Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C23.0°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
22 °C
21.5°C23.8°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.1°C23.5°C
0 BF 60%
Unidos Podemos: Πρόταση μορφής εναντίον Ραχόι για… διαφθορά και λεηλασία δημοσίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Unidos Podemos: Πρόταση μορφής εναντίον Ραχόι για… διαφθορά και λεηλασία δημοσίου

Του Αργύρη Παναγόπουλου

«Είμαστε η εναλλακτική δημοκρατική, σοβαρή και σταθερή λύση εναντίον του παρασιτισμού και της λεηλασίας του δημοσίου από το Λαϊκό Κόμμα και την κυβέρνησή του», τόνισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Unidos Podemos Ιρένε Μοντέρο καταθέτοντας την πρόταση μομφής εναντίον του Μαριάνο Ραχόι.

«Η κυβέρνηση της Ισπανίας, στα χέρια του Λαϊκού Κόμματος, εγκατέλειψε τους πολίτες με την κατάληψη και ιδιοποίηση των θεσμών θέτοντας τους στην υπηρεσία της υπεράσπισης του κόμματος τους και αυτών που λεηλατούν τα δημόσια ταμεία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από τη θέση της κυβέρνησης το Λαϊκό Κόμμα δεν σέβεται τον διαχωρισμό των εξουσιών και χρησιμοποιεί τους θεσμούς για το δικό του συμφέρουν… Μια κυβέρνηση που ενεργεί εναντίον των ελάχιστων κανόνων της δημοκρατίας δεν αντιπροσωπεύει το λαό μας», υπογραμμίζει στην πρόταση μομφής που κατέθεσε το Unidos Podemos εναντίον του Μαριάνο Ραχόι και της κυβέρνησής του.

«Κατά η διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων η Ισπανία γνώρισε περιπτώσεις διαφθοράς που δεν επηρεάζουν άμεσα μόνο ένα μεγάλο αριθμό ηγετικών στελεχών του Λαϊκού Κόμματος, αλλά αποδεικνύονται ως συνεχής πρακτική του παρασιτισμού των θεσμών και της λεηλασίας των δημοσίων οικονομικών που αφορά υπουργούς με στρατηγικά χαρτοφυλάκια, όπως των Εσωτερικών, της Δικαιοσύνης ή των Οικονομικών και της Δημόσιας Διοίκησης, πέρα από την ίδια την προεδρία της κυβέρνησης», τονίζει η πρόταση μορφής του Unidos Podemos. 

H πρόταση μομφής κατατέθηκε στο προεδρείο της βουλής, ενώ το Unidos Podemos έχει συγκαλέσει για αύριο Σάββατο μεγάλη διαδήλωση στην Πουέρτα ντελ Σολ της Μαδρίτης. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες το Podemos έχει προχωρήσει σε μια μεγάλη εκστρατεία κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής με το «Λεωφορείο κατά της διαφθοράς», που με αποτυπωμένα τα πρόσωπα του Ραχόι και των μεγαλύτερων στελεχών της δεξιάς και επιχειρηματίες που εμπλέκονται σε σκάνδαλα κάνει «στάσεις» έξω από τα κέντρα της διαφθοράς σε πολλές ισπανικές πόλεις.

Το Unidos Podemos προχώρησε στην πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης εξαιτίας των διαδοχικών μεγάλων σκανδάλων διαφθοράς που πλήττουν τους τελευταίους μήνες όλες τις ιεραρχίες του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος σε τοπικό, περιφερειακό και κυβερνητικό επίπεδο. Από το θάνατο του Φράνκο και την πτώση του φασισμού είναι η τρίτη πρόταση μομφής στην ιστορία των ισπανικών δημοκρατικών θεσμών.

Η πρόταση μομφής στρέφεται εναντίον του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και προτείνει ως διάδοχο πρωθυπουργό τον ηγέτη του Unidos Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας. Την πρόταση μορφής συνυπογράφουν η ομόσπονδη κοινοβουλευτική ομάδα Unidos Podemos, En Comù Podem και En Marea και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των άλλων συνεργαζόμενων ψηφοδελτίων. Το Unidos Podemos προχώρησε σε διαβουλεύσεις με άλλα προοδευτικά και εθνικιστικά κόμματα για τα στηρίξουν την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης και της διαφθοράς. Από το Compromis της Βαλένθιοα, την καταλανική δημοκρατική αριστερά ERC, τη καταλανική δεξιά PDeCAT και την αριστερά της Χώρας των Βάσκων EH Bildu μόνο το συνεργαζόμενο Compromis εγγυήθηκε τη στήριξή του στη μομφή.

H Επιτροπή που διαχειρίζεται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) αρνήθηκε να στηρίξει την πρόταση μομφής και από τους τρεις υποψηφίους του για τη θέση του γενικού γραμματέα μόνο ο πρώην ηγέτης του Πέδρο Σάντσεθ υπογράμμισε ότι είναι διατεθειμένος να υποστηρίξει πρωτοβουλίες για να απομακρυνθεί ο Ραχόι και η δεξιά από την κυβέρνηση, αλλά και πως δεν θα στηρίξει την πρόταση μομφής του Unidos Podemos.

Η υποψήφια για γραμματέας του PSOE Σουζάνα Ντίαθ, η πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας και από τους «αρχιπραξικοπηματίες» για την απομάκρυνση του Σάνσεθ από τη γραμματεία του κόμματος και τη στήριξη διαμέσου της αποχής στην κυβέρνηση Ραχόι, κατήγγειλε τον Πάμπλο Ιγκλέσιας και το Unidos Podemos ότι παρεμβαίνουν στις εσωτερικές διαδικασίες για την εκλογή του γραμματέα του κόμματος την Κυριακή, εκτιμώντας ότι η πρόταση μομφής του Unidos Podemos στρέφεται εναντίον της υποψηφιότητας της για την ανάδειξη στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο κανονισμός της βουλής δίνει χρόνο δύο ημερών για την κατάθεση και άλλων εναλλακτικών προτάσεων μομφής. Μετά την λήξη των δύο ημερών η πρόεδρος της βουλής θα πρέπει να καθορίσει την ημέρα της συνεδρίασης που θα συζητηθεί η πρόταση μομφής. Η συνεδρίαση θα πρέπει να ξεκινήσει με την εισήγηση ενός από τους δύο πρώτους βουλευτές που υπογράφουν την πρόταση μομφής χωρίς χρονικό περιορισμό, ενώ αμέσως μετά θα πάρει το λόγο, πάλι χωρίς χρονικό περιορισμό, ο υποψήφιος πρωθυπουργός που προτείνεται από την πρόταση μομφής για να αναπτύξει το πρόγραμμά του. Αμέσως μετά θα πρέπει να αρχίσουν οι ομιλίες των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων. Η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής πρέπει να  διεξαχθεί τουλάχιστον πέντε ημέρες από την ημερομηνία κατάθεσής της, ενώ κανείς από τους συνυπογράφοντες τη μομφή δεν μπορεί να συνυπογράψει άλλη κατά την τρέχουσα περίοδο των συνεδριάσεων. Την 7σελιδη πρόταση μομφής υπογράφει η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Unidos Podemos Ιρένε Μοντέρο και άλλοι 36 βουλευτές και βουλεύτριες του κόμματος με τελευταία την υπογραφή του Πάμπλο Ιγκλέσιας.   

Το Unidos Podemos σχεδιάζει επίσης να καταθέσει πρόταση μομφής και κατά της δεξιάς προέδρου της τοπικής κυβέρνησης της Μαδρίτης Θιφουέντες, που εμπλέκεται σε σειρά σκανδάλων, ενώ προ ημερών συνελήφθη ο δεξιός πρώην πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Γκονθάλεθ και παραιτήθηκε η εκπρόσωπος του κόμματος στη Μαδρίτη και επίσης πρώην πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Αγκίρε. Το 95% της βάσης του Podemos στη Μαδρίτη στηρίζει την πρόταση μομφής εναντίον της πρόεδρου της τοπικής κυβέρνησης, ενώ το Podemos ζήτησε συνάντηση με την ομάδα των σοσιαλιστών στο τοπικό κοινοβούλιο για να παρουσιάσουν μια κοινή πρόταση μομφής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL