Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.8°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.8°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.1°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
23 °C
21.5°C23.8°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.1°C24.1°C
2 BF 43%
Ταϊβάν / Ταϊβάν: Ιστορική απόφαση υπέρ του γάμου ομοφυλόφιλων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ταϊβάν / Ταϊβάν: Ιστορική απόφαση υπέρ του γάμου ομοφυλόφιλων

Από την Ταϊβάν φαίνεται πως ξεκινά ο μακρύς και, κατά περίπτωση, δύσβατος δρόμος για τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου στην ασιατική ήπειρο. Η χώρα έγινε χθες η πρώτη στην Ασία που δρομολόγησε τη νομική κατοχύρωση του γάμου των ομοφυλόφιλων μετά την ιστορική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο αποφάνθηκε πως η ισχύουσα νομοθεσία που ορίζει τον γάμο ως ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας είναι “άκυρη”.

Το Δικαστήριο έκρινε πως η διάταξη του αστικού κώδικα που αναφέρει πως ένα γαμήλιο συμβόλαιο δεν μπορεί να συναφθεί παρά μόνο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας «παραβιάζει» το σύνταγμα, το οποίο εγγυάται την ελευθερία του γάμου και την ισότητα μεταξύ των πολιτών.

“Ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι ένα αμετάβλητο χαρακτηριστικό, που παραμένει ανθεκτικό στην αλλαγή. Η ελευθερία της επιλογής του γάμου για δύο άτομα του ίδιου φύλου, όταν αναγνωριστεί νομικά, θα αποτελέσει, μαζί με τον γάμο ατόμων του αντίθετου φύλου, τη συλλογική βάση για μια σταθερή κοινωνία” αναφέρεται ακόμα στη δικαστική απόφαση.

Το δικαστήριο έδωσε διορία δύο ετών στην κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμόσει την ετυμηγορία, επισημαίνοντας πως αν οι ισχύοντες νόμοι δεν τροποποιηθούν στο διάστημα αυτό, οι γάμοι προσώπων του ίδιου φύλου θα επιτραπεί να εγγράφονται στο ληξιαρχείο.

Η δημόσια συζήτηση που διεξάγεται από πέρυσι στην Ταϊβάν για τον γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, αλλά πολύ περισσότερο η προοδευτική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, συνιστούν πράγματι μια μοναδική περίπτωση για την Ασία, μια περιοχή του κόσμου όπου οι παραδοσιακές πεποιθήσεις είναι κυρίαρχες και η στάση απέναντι στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια παραμένει εχθρική σε πολλές χώρες της.

Η ιστορική απόφαση είναι το αποτέλεσμα της προσφυγής κατά της ισχύουσας νομοθεσίας -η οποία υποστηρίχθηκε και από το δημοτικό συμβούλιο της πρωτεύουσας Ταϊπέι- του ακτιβιστή για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤ κοινότητας Τσι Τσιά Ουέι, του οποίου οι κρατικές υπηρεσίες δεν του επέτρεψαν να παντρευτεί τον επί 30 χρόνια σύντροφό του.

“Είμαι πολύ χαρούμενος μ' αυτό το αποτέλεσμα. Περίμενα να αποδοθεί δικαιοσύνη εδώ και 42 χρόνια” δήλωσε ο Τσι μετά την έκδοση της απόφασης, η οποία μάλιστα συνέπεσε με την ημερομηνία που ο ίδιος γνωστοποίησε δημόσια την ομοφυλοφιλία το 1975, όταν η Ταϊβάν ήταν ακόμη κάτω από στρατιωτικό νόμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL