Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
Πουέρτα Ντελ Σολ: 40.000 «Όχι» στη διαφθορά από Unidos Podemos
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πουέρτα Ντελ Σολ: 40.000 «Όχι» στη διαφθορά από Unidos Podemos

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Σαράντα χιλιάδες άτομα συμμετείχαν χθες το απόγευμα στη συγκέντρωση του Unidos Podemos στην Πουέρτα Ντελ Σολ της Μαδρίτης με το σύνθημα των Αγανακτισμένων να είναι πιο επίκαιρο όσο ποτέ: «Φύγετε», «Δεν μας εκπροσωπείτε». «Η πρόταση μομφής είναι ηθική υποχρέωση», είπε ο Ιγκλέσιας, τείνοντας για άλλη μια φορά το χέρι στους σοσιαλιστές, που συνεχίζουν να στηρίζουν στη βουλή την κυβέρνηση του Ραχόι, ενώ σήμερα άνοιξαν οι κάλπες για την εκλογή του γενικού γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

«Ναι, μπορούμε», είπαν 40.000 άτομα

Η συμμετοχή στη συγκέντρωση του Unidos Podemos υπέρ της πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησης ξεπέρασε κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη, δεδομένης της οργανωτικής αδυναμίας του κόμματος να κινητοποιήσει πολίτες εκτός Μαδρίτης και της εχθρότητας των μέσων μαζικής επικοινωνίας εναντίον της μόνης οργανωμένης αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση του Ραχόι που στηρίζεται από την «ιερή συμμαχία» δεξιάς, σοσιαλιστών και «Πολιτών».

«Ναι, μπορούμε», ήταν το σύνθημα που αντηχούσε ήδη πριν από τις έξι το απόγευμα στην ιστορική «Πλατεία των Κινημάτων», αλλά και έδρα της τοπικής κυβέρνησης της Μαδρίτης, που τις τελευταίες εβδομάδες βουλιάζει και αυτή από τα διαδοχικά σκάνδαλα του Λαϊκού Κόμματος. Το Unidos Podemos ζήτησε από τους σοσιαλιστές να συνυπογράψουν μια κοινή πρόταση μομφής εναντίον της διεφθαρμένης δεξιάς προέδρου της τοπικής κυβέρνησης και ηγετικού στελέχους του Λαϊκού Κόμματος Κριστίνα Θιφουέντες.

«Ηθική υποχρέωση να φύγει ο Ραχόι»

«Μας κλέβουν μπροστά στα μάτια μας. Η πρόταση μομφής αποτελεί ηθική υποχρέωση», τόνισε ένας από τους ομιλητές στην Πουέρτα Ντελ Σολ, από το βήμα της οποίας δεν μίλησαν μόνο τα ηγετικά στελέχη του Unidos Podemos, αλλά και η ίδια του η βάση, φοιτητές, άνεργοι, γιατροί, ταξιτζήδες, πυροσβέστες, λιμενεργάτες, ανώνυμοι πολίτες. Ορισμένοι από τους οποίους έκαναν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να φθάσουν στην Πουέρτα Ντελ Σολ. Το Unidos Podemos κινητοποίησε μόλις 52 πούλμαν από την υπόλοιπη Ισπανία, που θεωρούνται πολύ λίγα για ένα κόμμα που αγγίζει το 20%.

«Η αστυνομία λέει ότι είμαστε έξι χιλιάδες, εμείς είμαστε σαράντα με πενήντα χιλιάδες», ανακοίνωσαν από τα μικρόφωνα οι διοργανωτές, ενώ από τη κατάμεστη πλατεία και τους τριγύρω μεγάλους εμπορικούς δρόμους αντηχούσε το σύνθημα: |Ναι, μπορούμε».

Η Πουέρτα Ντελ Σολ αποθέωσε τους εργαζόμενους στην Coca Cola που αγωνίζονται για μια αξιοπρεπή εργασία, τους εργαζόμενους στη Δημόσια Υγεία, τους φοιτητές των δημοσίων Πανεπιστημίων, τους λιμενεργάτες, τους ψαράδες και τους εκπροσώπους των άλλων συλλογικοτήτων που αγωνίζονται εναντίον της λιτότητας, και της διάλυσης του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών σχέσεων. Από το βήμα της συγκέντρωσης μίλησαν και τα ηγετικά στελέχη του Unidos Podemos, της Ενωμένης Αριστεράς, του En Comù της Καταλονίας, του En Marea της Γαλικίας και των άλλων συνεργαζόμενων ψηφοδελτίων.

Γκαρθόν: «Μας κλέβουν τη ζωή και τη δημοκρατία»

«Πρέπει να τους διώξουμε, για να οικοδομήσουμε νέες μορφές ζωής. Σε αυτή την πλατεία ανακηρύχθηκε η Β’ Ισπανική Δημοκρατία το 1931, σε αυτή την πλατεία γεννήθηκε το Κίνημα των Αγανακτισμένων 15Μ. Έχουμε μνήμη και ξέρουμε ότι έχουμε μέσα μας τις μαρτυρίες των ανθρώπων που αγωνίστηκαν για το μέλλον μας, για να έχουμε τα δικαιώματα που έχουμε σήμερα, αυτά που μας κλέβουν. Ας συγκεντρώσουμε αυτή την ιστορική μαρτυρία. Το Λαϊκό Κόμμα δεν απειλεί μόνο τις ζωές μας στο οικονομικό επίπεδο, αλλά την οικοδόμηση της δημοκρατίας, που δεν την έφεραν ο Φράγα, ο Σουάρεθ και ο Καρίγιο, αλλά ο κόσμος στους δρόμους», τόνισε ο Αλμπέρτο Γκαρθόν, ο συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς και ηγετικό στέλεχος του Unidos Podemos.

«Η πρόταση μομφής αποτελεί ηθική υποχρέωση. Για να βελτιωθεί η κατάσταση πρέπει να είμαστε ενεργοί. Φθάνουν οι λέξεις. Η πρόταση μομφής αποτελεί έναν τρόπο δράσης», συμπλήρωσε ο Γκαρθόν. 

Μοντέρο: «Δικαιώματα, φεμινισμός και ισότητα»

«Με την πρόταση μομφής κάνουμε ένα γιγαντιαίο βήμα για να οικοδομήσουμε την αλλαγή. Παρόλο που το Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι «Πολίτες» και το δεξιό εθνικιστικό κόμμα της Χώρας των Βάσκων PNV χαρίζουν στο Λαϊκό Κόμμα μια τρύπα για να κρυφτεί η χώρας μας κινείται και λέει ότι θέλει ανθρώπινα δικαιώματα, αξιοπρέπεια, φεμινισμό και ισότητα», τόνισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Unidos Podemos Ιρένε Μοντέρο.

Ιγκλέσιας: «Δεν λέμε ψέματα, δεν μπορούν να μας εξαγοράσουν»

«Υπάρχουν δύο Ισπανίες. Από τη μια πλευρά αδίστακτοι διεφθαρμένοι που πιστεύουν ότι μπορούν να γελάνε με την Ισπανία ακόμη και από το βήμα της βουλής… Από την άλλη υπάρχει η Ισπανία που έρχεται, αυτή που θέλει να οικοδομήσει ένα μέλλον, μια Ισπανία που κινητοποιείται για να οικοδομήσει μια νέα χώρα», τόνισε στο τέλος της συγκέντρωσης ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, τρεις σχεδόν ώρες μετά την έναρξή της και μετά από είκοσι περίπου παρεμβάσεις.

«Η πατρίδα δεν είναι ένα βραχιολάκι, δεν είναι μια μάρκα, ένα εμπορικό σήμα, είναι να έχουμε τους καλύτερους γιατρούς και νοσοκόμους, τους καλύτερους νοσηλευτικούς. Αυτοί που ιδιωτικοποιούν την Υγεία είναι εχθροί της πατρίδας», προειδοποίησε ο Ιγκλέσιας, εκτιμώντας πως «ο λαός μας δεν φοβάται, είναι αξιοπρεπής και λέει στους διεφθαρμένους «έξω από εδώ, θέλουμε μια διαφορετική Ισπανία για τον 21ο αιώνα»».

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής του Unidos Podemos πρόσφερε για άλλη μια φορά το χέρι της συνεργασίας «σε αυτή το τμήμα της χώρας που ακόμη δεν εμπιστεύεται το Unidos Podemos. «Ίσως κάνουμε κάποιες φορές άσχημα τα πράγματα, ίσως και εγώ να κάνω λάθος, αλλά δεν προδίδουμε τον κόσμο μας, δεν λέμε ψέματα, λέμε την αλήθεια», συμπλήρωσε ο ηγέτης του Unidos Podemos για να προειδοποιήσει τον ισπανικό λαό: «Ξέρουμε ότι το Λαϊκό Κόμμα εκφοβίζει το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους «Πολίτες». Εμάς δεν πρόκειται να μας αγοράσει το Λαϊκό Κόμμα, μπορεί να κάνουμε πολλές φορές λάθη, αλλά δεν υπάρχει τιμή για να μας εξαγοράσουν», τόνισε ο Ιγκλέσιας, ενώ ο κόσμος από την Πουέρτα Ντελ Σολ απαντούσε: «Να φύγουν, δεν μας αντιπροσωπεύουν».

«Ξέρω ότι από με την πρόταση μορφής δεν θα γίνω πρωθυπουργός, αλλά είναι ευθύνη μου. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τους θεσμούς από τη διαφθορά και να εφαρμοστούν οι νόμοι. Εάν το Λαϊκό Κόμμα και οι σύμμαχοί του θέλουν να συνεχίσουν την παρασιτική πολιτική τους στους θεσμούς ας το πουν. Ας γράψουν τον επίλογο. Η Ισπανία δεν φοβάται τους διεφθαρμένους. Έχουμε ένα σχέδιο για την χώρα που στοιχηματίζει στην αδελφότητα, για να μιλήσει για την πολυεθνικότητα των ιθαγενειών της χώρας, ότι θέλουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, ένα σχέδιο ενεργειακής μετάβασης και το δημόσιο έλεγχο των στρατηγικών τομέων. Πρέπει να πάρουμε πίσω τις εταιρείες που ιδιωτικοποίησαν για να τις δώσουν στους φίλους τους. Πρέπει να στοιχηματίσουμε στις δημόσιες υπηρεσίες, στην εθνική βιομηχανία και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», κατέληξε ο Ιγκλέσιας.

«Εμφύλιος» στο Σοσιαλιστικό Κόμμα

H κατάθεση της πρότασης μομφής του Unidos Podemos εναντίον της κυβέρνησης Ραχόι θέτει σε μεγάλη δυσκολία το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους τρεις υποψηφίους που διεκδικούν τη θέση του γενικού γραμματέα του κόμματος στις εκλογές που θα διεξαχθούν σήμερα Κυριακή.

Η Σουζάνα Ντίαθ, που κέρδισε τον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών, κατήγγειλε τον Ιγκλέσιας ότι η πρόταση μομφής στρέφεται κατά της υποψηφιότητάς της, δεδομένου ότι η πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας αποτέλεσε τμήμα της ηγετικής ομάδας που ανέτρεψε τον Πέδρο Σάντσεθ από την ηγεσία του κόμματος για να παραδώσει την κυβέρνηση της χώρας στη δεξιά του Ραχόι. Η Ντίαθ εκτιμά ότι η πρόταση μομφής του Unidos Podemos θα ριζοσπαστικοποιήσει την ψήφο των μελών και οπαδών του Σοσιαλιστικού Κόμματος εναντίον της επιλογής ανοχής της δεξιάς κυβέρνησης εν μέσω των διαδοχικών σκανδάλων και των δικαστικών περιπετειών που αντιμετωπίζει το Λαϊκό Κόμμα και ηγετικού του στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Ραχόι, που κλήθηκε  να καταθέσει προς το παρόν ως μάρτυρας στην υπόθεση των «διπλών» ταμείων του κόμματός του.

Ο Πέδρο Σάντσεθ, που έχασε στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών για 6.000 ψήφους, στοιχηματίζει να κερδίζει το μεγαλύτερο τμήμα από τις 12.000 ψήφους που πήρε ο πρώην πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Χώρας των Βάσκων Λόπεθ και να κερδίσει την ηγεσία του κόμματος. Στόχος του Σάντσεθ είναι μια προοδευτική και δημοκρατική συμφωνία για την απομάκρυνση του Ραχόι και της δεξιάς από την εξουσία, αποφεύγοντας να αναφερθεί σε στρατηγική συμμαχία με το Unidos Podemos για να κερδίσει και τμήμα των μετριοπαθών στελεχών και ψηφοφόρων του κόμματος που θα συμμετάσχουν στις σημερινές διαδικασίες εκλογής της ηγεσίας του.

Οι τρεις υποψήφιοι για την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος μιλούν για ενότητα, ενώ φαίνεται πως θα είναι δύσκολο να συνυπάρξει από τη Δευτέρα ένα τμήμα που θέλει τη συμμαχία με τη δεξιάς και τους «Πολίτες» με αυτό που αναζητά μια δημοκρατική και προοδευτική διέξοδο από την κρίση. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL