Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Σήμερα ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία / Πονοκέφαλος για Μακρόν το... "κύμα" βουλευτών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία / Πονοκέφαλος για Μακρόν το... "κύμα" βουλευτών

Πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία σήμερα και τα μάτια όλων (ακόμη και των πολιτικών τους αντιπάλων) είναι στις... επιδόσεις των υποψηφίων των νεοσύστατου (άνευ οργάνων μέχρι στιγμής) κόμματος του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Πιστός στην παράδοση της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας, που θέλει τα κόμματα να λειτουργούν απλά ως μηχανισμοί εκλογής στο ύπατο αξίωμα και κατόπιν ως ιμάντες μεταβίβασης των αποφάσεων του Προέδρου στην κοινωνία, ο Μακρόν δεν έκρυψε την αισιοδοξία του ότι θα καταφέρει να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία σε βουλευτικές έδρες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της σατιρικής, αποκαλυπτικής εφημερίδας “Κανάρ Ενσενέ”, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το περιβάλλον του ευελπιστούν σε ευρεία επικράτηση του προεδρικού κόμματος. Μέχρι στιγμής πάντως όλες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μεγάλη νίκη για το κόμμα "Η Δημοκρατία προχωρά μπροστά".

Ωστόσο ο Πρόεδρος Μακρόν εκφράζει στους συνομιλητές του τη βεβαιότητά του ότι "θα έχουμε πολλούς, πάρα πολλούς βουλευτές, πάνω από 400" (σ.σ.: επί συνόλου 577 εδρών). Ήδη μάλιστα έχει αρχίσει να σκέφτεται το πώς... θα τους ελέγχει όλους αυτούς τους βουλευτές, για "να αποφύγουμε το μπάχαλο", όπως λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο Μακρόν έχει ήδη και την εξήγηση αυτού του νέου κύματος -που, αν τελικά επιτευχθεί, θα θυμίζει την αντίστοιχη πλημμυρίδα βουλευτών του Μιτεράν που εξελέγησαν μετά τη δική του εκλογή τον Μάιο του 1981. Οφείλεται στη διπλή συνέπεια των προεδρικών εκλογών και της υποχώρησης των παραδοσιακών κομμάτων, κάτι που "απελευθέρωσε" πολλούς ψηφοφόρους.

Ένας (όχι και τόσο) κρυφός πόθος του Μακρόν μάλιστα είναι να καταφέρει να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία χωρίς τις ψήφους του κεντρώου Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος τον στήριξε στις προεδρικές εκλογές, αλλά αρχικά, όταν ο Μακρόν είχε ιδρύσει πέρσι το κόμμα του, είχε σταθεί επικριτικά απέναντί του. Κάποια πράγματα δεν ξεχνιούνται κι έτσι ο Μακρόν θέλει να έχει λυμένα τα χέρια του, χωρίς να εξαρτάται ακόμη και από όσους βουλευτές είναι "μετεγγραφές" από το δεξιό κόμμα και τους Σοσιαλιστές.

Υπάρχουν πάντως κι εκείνοι που εκφράζουν κάποιες ανησυχίες. "Κινδυνεύουμε να μας υπερβεί το εύρος της επιτυχίας μας: δεκάδες βουλευτές μπορεί να μας δημιουργήσουν πρόβλημα, απλά και μόνο λόγω των δραστηριοτήτων τους ως 'επαγγελματιών συμβούλων'. Θα πρέπει να τους επιβλέπουμε" τόνισε ο Ζαν Πολ Ντελβουά, επικεφαλής της εθνικής επιτροπής υποψηφιοτήτων του νεοσύστατου κόμματος.

Απαισιοδοξία στα υπόλοιπα κόμματα

Την ίδια στιγμή τα υπόλοιπα, παραδοσιακά κόμματα μοιάζουν να έχουν, λίγο έως πολύ, συμβιβαστεί με τη μοίρα τους, αλλά και με την προοπτική της μεγάλης επιτυχίας που αναμένεται να έχουν οι υποψήφιοι του Μακρόν.

Κατήφεια στους σοσιαλιστές

Έτσι το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν τρέφει καμία αυταπάτη μετά το καταστροφικό αποτέλεσμα του Μπενουά Αμόν στις προεδρικές εκλογές της άνοιξης. Η ηγεσία του αναμένει περίπου 25 με 35 έδρες, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων τους, ριζοσπαστών και οικολόγων. Ήδη αρκετά στελέχη έχουν σταματήσει να κάνουν προεκλογική εκστρατεία και αναμένουν το “μετά”. Τις εξελίξεις δηλαδή μετά τις βουλευτικές.

Ο Ζαν Μαρί Λεγκέν, πρώην βουλευτής Παρισιού -ο οποίος δεν διεκδικεί την επανεκλογή του- και πρώην υφυπουργός υπεύθυνος των σχέσεων με τη Βουλή, λέει ότι "ήδη από τον πρώτο γύρο θα βρεθούμε μπροστά στην κατάρρευση του συστήματος". Είναι πολύ μακρινές οι μέρες των εκλογών του 2012, όταν το Σοσιαλιστικό Κόμμα αποσπούσε μόνο του 279 έδρες. Το αποτέλεσμα αναμένεται να είναι χειρότερο ακόμη και από το 1993, όταν το κόμμα που ίδρυσε ο Φρανσουά Μιτεράν είχε βρεθεί με 52 έδρες. Ο ίδιος ο πρώτος γραμματέας του κόμματος Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς δεν κρύβει την απογοήτευσή του τονίζοντας ότι πλέον ο στόχος του πάλαι ποτέ κραταιού κόμματος είναι να μπορέσει να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα! Να συγκεντρώσει δηλαδή πάνω από 15 έδρες...

Πρόκειται για τεράστια “βουτιά” για το κόμμα που ήταν στην εξουσία μόλις πριν από δύο μήνες... "Δεν πρέπει να λέμε ψέματα στον κόσμο αν σας έλεγα ότι θα βγάλουμε καμιά εκατοστή βουλευτές, θα ξεκαρδιζόσασταν στα γέλια" είπε χαρακτηριστικά ο Καμπαντελίς, ο οποίος, όταν αναλάμβανε το 2014 τα ηνία του κόμματος, έβαζε στόχο να το κάνει ξανά "μαζικό κόμμα". Ένα στοίχημα που έχει πια χαθεί.

Σημείο των καιρών: Δεν είναι καν σίγουρη η δική του εκλογή στο 19ο Διαμέρισμα του Παρισιού... Παρόλα αυτά δηλώνει ότι "ελπίζει πως το κόμμα του θα διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις". Ίδωμεν.

Απαισιοδοξία δεν επικρατεί μόνο στους Σοσιαλιστές, αλλά και στους δεξιούς. Ο υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας των Ρεπουμπλικανών Φρανσουά Μπαρουάν, αφού παρατήρησε ότι "ναι μεν ο κόσμος είναι ευγενικός, αλλά ελάχιστοι έρχονται στις συγκεντρώσεις", λέει: "Στην πραγματικότητα μιλάμε στο κενό, τίποτε δεν 'γράφει'". "Θα βρεθούμε μπροστά σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση" προέβλεψε, προσθέτοντας με ειλικρίνεια: "Σε ό,τι με αφορά, είμαι σαν τους φυλακισμένους, μετράω μία - μία τις ημέρες πριν από την αποφυλάκιση"!

Και η Αριστερά που επιμένει....

Μεταξύ της Ανυπότακτης Γαλλίας και του ΚΚΓ, rien ne va plus. Δεν τηρούνται πλέον τα προσχήματα και οι επικρίσεις εκτοξεύονται εκατέρωθεν, είτε κεκαλυμμένες είτε όχι. Αντεγκλήσεις, απόπειρες μηνύσεων μεταξύ υποψηφίων και το κλίμα μεταξύ των κομμάτων της Αριστεράς δεν είναι απλά ψυχρό· είναι εκρηκτικό. Και όλοι περιμένουν την επομένη των εκλογών για να βγουν κανονικά τα σπαθιά από τα θηκάρια τους.

Προς το παρόν εκείνος που θεωρεί ότι έχει μέλλον είναι ο Ζαν Λικ Μελανσόν, που κάνει την προεκλογική του εκστρατεία, διεκδικώντας έδρα στη Μασσαλία, την οποία βλέπει την ως "κρατήρα ηφαιστείου που θα γεννήσει ένα νέο Λαϊκό Μέτωπο". Για τον λόγο αυτόν κάνει μια εκστρατεία εθνικού επιπέδου στο 4ο Διαμέρισμα στα Bouches-du-Rhône. Οι αντίπαλοί του είναι ο νυν βουλευτής από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Πατρίκ Μενουτσί και μία νέα, δυναμική επιχειρηματίας, η Κορίν Βερσινί, εκ μέρους του προεδρικού κόμματος.

Το πεδίο δεν είναι εύκολο για τον 65χρονο πολιτικό, που το περασμένο Σάββατο έγινε δεκτός με αυγά κατά την περιοδεία του σε μια περιοχή της Μασσαλίας. Λίγες ημέρες νωρίτερα, όταν είχε επιχειρήσει να επισκεφθεί το κέντρο της Μασσαλίας, το κλίμα που αντιμετώπισε ήταν ευθέως αρνητικό: "Μελανσόν, γύρνα σπίτι σου, εδώ είμαστε εμείς στο δικό μας", "θα χάσεις".

Φυσικά τίποτε από αυτά δεν πτοεί τον Μελανσόν, που είναι αποφασισμένος αυτή τη φορά να εκλεγεί βουλευτής, σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί το 2012, όταν είχε έλθει τρίτος στο προπύργιο της Μαρίν Λεπέν. Η ίδια η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου, η οποία επανήλθε στην ηγεσία του κόμματος, κάνει μια εκστρατεία χαμηλών τόνων, συμβιβασμένη και αυτή στην ιδέα του "κύματος Μακρόν".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL