Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Γαλλία / Γαλλία: Πρώτο σκάνδαλο για την κυβέρνηση Μακρόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Γαλλία: Πρώτο σκάνδαλο για την κυβέρνηση Μακρόν

Η εξυγίανση της δημόσιας ζωής και η πάταξη της διαφθοράς και του νεποτισμού ήταν ίσως οι βασικότερες προεκλογικές δεσμεύσεις του Εμανουέλ Μακρόν. Δεν είναι δύσκολο επομένως να κατανοήσει κανείς την αμηχανία που θα αισθάνθηκε χθες ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας μαθαίνοντας από την σατυρική εφημερίδα "Canard Enchaîné" ότι δεν ήταν μόνο ο υποψήφιος της Δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν που διόριζε μέλη της οικογένειας του ως κοινοβουλευτικούς βοηθούς του, αλλά και ένας από τους στενότερους συνεργάτες του.

Ο Ρισάρ Φεράν, πρώην μέλος των Σοσιαλιστών και σήμερα γενικός γραμματέας του κόμματος του Μακρόν και υπουργός Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών στο κυβερνητικό σχήμα που επέλεξε ο νέος Πρόεδρος, είχε προσλάβει το 2011 και αυτός τον γιο του για "κοινοβουλευτικό βοηθό". Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα της "Canard Enchaîné", της εφημερίδας που αποκάλυψε και την υπόθεση της αργομισθίας της οικογένειας του Φιγιόν, ο γιος του Φεράν έλαβε συνολικά 8.704 ευρώ μεικτά για τη δουλειά που έκανε εκείνη την περίοδο.

Σε αντίθεση με τον Φιγιόν, που αρχικά έσπευσε να διαψεύσει το σχετικό δημοσίευμα, κάνοντας λόγο για "λασπολογία", ο Φεράν παραδέχτηκε την πρόσληψη. Δήλωσε μάλιστα ότι "μετάνιωσε" γι' αυτό και ότι αν μπορούσε να γυρίσει πίσω τον χρόνο, "δεν θα το ξανάκανε". "Βλέπω καθαρά ότι σήμερα απορρίπτεται πλήρως η ιδέα να προσλαμβάνει κάποιος κοινοβουλευτικός έναν συγγενή του. Δεν θα το ξανάκανα" τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Franceinfo.

Ο Φεράν υποστήριξε ότι προσέλαβε τον γιο του επειδή "χρειαζόταν λίγη βοήθεια" την περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο του 2014. "Ο γιος μου ήταν διαθέσιμος και έτσι τον ρώτησα αν θα μπορούσε να έρθει για να με βοηθήσει για τρεις-τέσσερις μήνες" πρόσθεσε. Σύμφωνα με τα όσα είπε, ήταν μια κοινή πρακτική αφού εκείνη την περίοδο απασχολούνταν στο γαλλικό κοινοβούλιο περισσότεροι από 100 συνεργάτες βουλευτών που ήταν και συγγενείς τους.

Ο Μακρόν θα έχει πάντως σήμερα την ευκαιρία να ξεφύγει από τις ενοχλητικές αποκαλύψεις του Τύπου, καθώς θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ και θα επικεντρωθεί, σύμφωνα πηγές της γαλλικής προεδρίας, στην επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ, τη συνάντηση των G7 στη Σικελία και στις περιφερειακές κρίσεις όπως εκείνες της Συρίας, της Ουκρανίας και της Βόρειας Κορέας. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν όμως και διμερή θέματα που αφορούν κυρίως τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Μακρόν θα συναντηθεί επίσης σήμερα με τους ηγέτες της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ. Στον Ερντογάν αναμένεται να θίξει το θέμα του Ματιάς Ντεπαρντόν, του Γάλλου φωτοειδησεογράφου που συνελήφθη στην Τουρκία πριν από δύο εβδομάδες και πραγματοποιεί απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για την κράτησή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL