Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Βραζιλία: Στρατονόμοι, πεζοναύτες και πυροσβέστες σβήνουν τις φωτιές στα… υπουργεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βραζιλία: Στρατονόμοι, πεζοναύτες και πυροσβέστες σβήνουν τις φωτιές στα… υπουργεία

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Τεμέρ έβγαλε το στρατό στους δρόμους, ενώ αυξάνονται οι πιέσεις να παραιτηθεί μετά τις αποδείξεις ότι ζήτησε χρήματα από επιχειρηματία για να εξαγοράσει τη σιωπή του πρώην πρόεδρου της βουλής, που βρίσκεται στη φυλακή. «Ελπίζω η είδηση για τη χρησιμοποίηση του στρατού να μην είναι αληθινή», τόνισε ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μάρκο Αουρέλιο, ενώ εναντίον του προεδρικού διατάγματος τάχθηκαν βουλευτές και γερουσιαστές ακόμη και της πλειοψηφίας του.

Ο Τεμέρ, που βρίσκεται στο στόχαστρο δικαστικής έρευνας για διαφθορά και παρακώλυση της δικαιοσύνης, με διάβημά του από την τηλεόραση ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να διακόψει την έρευνα εναντίον του, υποστηρίζοντας ότι η μαγνητοφωνημένη παραδοχή της πληρωμής μίζας αποτελεί προϊόν «παραχάραξης». Η υπεράσπιση του Τεμέρ ζήτησε μάλιστα από το Ανώτατο Δικαστήριο να απαγορεύσει την κατάθεση του προέδρου στις αστυνομικές αρχές στα πλαίσια της έρευνας, αμέσως μετά από αίτημα αξιωματικού της αστυνομίας προς την υπεράσπιση του Τεμέρ για να συμφωνηθεί ημερομηνία για την κατάθεση του προέδρου.  

Το διάβημα του Τεμέρ έβγαλε για άλλη μια φορά τον κόσμο και τα συνδικάτα στους δρόμους, οδηγώντας σε μια έκρυθμη κατάσταση δεδομένης της σκληρής λιτότητας που έχει επιβάλλει στη χώρα.

Τμήματα των υπουργείων Γεωργίας, Οικονομικού Σχεδιασμού, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού τυλίχθηκαν στις φλόγες και λεηλατήθηκαν στη Μπραζίλια, ζημιές και λεηλασίες προκλήθηκαν στα υπουργεία Οικονομικών, Τουρισμού, Ορυχείων και Ενέργειας, ενώ έγιναν 7 συλλήψεις και καταγράφηκαν 49 τραυματίες, μετά την απόφαση του προέδρου να βγάλει στους δρόμους τη στρατιωτική αστυνομία και τους πεζοναύτες για να επιβάλλουν την τάξη.

Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Βραζιλίας, η CUT, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 200 χιλιάδες άτομα συμμετείχαν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που είχε διοργανώσει κατά τη διάρκεια της ημέρας στην Μπραζίλια, ενώ σύμφωνα με τις αρχές 35 χιλιάδες άτομα προχώρησαν στην κατάληψη του διοικητικού κέντρου της κυβέρνησης. 

Η κυβέρνηση εκκένωσε το προεδρικό μέγαρο, στο οποίο έφθασε η πορεία του συνδικάτου, και όλα τα υπουργεία που βρίσκονται στο κέντρο της Μπραζίλια, ενώ ο στρατός ανέλαβε την ασφάλεια των κυβερνητικών κτιρίων, επαναφέροντας στις μνήμες σκηνές από τη στρατιωτική δικτατορία που αιματοκύλησε τη Βραζιλία από το 1964 έως το 1985.

Με προεδρικό διάταγμα ο Τεμέρ κινητοποίησε τις Ένοπλες Δυνάμεις για μια εβδομάδα, για «να εγγυηθεί την ειρηνική συγκέντρωση του συνδικάτου». Μέχρι στιγμής κινητοποιήθηκαν 1.300 άνδρες της στρατιωτικής κυρίως αστυνομίας και του στρατού και 200 πεζοναύτες.

Τελικά η στρατιωτική αστυνομία θα παραμείνει στους δρόμους «μέχρι να επανέλθει η τάξη».

Ο Τεμέρ με επιστολή του στους προέδρους της βουλής και της γερουσίας υπογράμμισε ότι η κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιήθηκε για να εγγυηθεί τον «ειρηνικό και όχι τον καταστροφικό χαρακτήρα» των διαδηλώσεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας «οι Ένοπλες Δυνάμεις κλήθηκαν με βάση το άρθρο 142 του ομοσπονδιακού συντάγματος για να προστατεύσουν την φυσική ακεραιότητα των ατόμων και τη δημόσια περιουσία, όπως έγινε και σε άλλα ομόσπονδα κρατίδια της χώρας».

Η παρουσία όμως του στρατού στην ειρηνική διαδήλωση για την απομάκρυνση του Τεμέρ από την προεδρία πυροδότησε τη βίαιη αντίδραση ορισμένων διαδηλωτών που επιτέθηκαν με κουκούλες στα κοντινά υπουργεία.

Την ώρα που το συνδικάτο και οι διαδηλωτές είχαν βγει στους δρόμους βουλευτές της αντιπολίτευσης σήκωσαν μέσα στη βουλή ένα μεγάλο πανό που έγραφε: «Έξω ο Τεμέρ». Η είδηση όμως της κινητοποίησης του στρατού οδήγησε στη διακοπή της συνεδρίασης της βουλής και σε μια αντιπαράθεση ανάμεσα στους βουλευτές.

Ο Τεμέρ βρίσκεται κάτω από διαρκώς και μεγαλύτερες πιέσεις για να παραιτηθεί επιτρέποντας στη χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές, μετά την αποκάλυψη συνομιλίας του για χρηματισμό από επιχειρηματία για να εξαγοράσει τη σιωπή του πρώην προέδρου της βουλής που βρίσκεται στη φυλακή και να μην εμπλακεί στο σκάνδαλο του δημόσιου πετρελαϊκού κολοσσού Petrobras, που πλήρωσε μίζες 3 δισ. δολαρίων στα πολιτικά κόμματα. Ο επιχειρηματίας από την πλευρά του αποκάλυψε ότι τα τελευταία χρόνια έχει χρηματίσει 1.829 πολιτικούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL