά που θα αρχίσει τον Ιούλιο ανάμεσα στα δύο κόμματα θα επιτρέψει να ξεκινήσουν με την υιοθέτηση πρωτοβουλιών από το Σεπτέμβριο με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. 

Η «ταυτότητα» της Ενωμένης Αριστεράς και του Γκαρθόν

Ο Αλμπέρτο Γκαρθόν, ο συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς και αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Unidos Podemos, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου την ανάγκη να υπάρχει ένας άμεσος διάλογος της Ενωμένης Αριστεράς με το Σοσιαλιστικό Κόμμα προειδοποιώντας ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας σχετικός φόβος για να κάνουμε συναντήσεις χωρίς περιεχόμενο που θα έχουν πολύ την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, γιατί θα μας επιστρέψουν σε μια περίοδο όπου ένα εκατομμύριο άτομα της αριστεράς σταμάτησαν να μας ψηφίζουν και αυτό είναι επικίνδυνο».

Για τον Γκαρθόν ο Σάντσεθ μέχρι τώρα «μιλάει στον αέρα» και δημιουργεί «πολλές ελπίδες», που εάν δεν εκπληρωθούν θα οδηγήσουν στην απογοήτευση, ενώ παράλληλα κάλεσε το Σάντσεθ να αποφασίσει σχετικά με την πρόταση μομφής εναντίον του Ραχόι.

Στην Εθνική Συνδιάσκεψη για Πολιτικά και Κοινωνικά Θέματα της Ενωμένης Αριστεράς το Σάββατο ο Γκαρθόν επανέλαβε τις ενστάσεις του για τον τρόπο συνεργασίας με το Podemos χωρίς να αμφισβητήσει το στρατηγικό ρόλο της συμμαχίας των δύο κομμάτων. Ο Γκαρθόν εκτιμά ότι ο τρόπος της μέχρι σήμερα συνεργασίας στο Unidos Podemos δεν διευκολύνει την ανάδειξη της ταυτότητας της Ενωμένης Αριστεράς και ότι θα πρέπει να υπάρξει μια πιο ισότιμη διαχείριση του εγχειρήματος.

Ο επικεφαλής της ΕΑ εκτιμά ότι το Unidos Podemos στον ένα χρόνο από τη δημιουργία του κατέφερε «να περιορίσει και να εξουδετερώσει» τη στρατηγική του συστήματος που στηρίζεται στον «άγριο νεοφιλελευθερισμό» και ότι η συνεργασία αυτή «μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί», προειδοποιώντας ότι δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την κοινωνική δυσφορία παρά την οικονομική κρίση και την κρίση από τη διαφθορά που μαστίζει την κυβέρνηση.

Ο Γκαρθόν επιθυμεί να κρατήσει ένα αυτόνομο προφίλ της ΕΑ γιατί οι ψηφοφόροι της ΕΑ έχουν περισσότερα σημεία αναφοράς με το κόμμα τους σε σχέση με αυτή που έχουν αντιστοίχως με το Podemos οι ψηφοφόροι του. «Εάν δεν δουν ότι έχουν το βάρος που τους αναλογεί δεν θα αισθανθούν ότι αντανακλούνται οι θέσεις τους στο  Unidos Podemos», τόνισε ο Γκαρθόν.

«Υπάρχουν πράγματα που δεν πάνε καλά. Δεν αυξανόμαστε όσο θα έπρεπε και η δεξιά ανακτά κάποια δύναμη», προειδοποίησε ο Γκαρθόν, εκτιμώντας ότι η ΕΑ έχει ένα πρόβλημα εμφάνισης και αναγνώρισης μέσα στο Unidos Podemos, ακόμη και εξαιτίας της εικόνας που παρουσιάζεται από τα μέσα ενημέρωσης με αποτέλεσμα «συμμαχικές» οργανώσεις να καρπώνονται τη δουλειά της ΕΑ.

Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ο Γκαρθόν είχε αναφερθεί στη φθορά του Unidos Podemos και την ανάγκη επανεκκίνησης του εγχειρήματος για να ξεπεραστούν οι «ανεπάρκειες». Ο Γκαρθόν είχε αναφερθεί και στην ανάγκη να υπογραμμιστούν οι ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στην  ΕΑ και το Unidos Podemos, εκτιμώντας ότι η ενίσχυση του προφίλ της ΕΑ ως κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς δεν θα πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο στην οικοδόμηση του κοινωνικού και πολιτικού μετώπου που φιλοδοξεί να δημιουργήσει το Unidos Podemos. Για τον Γκαρθόν η ΕΑ θα πρέπει να ενισχύσει  «σε επαρκή βαθμό το πολιτικό πεδίο της» που σήμερα «είναι ανεπαρκές» και «να αντιστρέψει… την φθορά που χώρου του Unidos Podemos, που ήταν ανίκανο να κερδίσει έδαφος ανάμεσα στο εκλογικό σώμα της αριστεράς, παρά το γεγονός ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα πέρασε έξι μήνες χωρίς ηγεσία και είχε απέχει στην ανάληψη της πρωθυπουργίας από το Ραχόι». «Κάτι δεν πάει καλά και θα πρέπει να το διορθώσουμε», συμπλήρωσε ο Γκαρθόν. 

Η Λόθεθ για την ενίσχυση της ΕΑ

Η ευρωβουλευτής Παλόμα Λόπεθ, που είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης τάσης της ΕΑ «ΕΑ, Ναι, με μεγαλύτερη δύναμη», που είχε υποστηρίξει τον απερχόμενο συντονιστή Κάγιο Λάρα, υπογράμμισε την ανάγκη του Γκαρθόν να τονίσει τις «διαφορές» με το Podemos και να συνεργάζεται με τον Ιγκλέσιας «ίσος προς ίσο» και «όχι ως υφιστάμενος».

«Μας αρέσει πολύ που ο Γκαρθόν σκέφτεται τώρα ότι θα πρέπει να γίνουμε πιο ορατοί και να ενισχύσουμε τις θέσεις μας, γιατί δεν διαχωρίζονται από αυτές του Podemos, γεγονός που το ζητήσαμε από την αρχή της προσέγγισης της ΕΑ με το Podemos».

Η τάση της Λόπεθ, που ελέγχει το 21% της ΕΑ, ζητά την ανάδειξη της ταυτότητας της ΕΑ στις επόμενες εκλογές ή στα συμμαχικά και συνεργαζόμενα ψηφοδέλτια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL