Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Οι G7 κλείνουν τα λιμάνια στους "επικίνδυνους" ναυαγούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι G7 κλείνουν τα λιμάνια στους "επικίνδυνους" ναυαγούς

Βρισκόμαστε ίσως μπροστά σε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες των τελευταίων ετών, με τη Μεσόγειο να καταπίνει τα όνειρα και τις ζωές εκατοντάδων μεταναστών στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης, ενώ οι ηγέτες του G7 προκαλούν την παγκόσμια κοινή γνώμη κλείνοντας τα λιμάνια της Σικελίας καθώς θεωρούν τους ναυαγούς απειλή για την ασφάλειά τους.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, στο σκάφος που χθες αναποδογύρισε και βούλιαξε στα ανοιχτά της Λιβύης επέβαιναν τουλάχιστον 500 άτομα, γεγονός που μπορεί να μετατρέψει το συγκεκριμένο ναυάγιο σε μία από τις χειρότερες τραγωδίες των τελευταίων ετών.

Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν μάταια να ανοίξουν τις πόρτες που είχαν παγιδεύσει στα αμπάρια εκατοντάδες ανθρώπους, οι οποίοι παρασύρθηκαν τελικά στην άβυσσο. Αυτόπτες μάρτυρες που διασώθηκαν δήλωσαν στις ιταλικές αρχές ότι υπήρξε και δεύτερο ναυάγιο πλοίου στο οποίο επέβαιναν περίπου 150 άτομα.

Η θάλασσα γέμισε πτώματα και ναυαγούς

«Τουλάχιστον 20 σοροί επιπλέουν στο νερό» ήταν το πρώτο σχόλιο του αξιωματικού της ιταλικής ακτοφυλακής Κόσιμο Νικάστρο μπροστά στην τραγωδία τριάντα μόλις μίλια από το λιμάνι της Ζουάρα της Λιβύης, ενώ ο Κρις Κατραμπόνε της ανθρωπιστικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Moas διαμέσου του Τwitter έκανε γνωστό ότι ήδη το σκάφος της Moas είχε περισυλλέξει 31 σορούς, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν παιδιά και μωρά λίγων ημερών.

«Δεν είναι μια σκηνή από ταινία τρόμου, αλλά μια τραγωδία της πραγματικής ζωής που πραγματοποιείται στις πόρτες της Ευρώπης» έγραψε στο Τwitter o Κατραμπόνε, συνοδεύοντας το μήνυμα με μια φωτογραφία των ναυαγών. Στην περιοχή έσπευσε ένα ελικόπτερο της ιταλικής ακτοφυλακής και ένα ισπανικό, που έριξε σωσίβιες λέμβους και σωσίβια στη θάλασσα.

Ο Κατραμπόνε ανέφερε ότι η ακτοφυλακή περισυνέλεξε 31 πτώματα, ενώ άλλα διακόσια άτομα βρέθηκαν στη θάλασσα όταν το σκάφος αναποδογύρισε. Πιστεύεται ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ υψηλότερος και θα προσδιοριστεί μετά τις μαρτυρίες των διασωθέντων από το σκάφος του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού «Φιορίλο», το σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής, ένα ρυμουλκό και αυτό της Moas.

Η καλοκαιρία απειλή για τη γη της επαγγελίας

Οι καλές μετεωρολογικές συνθήκες επέτρεψαν τη σχετικά άμεση βοήθεια στους ναυαγούς. Οι ιταλικές αρχές αναμένουν μια μαζική έξοδο σκαφών στις επόμενες ώρες και ημέρες, αυξάνοντας συνεπώς και τους φόβους για νέες τραγωδίες.

Μια άλλη πιθανή τραγωδία αποφεύχθηκε χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της ακτοφυλακής της Λιβύης, που σταμάτησε δύο βάρκες με 237 μετανάστες, εκ των οποίων 20 γυναίκες και 15 μικρά παιδιά, 12 μίλια στα δυτικά της Τρίπολης. Κατά τη διάρκεια της συνοδείας των δύο σκαφών από την ακτοφυλακή της Λιβύης, οι μηχανές των δύο σκαφών σταμάτησαν να δουλεύουν στα ανοιχτά και χρειάστηκε η ρυμούλκησή τους. Σε άλλη διάσωση η ακτοφυλακή της Λιβύης πυροβόλησε τουλάχιστον 18 φορές σκάφος με μετανάστες.

Η ιταλική ακτοφυλακή προειδοποίησε ότι καταγράφεται έντονη κίνηση σκαφών με μετανάστες σε όλη την Κεντρική Μεσόγειο με κατεύθυνση την Ιταλία και ότι χθες συντόνιζε ταυτόχρονα τη δράση 14 σκαφών σε 15 επιχειρήσεις διάσωσης και συνοδείας σκαφών με 1.700 πρόσφυγες και μετανάστες.

Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι από τις αρχές Μαρτίου αποβιβάστηκαν στην Ιταλία 50.039 άτομα, σε σχέση με τα 32.236 άτομα της αντίστοιχης περιόδου του 2016, καταγράφοντας άνοδο 46,16%. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, καταγράφεται σχετική μείωση των ασυνόδευτων ανηλίκων, ενώ οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες προέρχονται από την Αφρική, κυρίως τη Νιγηρία, τη Γουϊνέα, την Ακτή του Ελεφαντοστού, τη Σενεγάλη και το Μαρόκο, και από την Ασία κυρίως από το Μπαγκλαντές. Το σύνολο των προσφύγων και μεταναστών έχει αποβιβαστεί στα λιμάνια της Σικελίας.

Στο σκαμνί Ιταλοί αξιωματικοί;

Οι ανακριτικές αρχές του Αγκριντζέντο της Σικελίας παρέπεμψαν χθες στις αρμόδιες δικαστικές αρχές της Ρώμης 4 Ιταλούς αξιωματικούς και το Κέντρο Επιχειρήσεων του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού με την κατηγορία της δολοφονίας εκ προθέσεως για την τραγωδία του ναυαγίου που στις 11 Οκτωβρίου του 2013 κόστισε τη ζωή σε 268 άτομα, εκ των οποίων 60 μικρά παιδιά. Οι ανακριτές θεωρούν ότι οι Ιταλοί αξιωματικοί και οι ανώτεροί τους στο Κέντρο Επιχειρήσεων υποβάθμισαν τον κίνδυνο του ναυαγίου και καθυστέρησαν 4 πολύτιμες ώρες για να αποτρέψουν την τραγωδία, όπως φαίνεται και από το τηλεφώνημα γιατρού από τη Συρία που έχασε τα δύο παιδιά του στο ναυάγιο.

G7: Κλειστά λιμάνια στους... «επικίνδυνους» ναυαγούς

Τη στιγμή που η βελτίωση των κλιματολογικών συνθηκών οδηγεί σε ραγδαία αύξηση των «σκαφών της ελπίδας» και γεμίζει εκ νέου με σορούς αθώων ανθρώπων τη Μεσόγειο, η κυβέρνηση Τζεντολόνι, για λόγους ασφαλείας(!), πήρε την απόφαση να απαγορεύσει την αποβίβαση μεταναστών στα λιμάνια της Σικελίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του G7 στην Ταορμίνα της Μεσσήνης, που θα διεξαχθεί στις 26 και 27 Μαΐου.

Για τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζεντολόνι και τους άλλους ηγέτες του G7 φαίνεται πως όσοι μετανάστες δεν πνιγούν στη θάλασσα αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλειά τους και γι’ αυτό θα πρέπει να προσεγγίσουν πιο μακρινά λιμάνια για να τύχουν περίθαλψης.

Οι οδηγίες της ιταλικής κυβέρνησης ισχύουν από τη Δευτέρα, γεγονός που καθιστά σαφές ότι και οι ναυαγοί της χθεσινής τραγωδίας θα πρέπει να μεταφερθούν από τα σκάφη περισυλλογής σε λιμάνια της Σαρδηνίας ή της ηπειρωτικής Ιταλίας, καθυστερώντας τόσο την ουσιαστική περίθαλψη των ναυαγών όσο και την επιστροφή των πλοίων στο Κανάλι της Σικελίας για νέες διασώσεις.

Η απόφαση αυτή της ιταλικής κυβέρνησης, που πιθανώς αποτελεί καρπό πιέσεων και από άλλες κυβερνήσεις, αποτελεί πρόκληση για τη διεθνή κοινή γνώμη και όσους πιστεύουν ότι επείγει μια νέα μεταναστευτική πολιτική για την Ευρώπη και όχι μόνο, δεδομένου ότι το μεταναστευτικό και το προσφυγικό βρίσκονται στην ημερήσια ατζέντα του G7.

Οι διοργανωτές του G7 προσπαθούν επίσης να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό ή ακόμη και να ακυρώσουν την παρουσία του οικοδεσπότη δημάρχου της Μεσσήνης Τζιουζέπε Ακορίντι, δεδομένου ότι ο δημοφιλής και κινηματικός δήμαρχος της πόλης έχει καταγγείλει τις αντιμεταναστευτικές διατάξεις της ιταλικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ μέσα από την εμπειρία της «Μεσσήνης από τα κάτω» ως δημοτική αρχή στέκεται δίπλα στους πρόσφυγες και όσους πλήττονται από την κρίση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL