Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Ισπανία: Ο Σάντσεθ πανηγυρικά με το 50,21%, υπόσχεται «αντιπολίτευση στο διεφθαρμένο Λαϊκό Κόμμα»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία: Ο Σάντσεθ πανηγυρικά με το 50,21%, υπόσχεται «αντιπολίτευση στο διεφθαρμένο Λαϊκό Κόμμα»

Του Αργύρη Παναγόπουλου

«Το «Ναι», είναι «Ναι». «Ναι» στην αντιπολίτευση στο διεφθαρμένο Λαϊκό Κόμμα», τόνισε ο Πέδρο Σάντσεθ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη νίκη του, θέτοντας το Σοσιαλιστικό Κόμμα στη διάθεση «των ανθρώπων πλήττονται από την κρίση και είναι η κοινωνική πλειοψηφία. Θα κάνουμε το Σοσιαλιστικό Κόμμα αυτό που έδειξαν οι κάλπες, ότι είμαστε ένα κόμμα της Αριστεράς. Στόχος μας είναι να πάρουμε την κυβέρνηση. Από καρδιάς ενωμένοι για να φτιάξουμε ένα νέο Σοσιαλιστικό Κόμμα».

Με ρεκόρ συμμετοχής που έφθασε στο 80% ο Πέδρο Σάντσεθ επιστρέφει πανηγυρικά στα ηνία του Σοσιαλιστικού Κόμματος PSOE κατατροπώνοντας στην κυριολεξία την «αρχιπραξικοπηματία» Σουζάνα Ντίαθ. Ο Ιγκλέσιας και ο Ερεχόν συνεχάρησαν τον Σάντσεθ, ενώ ο Ραχόι συνεχάρη τη… Ρεάλ Μαδρίτης και συγκάλεσε εκτάκτως για τη Δευτέρα την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος.

Με το 99,19% ή 153.312 ψήφους καταμετρημένους ο Σάντσεθ φθάνει στο 50,21% με 74.178 ψήφους, η Ντίαθ στο 39,95% με 59.030 ψήφους και ο Λόπεθ στο 9,85% με 14.568 ψήφους. Στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών είχαν ψηφίσει 123.373 άτομα από τα 187.949 άτομα που ήταν γραμμένα στους καταλόγους του κόμματος. Η Ντίαθ είχε κατάφερε να κερδίσει μια Πύρρειο νίκη με 59.390 ψήφους, ο Σάντσεθ είχε πάρει 53.117 ψήφους και ο Λόπεθ 12.000 ψήφους.

Ευχές από Ιγκλέσιας και Ερεχόν

«Καλή τύχη», ευχήθηκε στον Σάντσεθ διαμέσου του twitter ο ηγέτης του Unidos Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας. «Οι ακτιβιστές του Σοσιαλιστικού Κόμματος αποφάσισαν και έστειλαν ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα. Τις ευχές μου και καλή τύχη», έγραψε ο Ιγκλέσιας. 

«Τις ευχές μου για το αποτέλεσμα. Οι ακτιβιστές του Σοσιαλιστικού Κόμματος μίλησαν. Καιροί της αλλαγής. Πρέπει να σταθείς και να σταθμούμε στο ύψος» των περιστάσεων, σημείωσε ο Ινίχο Ερεχόν στο twitter.

Με τη διεθνή και τις γροθιές υψωμένες 

Με τη διεθνή και τις γροθιές καλά σφιγμένες και υψωμένες υποδέχθηκαν τα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη  Μαδρίτη την είδηση της νίκης του Σάντσεθ. «Εδώ τον σκότωσαν την 1η Οκτωβρίουκαι εδώ αναστήθηκε σήμερα», τόνισε ικανοποιημένος ένα στέλεχος των σοσιαλιστών έξω από τα ιστορικά γραφεία του κόμματος στην οδό Φεράθ της Μαδρίτης. «Τον ταπείνωσαν, αλλά επέστρεψε», τόνισε άλλη ακτιβίστρια, ενώ από τους λίγους συγκεντρωμένους μέχρι αργά το βράδυ ακούγονταν και συνθήματα εναντίον της Ντίαθ.

Ήττα των… δεινόσαυρων και της El Pais

«Ο Πέδρο πρωθυπουργός», «Όχι στο Ραχόι». Αυτά ήταν τα δύο συνθήματα που ακούγονταν το βράδυ στις οργανώσεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας PSOE, όπου ο Πέδρο Σάντσεθ κατάφερε να ανατρέψει κάθε πρόβλεψη και μέσα σε λίγους μήνες να αντιπαρατεθεί και να κερδίσει τη «νομενκλατούρα» του κόμματος, τους δεινοσαύρους της διαπλοκής, από τον Φελίπε Γκονθάλεθ και τον Χαβιέρ Σολάνα έως τον Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο και τους τοπικούς Βαρόνους ενός κόμματος που έμαθε να συμβιώνει και να κυβερνά σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο με τα μεγάλα συμφέροντα.

Η νίκη του Σάντσεθ προκάλεσε και το πρώτο «θύμα». Ο Αντόνιο Ερνάντο, πρώην δεξί χέρι του Σάντσεθ που πέρασε με τους «πραξικοπηματίες» για να παραμείνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος παραιτήθηκε, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες παραιτήσεις.   

Η Ντίαθ κάλεσε τον Σάντσεθ στο τηλέφωνο και τον συνεχάρη για τη νίκη του, ενώ σε συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι από τη Δευτέρα το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα είναι ενωμένο. «Είμαστε στη διάθεση του κόμματος. Το PSOE πρέπει να αποτελεί την κυβερνητική εναλλακτική λύση στην Ισπανία και για είναι η εναλλακτική λύση πρέπει να έχει ένα αυτόνομο σχέδιο», συμπλήρωσε η ίδια.

 Στο ίδιο μήκος κύματος ο τρίτος υποψήφιος Λόπεθ έστειλε τα συγχαρητήριά του στον Σάντσεθ και τόνισε ότι «αύριο θα είναι η πρώτη μέρα για να ανακτήσουμε το Σοσιαλιστικό Κόμμα» αναγνωρίζοντας ότι ο Σάντσεθ «είναι ο γραμματέας όλων μας».

Προφανώς η Ντίαθ και ο Λόπεθ δέχθηκλαν μια σκληρή ήττα που προήλθε με τον πλέον δημοκρατικό και διάφανο τρόπο, τη μαζική ψήφο των μελών και φίλων του κόμματος που γύρισαν την πλάτη στις απειλές και τη συνεργασία με τη δεξιά και τους «Πολίτες».

Συνέδριο τον Ιούνιο

«Σουζάνα, να είσαι δυνατή», έγραψε στο twitter ένας βουλευτής της Δημοκρατικής –Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας ERC διακωμωδώντας την ήττα της Ντίαθ αντιγράφοντας το μήνυμα που είχε στείλει ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι στον Λουίς Μπάρθενας όταν συνελήφθη για το «μαύρο» ταμείο του Λαϊκού Κόμματος.

Κανείς ακόμη όμως δεν μπορεί να ξέρει πως θα είναι η «επόμενη μέρα» στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, που από τις 24 έως τις 28 Μαΐου θα πρέπει να εκλέξει τους αντιπροσώπους για το 39ο Συνέδριό του, που θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 18 Ιουνίου στη Μαδρίτη.

Ανατριχίλα... Ραχόι

Το συνέδριο του PSOE θα δρομολογήσει και επισήμως την αλλαγή των συμμαχιών του;

Η πανηγυρική εκλογή του Σάντσεθ προκαλεί ανατριχίλα στο Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα, γιατί μέσα στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός της λιτότητας, για τον οποίον έχουν κατατεθεί πάνω από 5 χιλιάδες τροποποιήσεις. Ο Ραχόι συνεχάρη διαμέσου του twitter τη Ρέαλ Μαδρίτης που κέρδισε το 33ο της πρωτάθλημα, αλλά μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε συγχαρεί τον νέο γραμματέα των σοσιαλιστών.

Η νίκη του Σάντσεθ θα αποτελέσει πάντως το κυρίως θέμα στη συνεδρίαση της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής του Λαϊκού Κόμματος, που συγκάλεσε εκτάκτως για σήμερα Δευτέρα ο Ισπανός πρωθυπουργός.

O Σάντσεθ στήριξε την εκστρατεία του εναντίον του «μεγάλου συνασπισμού», αλλά μετά τον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών άλλαξε το σχέδιό του αντικαθιστώντας μια στρατηγική στην ουσία συνεργασία με το Unidos Podemos με ένα μέτωπο δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων για την αλλαγή, για να κερδίσει τους μετριοπαθείς και αντικομμουνιστές σοσιαλιστές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL