Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα MSF καταγγέλλουν την επιθετική συμπεριφορά της λιβυκής ακτοφυλακής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα MSF καταγγέλλουν την επιθετική συμπεριφορά της λιβυκής ακτοφυλακής

Σε ανακοίνωσή της η μκο Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) κατηγορεί την ακτοφυλακή της Λιβύης ότι έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές στη διάρκεια μιας επιχείρησης διάσωσης στη Μεσόγειο στις 23 Μαΐου.

Σύμφωνα με τους MSF, η λιβυκή ακτοφυλακή προσέγγισε πλεούμενα που ζητούσαν βοήθεια, εκφοβίζοντας τους επιβαίνοντες και στη συνέχεια πυροβόλησε στον αέρα απειλώντας ανθρώπινες ζωές και προκαλώντας αχρείαστη αναστάτωση.

Όπως αναφέρει η μκο, ομάδες των MSF και του SOS Μεσόγειος είχαν ειδοποιηθεί για το σημείο όπου βρίσκονταν τα πλεούμενα. Οι ομάδες διένειμαν σωσίβια στους επιβαίνοντες προετοιμάζοντάς τους για την επιχείρηση διάσωσης. Περισσότεροι από 20 επιβαίνοντες είχαν μεταφερθεί στο Aquarius, στο σκάφος έρευνας και διάσωσης των δύο οργανώσεων. Οι υπόλοιποι επιβαίνοντες παρέμεναν στο πλεούμενο όσο οι ομάδες πήγαν για να παράσχουν βοήθεια σε ένα άλλο πλεούμενο όπου η κατάσταση ήταν πιο σοβαρή.

Ενδιαμέσως, σκάφος της λιβυκής ακτοφυλακής, σύμφωνα πάντα με τους MSF, προσέγγισε το πλεούμενο με προτεταμένα τα όπλα. «Δύο λίβυοι ακτοφύλακες, φορώντας στολές και οπλισμένοι, επιβιβάστηκαν σε μία από τις λαστιχένιες λέμβους. Κατέσχεσαν κινητά τηλέφωνα, χρήματα και άλλα αντικείμενα από τους επιβάτες», δήλωσε η Ανμαρί Λουφ των MSF.

«Ο κόσμος πανικοβλήθηκε και αισθάνθηκε απειλή. Οι επιβάτες τρομοκρατήθηκαν από την επιθετική συμπεριφορά των λίβυων ακτοφυλάκων» με αποτέλεσμα να προκληθεί μαζικός πανικός που κατέληξε με περισσότερους από 60 ανθρώπους να πηδούν στη θάλασσα.

«Πολλοί επιβάτες –οι οποίοι ευτυχώς είχαν ήδη λάβει σωσίβια προτού ξεκινήσουν οι πυροβολισμοί-- πήδηξαν από τις λέμβους στη θάλασσα από τον φόβο τους», προσθέτει η Λουφ. «Οι ομάδες μας ανέσυραν 67 από το νερό ενώ πυροβολισμοί ηχούσαν στον αέρα. Είναι θαύμα που κανείς δεν πνίγηκε ή τραυματίστηκε».

«Η λιβυκή ακτοφυλακή έδειξε ελάχιστο σεβασμό για την ηρεμία των ανθρώπων στις λέμβους», συνεχίζει η Λουφ. «Η συμπεριφορά τους ήταν απρόσεκτη –αν όχι άμεσα επιθετική—στους ανθρώπους που βρίσκονταν στις λέμβους».

«Το γεγονός πως η λιβυκή ακτοφυλακή λαμβάνει εκπαίδευση και υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει το περιστατικό ακόμη πιο ενοχλητικό», τονίζει η Λουφ. «Πιστεύουμε πως οι ιταλικές και ευρωπαϊκές αρχές δεν πρέπει να παρέχουν υποστήριξη στη λιβυκή ακτοφυλακή, άμεσα ή έμμεσα. Αυτή η υποστήριξη θέτει περαιτέρω σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

Παρά το χάος οι ομάδες των MSF και του SOS Μεσόγειος κατάφεραν να επιβιβάσουν 1.004 ανθρώπους, περιλαμβανομένου και ενός μωρού δύο εβδομάδων, στο Aquarius.

Στην ανακοίνωσή τους οι δύο μκο παραθέτουν τη μαρτυρία ενός επιζώντα από την Γκάμπια στους εθελοντές της SOS Μεσόγειος

«Όταν οι Λίβυοι μας σημάδεψαν με τα όπλα, ζητώντας μας να τους δώσουμε όλα μας τα χρήματα και τα κινητά τηλέφωνα και λέγοντάς μας να πηδήξουμε στο νερό, κάναμε ό,τι μας είπαν και πολλοί από εμάς πήδηξαν στο νερό. Δεν φοβήθηκα, προτίμησα να πεθάνω στη θαλασσα παρά να με πιάσουν και να πεθάνω στη Λιβύη».

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL