Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Σάντσεθ σε Μοσκοβισί: Αποχή για τη CETA για περιβάλλον και εργασιακά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σάντσεθ σε Μοσκοβισί: Αποχή για τη CETA για περιβάλλον και εργασιακά

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Ο γραμματέας του ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος PSOE Πέδρο Σάντσεθ τόνισε στον Ευρωπαίο Επίτροπο για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί ότι οι βουλευτές του κόμματός του θα απέχουν από την ψηφοφορία στην ισπανική βουλή για την ψήφιση της CETA και ότι τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος θα παρουσιάσει τις προτάσεις του PSOE για τη βελτίωση της εμπορικής συμφωνίας με τον Καναδά και κυρίως τις ενστάσεις που έχει για θέματα που αφορούν το Περιβάλλον και τα εργασιακά.

Ο Π. Σάντσεθ επισημοποίησε την αλλαγή της γραμμής του κόμματος με τον πλέον διακριτό τρόπο, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Π. Μοσκοβισί στη Μαδρίτη υπογραμμίζοντας στον Ευρωπαίο αξιωματούχο ότι “δεν είναι δυνατόν η Συμφωνία που έχει 1.600 σελίδες να αφιερώνει μόνο 4 σελίδες στα δικαιώματα του περιβάλλοντος”.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, συνέχισε ο Σάντσεθ, αντιτίθεται και “στις ανισορροπίες που υπάρχουν για την προστασία των δικαιωμάτων της εργασίας έναντι των επενδυτών”, εκτιμώντας ότι “θα πρέπει να συνδυάζονται με αποτελεσματικό τρόπο η δημοκρατική πορεία και τα εργασιακά δικαιώματα”, ενώ δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος στα θέματα που αφορούν την επίλυση των διενέξεων.

Σε ότι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική ο Σάντσεθ δήλωσε σύμφωνος για “τη σταδιακή μείωση του ελλείμματος, αλλά όχι όπως έχει σχεδιαστεί, όπως και το 2012, λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση των δημοσίων δαπανών, ενώ το Σύμφωνο Σταθερότητας, σε επίπεδα ΑΕΠ, θα μετατρέψει την Ισπανία στην χώρα με τις χαμηλότερες κοινωνικές δαπάνες στην Ευρώπη, μειώνοντας τες κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες έως το 2020”. Ο Σάντσεθ συμπλήρωσε ότι αντιμετωπίζει “με ανησυχία τις αδιαφανείς νέες περικοπές που προετοιμάζει το Λαϊκό Κόμμα”, την κυβέρνηση του οποίου θα στηρίξει σε ότι αφορά την αποφυγή του δημοψηφίσματος στην Καταλονία.

Ο Π. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι ο Σάντσεθ θα είναι υπεύθυνος ως ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ζήτησε να σκεφθεί καλύτερα τη στάση του για τη CETA, εκτιμώντας ότι αποτελεί “μια καλή και προοδευτική συμφωνία”. Σε συνέντευξή του στην Cadena Ser o Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε ότι ο ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα πρέπει να είναι “μια δύναμη αξιόπιστη και φιλοευρωπαϊκή, γιατί το έχει ανάγκη η Ισπανία”. Για τον Μοσκοβισί “ένα πολιτικό κόμμα με ένα νέο ηγέτη πρέπει να μπορεί να αποφασίζει αυτό που θέλει ελεύθερα”, αλλά ανάμεσα στα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα “υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο που αποσκοπεί στο συνδυασμό της μείωσης των ελλειμμάτων για να έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη και περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη”. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι το PSOE πραγματοποιεί “αριστερή στροφή”, αλλά ταυτόχρονα “παραμένει δεσμευμένο με τον ευρωπαϊκό σχέδιο, γεγονός που είναι σημαντικό”.

Η νέα κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του PSOE Μαργαρίτα Ρόμπλες τόνισε ότι το κόμμα τείνει στην αποχή σε ότι αφορά την ψηφοφορία για τη CETA, αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή τη Δευτέρα. Προηγούμενα η νέα πρόεδρος το κόμματος Κριστίνα Ναρμπόνα είχε σημειώσει στο twitter την επικείμενη αλλαγή γραμμής το κόμματος. Προφανώς η αποχή αποτελεί τον απαραίτητο συμβιβασμό για την ενότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας του PSOE, δεδομένου ότι οι περισσότεροι βουλευτές ανήκουν στη δεξιά και μετριοπαθή τάση της Ντίαθ και των βαρόνων του κόμματος που τάχθηκαν υπέρ της CETA.

Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, οι λαϊκιστές “Πολίτες” και στελέχη του PSOE άσκησαν κριτική στην πολιτική του Σάντσεθ για τη CETA, αλλά η στενή συνεργάτης της Ντίαθ και πρώην υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του PSOE Ελένα Βαλενθίανο κατέστησε σαφές ότι θα ισχύσει η κομματική πειθαρχία και οι βουλευτές θα υιοθετήσουν την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.

Το Unidos Podemos τόνισε ότι η αλλαγή γραμμής των σοσιαλιστών έφθασε αργά, γιατί δεν θα εμποδίσει την ψήφιση της CETA από τη βουλή και τη γερουσία. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL