Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Ιταλία: / Περικοπές 30 δισ. με σεισμοπαθείς και ερείπια στους δρόμους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία: / Περικοπές 30 δισ. με σεισμοπαθείς και ερείπια στους δρόμους

Σχεδόν 2,5 εκατ. τόνοι ερειπίων στους δρόμους, μόλις 32 σπίτια σε στάδιο ανακαίνισης και μόλις 188 κοντέινερ που λειτουργούν είναι ο απολογισμός της τρομακτικής ανεπάρκειας του ιταλικού κράτους να στηρίξει τους πολίτες των ερημωμένων πλέον περιοχών της κεντρικής Ιταλίας, που χτυπήθηκαν πριν από περίπου έναν χρόνο από τον Εγκέλαδο. Η Ιταλία του G7 μπορεί να μην κατάφερε να βοηθήσει τους σεισμοπαθείς, κατάφερε όμως να πραγματοποιήσει περικοπές 30 δισ. και να είναι υπερήφανη γιατί μείωσε το δημόσιο έλλειμμα στο 2,4%... αποδεικνύοντας τις καταστροφικές συνέπειες της ευρωπαϊκής πολιτικής λιτότητας.

“Τα αποτελέσματα φαίνονται” σχολίαζε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Παντοάν μετά την παρουσίαση στη Βουλή των περικοπών 30 δισ. ευρώ που φτάνουν στο 18% των τρεχουσών δαπανών εξαιρουμένου του κόστους για το προσωπικό του Δημοσίου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από το 2014 έως και το 2017, με την Κεντρική Διοίκηση να περικόπτει κατά 24% και την περιφερειακή κατά 17% τις δαπάνες τους, εξαιρουμένου πάντα του κόστους για το προσωπικό τους σύμφωνα με τον επίτροπο Αναθεώρησης και Ορθολογισμού Δημόσιας Δαπάνης Ιόραμ Γκούτζελντ.

Φόρος στα ερείπια

Η ικανοποίηση του Παντοάν φαίνεται να συγκρούεται με την πραγματικότητα της καθημερινής Ιταλίας που υποφέρει. Το 92% των ερειπίων που άφησαν πίσω τους οι καταστροφικοί σεισμοί στις 24 Αυγούστου του 2016 στην κεντρική Ιταλία βρίσκονται ακόμη στη... θέση τους, ενώ στους σεισμοπαθείς έχει παραδοθεί μόλις το 8% των κοντέινερ που είχε υποσχεθεί ότι θα φτάσουν σε λίγες εβδομάδες ο πρώην πρωθυπουργός Ρέντζι. Στους 51 δήμους που επλήγησαν από τους σεισμούς έπρεπε να παραδοθούν 3.620 σπίτια - κοντέινερ, αλλά μέχρι σήμερα έχουν φτάσει μόλις 296 (δηλαδή το 8%), εκ των οποίων λειτουργούν μόλις τα 188 και αυτά μόνο στα δύο χωριά που δοκιμάστηκαν περισσότερο, την Αματρίτσε και τη Νόρτσια. Στους δρόμους των χωριών που χτυπήθηκαν από το σεισμό βρίσκονταν 2,3 εκατ. τόνοι ερειπίων και έχει μετακινηθεί μόλις το 8%, ενώ, παρά τις βαρύγδουπες υποσχέσεις για την ανακατασκευή των κατοικιών, έχουν ξεκινήσει εργασίες μόλις σε 32 σπίτια, ενώ σε άλλα 208.000 πρέπει να γίνουν ακόμη έλεγχοι και επιθεωρήσεις. Ακόμη χειρότερα, οι κάτοικοι καλούνται να καταβάλουν φόρο κληρονομιάς για ακίνητα που ισοπέδωσε ο σεισμός ή έχουν υποστεί καταστροφές και δεν ανταποκρίνονται πλέον στις... αντικειμενικές αξίες.

Ποιο όμως είναι το αποτέλεσμα της καθυστέρησης της απομάκρυνσης των ερειπίων, της τοποθέτησης κοντέινερ ή ξύλινων κατοικιών και της ανακατασκευής αυτών που διασώθηκαν; Χιλιάδες κάτοικοι των περιοχών που έχουν πληγεί από τον σεισμό προσπαθούν να οργανώσουν τη ζωή τους σε μόνιμη βάση στις πόλεις που τους φιλοξένησαν, με αποτέλεσμα ελάχιστοι να σκέφτονται να επιστρέψουν για να ζήσουν ανάμεσα στα ερείπια και μέσα στον... δρόμο. “Κάναμε μεγάλη πρόοδο γιατί μειώσαμε το δημόσιο έλλειμμα στο 2,4% το 2016, από το 3% του 2013”, τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, ενώ η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει έχει αλλάξει κατά μέσο όρο τρεις φορές τον μήνα το νομικό καθεστώς των σεισμοπαθών περιοχών, αποδεικνύοντας ότι μεγαλύτεροι εχθροί και από τον Εγκέλαδο είναι η λιτότητα και η γραφειοκρατία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL