Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Η Λερναία Ύδρα της μαφίας καταβροχθίζει τους δημόσιους πόρους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Λερναία Ύδρα της μαφίας καταβροχθίζει τους δημόσιους πόρους

Είκοσι τρία άτομα συνελήφθησαν και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κατασχέθηκαν από τις ιταλικές αρχές στο πλαίσιο επιχείρισης εναντίον δύο οργανώσεων της μαφίας που διεξήχθη σε τέσσερις περιφέρειες, τη Ρώμη, το Μιλάνο, τη Νάπολη και την Πεσκάρα, και είδε τους καραμπινιέρους να εισβάλλουν σε μπαρ, εστιατόρια, πιτσαρίες και αίθουσες ηλεκτρονικών παιχνιδιών και στοιχημάτων. Οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων έφθασαν στο ρεκόρ των 280 εκατ. ευρώ, χάρις στον “νόμο Λατόρε” του δολοφονημένου από τη μαφία γερουσιαστή του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που πλήρωσε με τη ζωή του την αποφασιστικότητά του να πλήξει τη μαφία στερώντας της τους οικονομικούς πόρους διαμέσου της κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων των μαφιόζων.

Η καταστολή όμως δεν φαίνεται αρκετή για να λυγίσει τη μαφία, την Ντράνγκετα και τις παραφυάδες τους, όπως φαίνεται και από την έκθεση της Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Μάφιας και της Τρομοκρατίας (DNA), που παρουσιάσθηκε στην ιταλική γερουσία από τον Γενικό Εισαγγελέα Φράνκο Ρομπέρτι και την πρόεδρο της αντίστοιχης κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Αντιμαφίας, Ρόζι Μπίντι, που αποτελεί ηγετικό στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος. Ακόμη χειρότερα, η έκθεση υπογραμμίζει την είσοδο της μαφίας στους θεσμούς, τις επαγγελματικές οργανώσεις και συλλόγους, τις μασονικές στοές και τις μυστικές υπηρεσίες.

Η μαφία σήμερα δεν έχει μόνο την γκανγκστερική μορφή των συμμοριών που ελέγχουν συνοικίες και το εμπόριο των ναρκωτικών ή την προστασία. “Χάρις στη μέθοδο της διαφθοράς και της διαπλοκή οι μαφίες δεν χρειάζεται να καταφεύγουν στη χρήση βίας, στις δολοφονίες, παρά μόνον στην υπενθύμισή τους όταν παρίσταται έκτακτη ανάγκη, εκμεταλλευόμενες τη χαραγμένη στη συλλογική μνήμη παραδοσιακή τους δράση. Πλέον τις μαφίες δεν τις εξυπηρετούν τα όπλα, αντιθέτως αποφεύγουν τη βία γιατί προσελκύει την προσοχή και τρέφει την κοινωνική συναίνεση εναντίον τους. Για τον λόγο τούτο προτιμούν να διαφθείρουν, να δωροδοκούν και να προσλαμβάνουν επαγγελματίες στις τάξεις τους, να “εξαγοράζουν” δημόσιους λειτουργούς και πολιτικούς” υπογραμμίζει η έκθεση.

Από τα κουμπούρια στο χρηματιστήριο

Ολόκληρα τμήματα της δημόσιας διοίκησης φαίνεται ότι έχουν διαβρωθεί από το οργανωμένο έγκλημα, που αναλαμβάνει πλέον από τα πιο μεγάλα δημόσια έργα και προμήθειες του δημοσίου τομέα. Με τις μίζες, οι μαφιόζοι ανοίγουν τις πόρτες της δημόσιας διοίκησης. Δεν χρειάζονται μόνο τις οπλισμένες συμμορίες τους, αλλά χρηματιστές, επιχειρηματίες, τραπεζίτες. Άφησαν το κλασικό κοντόκαννο δίκαννο για να φορέσουν ακριβά κοστούμι και να κυκλοφορούν στα σαλόνια του χρηματοικονομικού τομέα και της πολιτικής και δημιουργήσουν ολόκληρους ομίλους με επίχρισμα νομιμότητας. Μια παράλληλη οικονομία που τρέχει δίπλα στην υγιή μολύνοντας ότι βρίσκει στο πέρασμά της. Μόνο από τα κέρδη από τη διακίνηση των ναρκωτικών, που υπολογίζονται σε δισεκατομμύρια ευρώ, και το ξέπλυμα του βρώμικου αυτού χρήματος από τις τράπεζες μπορεί να χρηματοδοτηθεί η εισβολή της μαφίας στο κράτος.

Η αλήθεια είναι ότι οι συλλήψεις έχουν αυξηθεί και δισεκατομμύρια περιουσιακών στοιχείων έχουν κατασχεθεί, αλλά το γεγονός της συμβίωσης τμήματος της κεντρικής, περιφερειακής και τοπικής διοίκησης με τις εγκληματικές οργανώσεις διευκολύνει την επέκτασή τους. Η καθολική πρόεδρος της Αντιμαφίας Ρόζι Μπίντι δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία για τις στενές σχέσεις της πολιτικής με το οργανωμένο έγκλημα, που επενδύει στο τοπικό επίπεδο διαμέσου των πολιτικών για να βελτιώσει υποθετικά τη ζωή των πολιτών και να αναπαράγει τη διαφθορά και την ελεγχόμενη πολιτική τάξη, που έχει δικούς της στόχους, προτεραιότητες και φιλοδοξίες. Έτσι οι δημόσιες επενδύσεις δεν γίνονται με βάση τις πραγματικές ανάγκες αλλά τις πελατειακές σχέσεις, με στόχο τη διατήρηση της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας των διεφθαρμένων και των εγκληματικών οργανώσεων, όπως τονίζεται στην έκθεση.

Για να πετύχουν όμως τους στόχους τους έχουν στο πρώτο στάδιο την ανάγκη ενός “διαπραγματευτή”, που προετοιμάζει τον μηχανισμό για τον έλεγχο των επιτροπών των δημοσίων οργανισμών που αποφασίζουν τα έργα και τις προμήθειες και την επιλογή των “φιλικών” εταιρειών και των παραφυάδων τους. “Η σταθερή και διαρκής χρήση της μεθόδου της διαφθοράς και διαπλοκής από την πλευρά των μαφιόζικων οργανώσεων καθορίζει στην ουσία την ολοκληρωτική απόκτηση, μην πούμε τον έλεγχο, των εξουσιών των δημοσίων αρχών και διοικούν τους διοικητικούς και οικονομικούς θεσμούς στους οποίους έχουν παρεισφρήσει” υπογραμμίζει η έκθεση, προειδοποιώντας στην ουσία ότι η νέα αυτή μαφία μετατρέπεται σε κράτος μέσα στο κράτος. Στο δεύτερο στάδιο προχωρούν στην ανακύκλωση του μαύρου χρήματος, που αντιμετωπίζει ελάχιστες αντιστάσεις, αφού παρουσιάζεται ως επένδυση για το καλό της τοπικής ή ευρύτερης κοινωνίας. Το μαύρο χρήμα φέρνει άλλο μαύρο χρήμα, που υπολογίζεται στα 60 δισ. ευρώ από τους Ιταλούς δικαστικούς, που διασταύρωσαν στοιχεία και από την Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας.

Στο Μιλάνο πάντως οι δικαστικές αρχές έφτασαν χθες μέχρι το γραφείο του δημάρχου Μπέπε Σάλα, που ανέδειξε ο Ρέντζι και ο πρώην δήμαρχος και ηγέτης της Κεντροαριστεράς Πιζαπία, κατηγορώντας τον ταλαντούχο μάνατζερ για ψευδείς δηλώσεις και αθέμιτο ανταγωνισμό γιατί αποφασίζοντας για προμήθειες 260 εκατ. ευρώ για τη διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης ΕΧΡΟ 2015 έφτασε, μεταξύ άλλων, να τριπλασιάζει τις τιμές των δέντρων που φυτεύτηκαν από τη Mantovani spa -της εταιρείας που μόλις έκλεισε τις δικαστικές της περιπέτειες για αποδεδειγμένες μίζες 100 εκατ. ευρώ για τα φαραωνικά έργα στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας, παρόλο που πολλές άλλες μίζες απλώς... παραγράφηκαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL