Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Ισπανία: Επίδειξη δύναμης από τον Ραχόι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία: Επίδειξη δύναμης από τον Ραχόι

«Πρέπει να ευχηθούμε την καλή διάθεση της προέδρου της Βουλής ώστε να συζητηθεί η πρόταση μορφής την Τρίτη και 13 του Ιουνίου. Να δευτερολογήσω; Εγώ δεν δευτερολογώ σε κανέναν!» σχολίασε ειρωνικά ο Μαριάνο Ραχόι για το γεγονός ότι η στενή συνεργάτης του και πρόεδρος της Βουλής Άννα Παστόρ προγραμμάτισε την τρίτη πρόταση μομφής στη δημοκρατική ιστορία της Ισπανίας έναν σχεδόν μήνα μετά την κατάθεσή της, ενώ η πρώτη το 1980 συζητήθηκε μετά από 7 ημέρες και δεύτερη το 1987 μετά από τρεις ημέρες.

Με περιττό θράσος ο Ισπανός πρωθυπουργός προχώρησε σε μια επίδειξη δύναμης δηλώνοντας ότι δεν χρειάζεται τους Σοσιαλιστές για να διασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή για να περάσει τον προϋπολογισμό που απαιτούν οι Βρυξέλλες, ενώ θα είναι απών από τη Βουλή όταν θα συζητηθεί η πρόταση μορφής κατά της κυβέρνησής του από το Unidos Podemos.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος Ερνάντο και η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σάενθ ντε Σανταμαρία θα αναλάβουν να εκπροσωπήσουν τον πολυπράγμονα Ραχόι στη Βουλή, που αρνείται να δευτερολογήσει σε... «κανέναν», και ιδίως όταν αυτός θα είναι ο Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Στόχος του Ραχόι είναι να ψηφίσει τον προϋπολογισμό με τις ψήφους των «Πολιτών» και των δεξιών εθνικιστικών κομμάτων της Χώρας των Βάσκων PNV και των Καναρίων Νήσων CC, αποδεικνύοντας στον νεοεκλεγέντα γραμματέα των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ ότι μπορεί να αντικαταστήσει στην κυβερνητική πλειοψηφία τους Σοσιαλιστές με άλλα «πρόθυμα» -και μάλιστα κεντρώα και δεξιά- κόμματα.

«Το Λαϊκό Κόμμα χρησιμοποιεί για κομματικούς σκοπούς τους θεσμούς. Φαίνεται ότι αυτό που επείγει για την Ισπανία δεν επείγει για το Λαϊκό Κόμμα. Η πρόταση μομφής εναντίον του φόβου θα συζητηθεί στην έδρα της λαϊκής κυριαρχίας και θα διεξαχθεί μια συζήτηση που θα αφορά τις μαφιόζικες πρακτικές της κυβέρνησης» σχολίασε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Unidos Podemos Ιρένε Μοντέρο.

«Θέλουμε να διευκολύνουμε το Σοσιαλιστικό Κόμμα και δηλώνουμε διατεθειμένοι να αποσύρουμε την πρόταση μομφής μας εάν ο Σάντσεθ καταθέσει δική του, ακόμη και μετά το καλοκαίρι. Εάν δεν το κάνει, θα αξιολογήσουμε την ψήφο του» συμπλήρωσε η Μοντέρο.

Ο Σάντσεθ και ο Ιγκλέσιας είχαν τη Δευτέρα την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία τους, όπου φαίνεται να συμφώνησαν στην ανάγκη να φύγει το Λαϊκό Κόμμα από την κυβέρνηση, αλλά διατήρησαν τις διαφορετικές στρατηγικές τους.

Ο Σάντσεθ σε συνέντευξή του δεν απέκλεισε την κατάθεση πρόταση μομφής μετά το καλοκαίρι, αλλά υπογράμμισε ότι θα πρέπει να έχει «εποικοδομητικό» χαρακτήρα και ότι θα πρέπει να έχει ευρεία συναίνεση. «Από την υποδοχή που είχε η πρόταση μομφής του Unidos Podemos δεν μου φαίνεται ότι έχει τη στήριξη για να προχωρήσει περαιτέρω» συμπλήρωσε ο Σάντσεθ, εκτιμώντας ότι οι δικαστικές διώξεις για διαφθορά πλήττουν το Λαϊκό Κόμμα, που έχει κάθε συμφέρον να μην διαλυθεί η Βουλή.

Ο γραμματέας των Σοσιαλιστών προετοιμάζεται για την εκλογή των χιλίων περίπου αντιπροσώπων από τις 24 έως τις 28 Μαΐου για το 39ο Συνέδριο του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουνίου στη Μαδρίτη, προτείνοντας στους ηττημένους Ντίαθ και Λόπεθ ενωτικά, αναλογικά και συναινετικά ψηφοδέλτια που θα εκφράζουν σε κάθε οργάνωση την αναλογία των αντιπροσώπων με βάση την εκλογή για τον γραμματέα του κόμματος.

Διαφορετικά θα πρέπει να εφαρμοστεί το καταστατικό που προβλέπει την εκλογή αντιπροσώπων στις νομαρχιακές οργανώσεις μόνο στα ψηφοδέλτια που ξεπερνούν το 20%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL