Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Ισπανία- Σοσιαλιστές / Ισπανία- Σοσιαλιστές: Οι Ισπανοί σοσιαλιστές μεταξύ τριών υποψήφιων και δύο πολιτικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία- Σοσιαλιστές / Ισπανία- Σοσιαλιστές: Οι Ισπανοί σοσιαλιστές μεταξύ τριών υποψήφιων και δύο πολιτικών

Το ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) θα ξεκαθαρίσει τη Κυριακή τους λογαριασμούς του προσπαθώντας να νομιμοποιήσει μια νέα ηγεσία, με τα στελέχη του να έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις υποψήφιους και δύο πολιτικές. Αυτής της προέδρου της Ανδαλουσίας και «αρχιπραξικοπηματία» Σουζάνα Ντίαθ και του πρώην προέδρου της τοπικής κυβέρνησης της Χώρας των Βάσκων Πάτσι Λόπεθ, που δεν αμφισβητούν τη στήριξη στη δεξιά κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, και τη γραμμή του πρώην γραμματέα του κόμματος Πέδρο Σάντσεθ, που ζητά την παραίτηση του Ραχόι στοχεύοντας σε ένα μεγάλο προοδευτικό μέτωπο της αλλαγής.

Η Ντίαθ έχει την υποστήριξη των συστημικών ΜΜΕ, με επικεφαλής τον τεράστιο όμιλο της Prisa - “El Pais”, και τους «δεινόσαυρους» του κόμματος, από τον Φελίπε Γκονθάλεθ, τον Πέδρο Ρουμπαλκάβα και τον Χοσέ Λουίς Ροντριγκεθ Θαπατέρο έως τις στρατιές των τοπικών βαρόνων που έχουν μια αντικομμουνιστική υστερία. Ο Σάντσεθ, που έδωσε στην πρώτη φάση των προκριματικών εκλογών μια άνιση μάχη, εντυπωσιάζοντας για το εξαιρετικά καλό του αποτέλεσμα, φιλοδοξεί να επιστρέψει στα ηνία του κόμματος στοιχηματίζοντας στην αφαίμαξη διαμέσου της χρήσιμης ψήφου του μεγαλύτερου τμήματος των ψηφοφόρων του Λόπεθ, που «παραδοσιακά» αποστρέφονται τη Ντίαθ, και την υποστήριξη μετριοπαθών σοσιαλιστών που βλέπουν με καχυποψία μια μονομερή στρατηγική συμμαχία του κόμματος με το Unidos Podemos για την ανατροπή της Δεξιάς.

Στις συνειδήσεις των σοσιαλιστών θα βαρύνει το Σάββατο η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Ραχόι από το Unidos Podemos, εν μέσω των τεράστιων σκανδάλων και της διαφθοράς της Δεξιάς που έρχονται στην επιφάνεια τις τελευταίες εβδομάδες. Στις προκριματικές εκλογές είχαν ψηφίσει 123.373 άτομα από τα 187.949 που ήταν γραμμένα στους καταλόγους του κόμματος. Η Ντίαθ είχε κατάφερε να κερδίσει μια πύρρειο νίκη με 59.390 ψήφους, αλλά το 43% των ψήφων της συγκεντρώνονται στην Ανδαλουσία, όπου προεδρεύει της τοπικής κυβέρνησης. Ο Σάντσεθ με 53.117 ψήφους έχασε τον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών με διαφορά μόλις 6.000 ψήφων, αλλά κέρδισε σε 11 περιφέρειες της χώρας, η Ντίαθ σε μόλις 6 και ο Λόπεθ με 12.000 ψήφους κέρδισε μόνο στην περιφέρεια όπου ήταν πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης.

Οι σοσιαλιστές θα εκλέξουν την Κυριακή τον επόμενο γραμματέα του κόμματος, ενώ 24-28 Μαΐου θα εκλεγούν οι αντιπρόσωποι του 39ου Συνεδρίου του PSOE, που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουνίου στη Μαδρίτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL