Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Νέα ένταση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα ένταση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Στα πρόθυρα ακόμη ενός θερμού επεισοδίου έφτασαν χθες Ουάσιγκτον και Πεκίνο, καθώς το πολεμικό ναυτικό της Κίνας προειδοποίησε αμερικανικό αντιτορπιλικό που έπλεε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας να απομακρυνθεί αμέσως από την περιοχή.

Όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, το αμερικανικό πολεμικό πλοίο USS Dewey εισήλθε στα κινεζικά χωρικά ύδατα "χωρίς άδεια". Το περιστατικό φαίνεται να σημειώθηκε 12 ναυτικά μίλια από τα νησιά Σπράτλι, που τα τελευταία χρόνια αποτελούν διαφιλονικούμενη ζώνη για πολλές χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας.

Σε ιδιαίτερα σκληρούς τόνους, το Πεκίνο τόνισε ότι η παραβίαση "υπονομεύει την κυριαρχία και τα συμφέροντα ασφαλείας" της χώρας και κάλεσε την Ουάσιγκτον να "διορθώσει το λάθος της" και να αποφύγει στο μέλλον άλλες προκλήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο "την ειρήνη και την ασφάλεια" της περιοχής.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ τόνισε μάλιστα ότι τέτοιου είδους ενέργειες είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν "απρόσμενα αεροπορικά και ναυτικά ατυχήματα". Αμερικανοί αξιωματούχοι, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δήλωσαν ότι το USS Dewey πέρασε κοντά από τον ύφαλο Μιστσίφ στα νησιά Σπράτλι, ένα νησάκι το οποίο διεκδικεί η Κίνα.

Η αποκαλούμενη επιχείρηση ελευθερίας διάπλου, που προκαλεί συνεχείς τριβές στις σινοαμερικανικές σχέσεις, εκτελείται τη στιγμή που ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ζητήσει τη συνεργασία του Πεκίνου για να περιοριστούν τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας.

Ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι ήταν η πρώτη επιχείρηση κοντά σε έδαφος που περιλαμβάνεται σε μια απόφαση που έλαβε πέρυσι διεθνές διαιτητικό δικαστήριο στη Χάγη εις βάρος της Κίνας. Το δικαστήριο κατέρριψε τους ισχυρισμούς της Κίνας ότι κατέχει κυριαρχικά δικαιώματα σε μεγάλες περιοχές της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

Οι ισχυρισμοί της Κίνας για τη Θάλασσα, την οποία διαπλέουν πλοία που μεταφέρουν εμπορεύματα συνολικής αξίας περίπου 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (4,4 τρισ. ευρώ) τον χρόνο, έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση από το Βιετνάμ, τη Μαλαισία, το Μπρουνέι, την Ταϊβάν και τις Φιλιππίνες.

Ο ύφαλος Μίστσιφ δεν δικαιούται εγχώρια ύδατα διότι βρισκόταν υπό την επιφάνεια της θάλασσας προτού οικοδομηθεί από την Κίνα και δεν βρίσκεται αρκετά κοντά σε άλλη νησίδα που δικαιούται να έχει εγχώρια ύδατα, υποστηρίζουν Αμερικανοί εμπειρογνώμονες στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν το αμερικανικό πολεμικό αντιτορπιλικό είχε προκαλέσει πραγματικά την Κίνα θέτοντας σε λειτουργία το ραντάρ του ή έκανε χρήση ελικόπτερου ή πλοιάριου, πράξεις που απαγορεύονται σε χωρικά ύδατα σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL