Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
18 °C
14.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.0°C13.9°C
0 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.0°C16.6°C
4 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Στα δίχτυα των ισπανικών αρχών και ο Μουρίνιο / Μπάλα είναι και... φοροδιαφεύγει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα δίχτυα των ισπανικών αρχών και ο Μουρίνιο / Μπάλα είναι και... φοροδιαφεύγει

O Ζοζέ Μουρίνιο κατηγορείται για φοροδιαφυγή 3,3 εκατ. ευρώ από τις ισπανικές αρχές μπαίνοντας στο κλαμπ των μεγάλων φοροφυγάδων του ισπανικού ποδοσφαίρου μαζί με τον Μέσι, τον Ρονάλντο, τον Κοντράο, τον Φαλκάο, που παίζει πλέον στη Μονακό, κ.ά. Κοινούς παρονομαστές της φοροδιαφυγής αποτελούν δύο στοιχεία: το δίκτυο των off shore εταιρειών, που ξεκινούν από τους ζεστούς φορολογικούς παραδείσους των Παρθένων Νήσων και του Παναμά έως την ψυχρή Ιρλανδία και τα δικαιώματα για την εμπορική χρήση της εικόνας των δημοφιλών άσων και προπονητών. Με πιο απλά λόγια ένα τμήμα από τα έσοδα από τις φανέλες, τα μπρελόκ ή ακόμη και τα γιαούρτια με την εικόνα των δημοφιλών άσων μεταφέρεται ως παράνομος πλούτος στους φορολογικούς παραδείσους, ενώ στις περισσότερες χώρες η βιομηχανία του ποδοσφαίρου αποτρέπει την αναγνώριση των υπερβολικών κερδών της ως πρόβλημα της κρίσης.

Το Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας της Μαδρίτης κατέθεσε μήνυση στο δικαστήριο του Ποθουέλο Ντε Αλαρκόν, σε προάστιο της ισπανικής πρωτεύουσας, εναντίον του πρώην προπονητή της Ρεάλ Μαδρίτης Ζοζέ Μουρίνιο κατηγορώντας τον για φοροδιαφυγή 3,3 εκατ. από τα δικαιώματα για την εμπορική εκμετάλλευση της εικόνας του. Οι ισπανικές αρχές κατηγορούν τον Μουρίνιο για δύο αδικήματα, την απόκρυψη εισοδημάτων 3,3 εκατ. ευρώ, 1,61 εκατ. για το 2011 και 1,69 εκατ. για το 2012, όταν ήταν προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Μουρίνιο φαίνεται ότι ακολούθησε την πεπατημένη των υπολοίπων φοροφυγάδων, μεταφέροντας πρώτα τα μη δηλωθέντα εισοδήματα σε εταιρεία με έδρα έναν φορολογικό παράδεισο και συγκεκριμένα στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, την εταιρεία Kooper Services. Αργότερα υπέγραψε ένα συμβόλαιο με την ιρλανδική Multisports & Image Management Limited και τέσσερα χρόνια αργότερα με την ιρλανδική Polaris Sports Limited, που είχε συμπτωματικά με την προηγούμενη την ίδια... διεύθυνση.

Ο Μουρίνιο αποδεικνύεται παλιός γνωστός των ισπανικών αρχών γιατί το 2015 αποδέχθηκε την καταβολή 1,14 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή, αλλά οι φορολογικές αρχές της Ισπανίας ανακάλυψαν ότι η Kooper είχε άλλη εταιρεία που συνεργαζόταν, αυτή τη φορά στη Νέα Ζηλανδία, όπου ο Μουρίνιο είχε κρύψει και άλλο τμήμα των παράνομων εισοδημάτων του και μάλιστα με τα ονόματα της συζύγου και των παιδιών του.

Χόρχε Μέντες: Ο πατριάρχης της φοροδιαφυγής

Πίσω όμως από τις περιπέτειες του Μουρίνιο και του Ρονάλντο, που κατηγορείται και αυτός για φοροδιαφυγή 14,7 εκατ., κρύβεται ο Πορτογάλος ατζέντης ποδοσφαιριστών Χόρχε Μέντες, που όπως φαίνεται αποτέλεσε τον μέντορα και για άλλους φοροφυγάδες, όπως τον Ρανταμέλ Φαλκάο που κατηγορείται για φοροδιαφυγή 5,3 εκατ. σε εταιρεία στην Κολομβία και τις Παρθένες Νήσους και του Φάμπιο Κοεντράο.

Ο Μέντες, που ήταν αποτυχημένος ποδοσφαιριστής, δημιούργησε την Gestifute για τη διαχείριση της εικόνας παραγόντων του ποδοσφαίρου με διασυνδέσεις σε φορολογικούς παραδείσους και όπως φάνηκε τις τελευταίες εβδομάδες με τις εισαγγελικές αρχές. Ο Μέντες κλήθηκε να καταθέσει στις 27 Ιουνίου στο δικαστήριο της Μαδρίτης.

“Επιτέλους θα δούμε τι έκαναν οι σύμβουλοι και οι ατζέντηδες των ποδοσφαιριστών” τόνισε ο Κάρλο Κρουθάδο, ο πρόεδρος του συνδικάτου των τεχνικών της εφορίας Gestha. “Δημιουργώντας μια εταιρεία κάλυψης με ένα τηλεφώνημα και 500 έως 800 ευρώ σε ένα φορολογικό παράδεισο και έναν λογαριασμό στην Ελβετία μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις δομές άλλων αδιαφανών εταιρειών, που πολλές φορές κρύβουν διεθνείς τράπεζες, για να ανακυκλώσεις χρήματα από τη φοροδιαφυγή μέσα σε 2-3 ημέρες” τόνισε ο Χοσέ Μαρία Πελάεθ, ο επιθεωρητής Οικονομικών με ειδίκευση τους φορολογικούς παραδείσους, προειδοποιώντας ότι πολλές από τις 1.750.000 off shore στις Μπαχάμες έχουν συσταθεί από τράπεζες.

Εθνική... φοροδιαφυγής στην Ισπανία

Οι ισπανικές αρχές κατηγορούν επίσης τον Κολομβιανό πρώην παίκτη της Ατλέτικο Μαδρίτης Ρανταμέλ Φαλκάο για φοροδιαφυγή 5,66 εκατ. ευρώ (822 χιλιάδων ευρώ για το φορολογικό έτος 2012 και 4,84 εκατ. ευρώ για το 2013), διαμέσου της εταιρείας των Βρετανικών Παρθένων Νήσων Fardeys Overseas. Οι ίδιες κατηγορούν για φοροδιαφυγή 1,4 εκατ. ευρώ για το φορολογικό έτος 2011 τον Φάμπιο Κοεντράο της Ρεάλ Μαδρίτης, ο οποίος παρότι ήταν αντίπαλος με τον Φαλκάο στον αγωνιστικό χώρο είχαν κοινό προστάτη την Fardeys Overseas. Πάντως μετά την υπογραφή των συμβολαίων με την Fardeys Overseas ο Φαλκάο φαίνεται ότι άλλαξε “εταιρεία” επιλέγοντας την ιρλανδική Multisports & Image Management Limited και αργότερα την επίσης ιρλανδική Polaris.

Ο Κοεντράο “ξεκίνησε” με την εταιρεία Rodinn Company του Παναμά για να καταλήξει και αυτός στην ιρλανδική Multisports & Image Management, από την οποία πέρασε και ο Μουρίνιο. Κάποιοι θα συρθούν στα δικαστήρια, ενώ άλλοι καταδικάστηκαν και συνεχίζουν να κυκλοφορούν ελεύθεροι, όπως ο Λιονέλ Μέσι της Ρεάλ Μαδρίτης, που καταδικάστηκε, μαζί με τον πατέρα του, σε πρόστιμο 2,1 εκατ. ευρώ και φυλάκιση 21 μηνών για φοροδιαφυγή 4,1 εκατ., αλλά κυκλοφορεί ελεύθερος με αναστολή, αφού η ισπανική νομοθεσία προβλέπει έκτιση ποινής για καταδίκες άνω των 24 μηνών. Ο Μέσι είχε καταβάλει άλλα 5 εκατ. το 2013 για να εξασφαλίσει χαμηλότερες ποινές για τον ίδιο και τον πατέρα του. Πιο άτυχος από όλους φαίνεται ο πρώην πρόεδρος της “Μπάρτσα” Σάντρρο Ροσέγ, που μαζί με τη σύζυγό του και τρεις «αχυράνθρωπους» οδηγήθηκαν στη φυλακή για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ.

Ο Ροσέγ, σύμφωνα με τη Γκουάρδια Θιβίλ, είχε πάρει μίζες για τα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος της Βραζιλίας και είχε οδηγήσει τα χρήματα στην... Ανδόρα, ενώ φαίνεται ότι έδρασε σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Βραζιλίας Ρικάρντο Τεϊχέιρα δημιουργώντας εγκληματική οργάνωση για να οδηγήσουν τις παράνομες μίζες σε τράπεζες φορολογικών παραδείσων, μεταξύ των οποίων και του Κατάρ.

Ο πρώην και ο νυν πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, ο ποδοσφαιριστής Νεϊμέρα Ντα Σίλβα και οι γονείς του διώκονται για απάτη και διαφθορά από την εξαγορά του Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή, γιατί απέκρυψαν εγγύηση 3,4 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL