Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.9°C
3 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
21.3°C28.2°C
2 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
21.6°C24.0°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.1°C26.9°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
28 °C
27.9°C27.9°C
0 BF 26%
Α. Καμιλέρι: Με τον Περικλή και τη δημοκρατία θα κερδίσουμε το λαϊκισμό, τους Ρέντσι και τους Γκρίλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Α. Καμιλέρι: Με τον Περικλή και τη δημοκρατία θα κερδίσουμε το λαϊκισμό, τους Ρέντσι και τους Γκρίλο

Του Αργύρη Παναγόπουλου

“Εφαρμόστε την ομιλία του Περικλή για τη δημοκρατία, μην πιστεύετε στο λαϊκισμό, στους Ρέντσι και τους Γκρίλο. Σας παραδίδουμε ένα αβέβαιο μέλλον... αυτή είναι η αποτυχία που θα πάρω μαζί μου στον τάφο. Ασχοληθείτε με την πολιτική”, τόνισε ο Αντρέα Καμιλέρι μιλώντας στους... “συμμαθητές”, τα παιδιά που φοιτούν στο ίδιο Κλασσικό Λύκειο της κοιλάδας των αρχαίων ελληνικών ναών που τον έδεσαν με την κουλτούρα και τον πολιτισμό.

“Μην πιστεύεται στους Ρέντσι και στα Πέντε Αστέρια... είναι ήδη πτώματα”. Ο Αντρέα Καμιλέρι μιλάει σε μια ομάδα από μαθητές του “Κλασσικού Λυκείου Εμπεδοκλής” του Αγκριτζέντο, αυτό που τελείωσε όταν ζούσε στην “Κοιλάδα των Ναών” στη Σικελία.

Ο Καμιλέρι μίλησε με τους μαθητές που τον επισκέφθηκαν στο σπίτι του στην Ρώμη για τη λογοτεχνία, τη γλώσσα, τον Επιθεωρητή Μονταλμπάνο και ασφαλώς για την κοινωνία και την πολιτική. Οι μαθητές πήραν το βίντεο με τη συζήτηση που είχαν με τον διάσημο διανοούμενο της Αριστεράς και διοργάνωσαν μια “Βραδιά Καμιλέρι” στο Φεστιβάλ της Οδού των Συγγραφέων στο Αγκριτζέντο. Μόνο που η προβολή του πυροδότησε πολεμικές που ξεπέρασαν τα όρια της γενέτειρας του.

“Μην πιστεύεται στους Ρέντσι ή σε αυτούς των Πέντε Αστέρων”, “είναι ήδη πτώματα, αφήστε τους έξω από την ιστορία και τη ζωή σας, έξω από το μέλλον σας. Κρατείστε τους μακριά σας. Πρέπει να το κάνετε εσείς”, συμβούλεψε τους μαθητές.

Ο Επιθεωρητής Μονταλμπάνο δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι παραμένει επίσης δεμένος με την ιστορία του πλούσιου ιταλικού δημοκρατικού κομμουνισμού. “Δεν ψήφισα ποτέ Χριστιανική Δημοκρατία. Ψήφιζα πάντα Κομμουνιστικό Κόμμα, που, καλώς ή καλώς, σεβόταν τους θεσμούς”, απάντησε σε ερώτηση των μαθητών, προειδοποιώντας ότι “σήμερα την πολιτική την εκπροσωπούν άνθρωποι που υποβαθμίζουν και αποδομούν την εργασία. Η εργασία περιέχει τμήμα της αξιοπρέπειας του ανθρώπου... Μας ρωτάνε τι αξία έχει το 1ο άρθρο του Συντάγματος [που λέει ότι η Ιταλία είναι μια δημοκρατία που θεμελιώνει στην εργασία]... Η αλήθεια είναι ότι τα πρώτα που δεν το παίρνουν υπόψη τους είναι τα κόμματα της αριστεράς, της κεντροαριστεράς”, συμπλήρωσε ο Καμιλέρι, που ήταν από τους ιδρυτές της “Άλλης Ευρώπης με τον Τσίπρα” και στηρίζει τον ελληνικό λαό και την κυβέρνησή του.

Ο Επιθεωρητής Μονταλμπάνο μεγάλωσε, γέρασε, είναι 91 ετών, αντιμετωπίζει εδώ και καιρό προβλήματα με την όρασή του, αλλά από ότι φαίνεται δεν δυσκολεύεται να δει καλά την πραγματικότητα. “Έχω αποθαρρυνθεί. Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές στη Ρώμη δεν πήγα να ψηφίσω. Πήγα να ψηφίσω στο δημοψήφισμα. Παρόλο που για να πάω έπρεπε να κάνω τρεις ιατρικές επισκέψεις για να επιβεβαιώσουν τα προβλήματα όρασης που έχω και να μπω στη καμπίνα του εκλογικού κέντρου με συνοδό... Θέλω να σας δώσω μια συμβουλή. Αναγεννήστε την πολιτική, που έγινε σχεδόν συνώνυμο της ανεντιμότητας. Θυμηθείτε τον Περικλή, την ομιλία του για τη δημοκρατία. Εφαρμόστε τη. Εσείς οι νέοι είστε σε συνθήκες να το κάνετε”, τόνισε ο Καμιλέρι, ξεπερνώντας τους διαχωρισμούς ηλικιών για να αναλάβει τις ευθύνες του. “Κι εγώ αισθάνομαι ότι έχω ευθύνη... Έζησα τον ενθουσιασμό του 1945 και του 1947 για να ξαναφτιάξουμε την Ιταλία. Και μετά; Θα παραδώσω στο δισέγγονό μου και σε εσάς ένα αβέβαιο μέλλον. Αυτή είναι η αποτυχία που θα πάρω μαζί μου στον τάφο”.

Ο λόγος το Καμιλέρι δεν είναι απαισιόδοξος, αντίθετα αποτελεί μια πρόκληση για να αλλάξουμε τον κόσμο συμμετέχοντας στην πολιτική και τα κοινά. “Είναι εύκολο να πέσει κανείς στην παγίδα της αντιπολιτικής, αλλά ο λαϊκισμός αποτελεί τη σπίθα ενός πρωινού. Για αυτό μην πιστεύεται στους Ρέντσι και αυτούς των Πέντε Αστέρων”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL