Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Ισπανία / Ισπανία: Στηρίζει Σάντσες τώρα ο Φελίπε Γκονζάλες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία / Ισπανία: Στηρίζει Σάντσες τώρα ο Φελίπε Γκονζάλες

Ο αμετανόητος «πραξικοπηματίας» Φελίπε Γκονζάλες αποφάσισε να «στηρίξει» τον Σάντσες, ενώ το Unidos Podemos μετά τη στήριξη της πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησης από τη Δημοκρατική - Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας ERC και το αριστερό κόμμα της Χώρας των Βάσκων Bildu ενδέχεται να εξασφαλίσει και αυτή του δεξιού κόμματος της Καταλωνίας PDeCAT.

Οι Σοσιαλιστές του Σάντσες θα ζητήσουν από 46 ηγετικά και πρώην ηγετικά στελέχη του Λαϊκού Κόμματος να καταθέσουν σε ερευνητική επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα, τη διαπλοκή και τα κρυφά ταμεία της Δεξιάς ζητώντας από τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να είναι ο πρώτος που θα καταθέσει.

O Σάντσες επέλεξε τον επικεφαλής της πρόσφατης προεκλογικής του εκστρατείας Άβαλος να αναλάβει να εκπροσωπήσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης μομφής του Unidos Podemos εναντίον της κυβέρνησης Ραχόι. Η Ντίας έλεγχε τους 53 από τους 84 βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Σάντσες 19, ο Λόπες 8, ενώ 4 άλλοι βουλευτές δεν έχουν εκφραστεί.

Η μεγάλη νίκη του Σάντσες όμως στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής αναμένεται να οδηγήσει σε νέες ισορροπίες τους συσχετισμούς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, δεδομένου ότι αρκετοί βουλευτές έχουν την τάση να ακολουθούν αυτή που φαίνεται ως... κυρίαρχη γραμμή.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι τοποθετούνται και οι σχετικά συμβιβαστικές δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού και «αρχιπραξικοπηματία» Φελίπε Γκονζάλες που αναγνώρισε τη νίκη του Σάντσες και με σφιγμένα μισόλογα μπροστά στις τηλεκάμερες έδωσε τις ευχές του στον νέο γραμματέα.

Ο Γκονζάλες προσπάθησε να περιορίσει το μέγεθος της ήττας των «πραξικοπηματιών» υποστηρίζοντας ότι και «άλλες φορές» βρέθηκε «σε μειοψηφικές θέσεις» μέσα στο κόμμα, αλλά αυτό που προέχει είναι «να στηρίζουμε την πλειοψηφία, να ενισχύσουμε το κόμμα, να κάνουμε ένα καλό συνέδριο και βρούμε έξω με ένα πειστικό σχέδιο». Ο Γκονζάλες έδειξε μια στάση ανακωχής προς το Σάντσες υποστηρίζοντας ότι είναι «αισιόδοξος» και ότι «δεν έκανα ποτέ παρεμβάσεις στο εσωτερικό του Σοσιαλιστικού Κόμματος» (!) και ότι συνεχίζει να μην παρεμβαίνει για «να αφήσω το Σάντσες θα δουλέψει». Ο Γκονζάλες πάντως είχε αποκαλέσει «προδότη» τον Σάντσες, ενώ χθες επέμενε ότι οι σοσιαλιστές έπρεπε να απέχουν στη βουλή για να σχηματιστεί η κυβέρνηση Ραχόι.

Την ίδια στιγμή η Ντίας φοβάται ότι ο Σάντσες μετά τη νίκη του θα επεκτείνει την παρουσία του στο εκλογικό της φέουδο της Ανδαλουσίας και απέκλεισε τη δημιουργία ενωτικών ψηφοδελτίων για την εκλογή αντιπροσώπων για το συνέδριο του κόμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL