Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
«Ουνιτά»: Αδιαφορία, σιωπή και νεοφιλελεύθερη γραμμή κλείνουν την εφημερίδα του Γκράμσι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Ουνιτά»: Αδιαφορία, σιωπή και νεοφιλελεύθερη γραμμή κλείνουν την εφημερίδα του Γκράμσι

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Η «Ουνιτά», η εφημερίδα που ίδρυσε ο Αντόνιο Γκράμσι στο Τορίνο πριν από 94 χρόνια, ανέστειλε την έκδοσή της μέσα στην πλήρη αδιαφορία του Δημοκρατικού Κόμματος και του ίδιου του γραμματέα του Ματέο Ρέντσι.

Η διεύθυνση της εφημερίδας ανακοίνωσε την αναστολή της έκδοσης την Παρασκευή το βράδυ, την ημέρα της επετείου για τη νίκη της δημοκρατίας στο δημοψήφισμα του 1946, μετά από μια πολύμηνη περιπέτεια για τη στήριξη των οικονομικών της.

«Η εταιρεία δεν έκρινε ούτε καν σκόπιμο να μας ανακοινώσει ότι δεν θα καταβάλλει τους μισθούς. Ο Ματέο Ρέντσι δεν είπε ούτε μια λέξη», υπογράμμισε η συνέλευση των συντακτών της εφημερίδας. 

Το τελευταίο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας είχε την τίτλο: «Έτσι ποδοπατείτε μια ιστορία», που συμπληρωνόταν με την ιστορική μαυρόασπρη φωτογραφία που δείχνει παλιούς κομμουνιστές να κρατούν την εφημερίδα με την είδηση της νίκης της δημοκρατίας κατά της μοναρχίας στο δημοψήφισμα του 1946.

Η «Ουνιτά» είχε διακόψει την έκδοσή της και το καλοκαίρι του 2014 για επανεκδοθεί μετά από ένα χρόνο από μια εταιρεία που ελεγχόταν κατά 80% από έναν ανερχόμενο επενδυτή και κατά 20% από ίδρυμα που ελέγχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Η συνέλευση των εργαζομένων τόνισε στην ανακοίνωσή της ότι είχε απευθυνθεί επανειλημμένα στο Ματέο Ρέντσι «χωρίς να πάρουμε μια απάντηση ή μια λέξη αλληλεγγύης στις πιο δύσκολες στιγμές του αγώνα, όταν επί οκτώ διαδοχικές ημέρες η συντακτική ομάδα κατέβηκε σε απεργία μέχρι τέλους. Σιωπή που τραυμάτισε όλους αυτούς που εργάστηκαν σε αυτή την εφημερίδα αποδεχόμενοι συχνά συνθήκες στα όρια του αποδεκτού. Διερωτόμαστε εάν και μπροστά σε αυτή την επιλογή του εκδότη θα ακολουθηθεί η επιλογή της σιωπής». 

Η τελευταία έκδοση της «Ουνιτά» δεν ήταν έντυπη, αλλά σε PDF, γιατί το τυπογραφείο είχε διακόψει προ ημερών την έκδοσή της γιατί η ιδιοκτήτρια εταιρεία είχε συσσωρεύσει χρέη και αδυνατούσε να καλύψει οποιαδήποτε ανάγκη.

Είναι προφανές ότι τόσο ο ιδιώτης εκδότης όσο και το Δημοκρατικό Κόμμα έκαναν τεράστια λάθη από την επανέκδοση της εφημερίδας έως σήμερα και δεν κατάφεραν να εγγυηθούν τη βιωσιμότητά σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τον έντυπο τύπο και κυρίως για τις καθαρά πολιτικές εφημερίδες.

Στο πολιτικό επίπεδο η σημερινή «Ουνιτά» δεν είχε τίποτα κοινό με την εφημερίδα του Γκράμσι, αφού αποτελούσε μια ουσιαστικά νεοφιλελεύθερη εφημερίδα και ίσως το γεγονός αυτό να απομάκρυνε από τον εφημερίδα τμήμα του κόσμου που ιστορικά την είχε στηρίξει. Τόσο η έκδοση της εφημερίδα που διακόπηκε την Παρασκευή όσο και η προηγούμενη ιδιοκτησία είχαν μια εχθρική στάση απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και αργότερα απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση ασπαζόμενες πολλές φορές τις πλέον νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις στην Ιταλία και την Ευρώπη. 

Είναι πάντως ξεκάθαρο ότι η αναστολή της έκδοσης της εφημερίδας αποτελεί ήττα όχι μόνο του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και της ίδιας της ελευθερίας και του πλουραλισμού στην ημερήσια ενημέρωση, γιατί υπογραμμίζει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η πολιτική ενημέρωση που δεν συνδέεται με πολύ μεγάλους εκδότες, τράπεζες, επιχειρήσεις και χρηματοοικονομικά συμφέροντα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL