Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
"Φιλόπτωχοι" μαφιόζοι και ιερείς λυμαίνονταν κοινοτικά κονδύλια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Φιλόπτωχοι" μαφιόζοι και ιερείς λυμαίνονταν κοινοτικά κονδύλια

Ο ιερέας Ντον Σκόρντιο (αριστερά), γνωστός και ώς «Ντον ΑΤΜ», σε μια δεκαετία έκανε «αποπληρωμές δανείων» και «δωρεές» αξίας 3,5 εκατ. ευρώ, έπαιρνε 200 ευρώ για τον κάθε πιστό που συμμετείχε στη γιορτή της πολιούχου της ενορίας του.

Η Μαφία και η «Ντράνγκετα» έκλεβαν κοινοτικούς πόρους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονταν για τους μετανάστες, είχαν στη δούλεψή τους ιερείς και υπεύθυνους ασφαλείας μέχρι και στο μεγαλύτερο δικαστήριο της χώρας, ενώ είχαν καταφέρει να φθάσουν και στα ράφια της... Lidl! Οι καραμπινιέροι συνέλαβαν 68 άτομα στο Κροτόνε της Νοτίου Ιταλίας εξαρθρώνοντας ένα μεγάλο παρακλάδι της τοπικής Μαφίας - «Ντράνγκετα», συλλαμβάνοντας μάλιστα και τον επικεφαλής της μεγαλύτερης φιλόπτωχης εκκλησιαστικής οργάνωσης της περιοχής.

Η «Ντράνγκετα» είχε στήσει έναν μηχανισμό αφαίμαξης 103 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους, και κυρίως από αυτούς που προορίζονται για την υποδοχή των μεταναστών, αφού μόνο το 2014 «εισέπραξαν» 14 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των μεταναστών, για να βάλουν στην... τσέπη τους σχεδόν 5 εκατ. ευρώ. Με χειροπέδες κατέληξε και ο ιερέας Ντον Σκόρντιο, που σε μια δεκαετία έκανε προσωπικές «εισπράξεις» ή σύμφωνα με την εκκλησιαστική του ορολογία «αποπληρωμές δανείων» και «δωρεές» αξίας 3,5 εκατ. ευρώ. Ο Ντον Σκόρντιο, μάλιστα, σύμφωνα με τις υποκλοπές των καραμπινιέρων και των ανακριτών εναντίον της Μαφίας, έπαιρνε 200 ευρώ για τον κάθε πιστό που συμμετείχε στη γιορτή της πολιούχου της ενορίας του!

Ο 70χρονος Ντον Σκόρντιο όμως φαίνεται μαθητευόμενος μάγος μπροστά στον ιερέα Ντον Μπιασίνι, που είχε το... παρατσούκλι «Ντον ΑΤΜ» για τα μεγάλα ποσοστά που έπαιρνε από τις προμήθειες, τις οποίες έκρυβε αρχικά στο προσωπικό του χρηματοκιβώτιο, πριν καταλήξουν στα... Σόδομα, ή μάλλον καλύτερα σε λογαριασμούς στην Ελβετία.

Στο Μιλάνο οι καραμπινιέροι συνέλαβαν 15 άτομα μιας συμμορίας της Μαφίας της Κατάνια, η οποία έπαιρνε προμήθειες, ή πιο κοινά... μίζες, για να προσφέρει υπηρεσίες καθαρισμού, φύλαξης των δικαστηρίων του Μιλάνου, αλλά και υπηρεσίες στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Lidl! Η οργάνωση αυτή της Μαφίας της Κατάνια είχε εισχωρήσει τόσο βαθιά στα ράφια της... Lidl ώστε να αναγκάσει τις δικαστικές αρχές να θέσουν υπό επιτροπεία τέσσερα δίκτυα της εταιρείας, στα οποία υπάγονται 200 σημεία πώλησης.

Οι δικαστικές διευκρίνισαν ότι η Lidl δεν έχει σχέση ως εταιρεία με τη Μαφία, αλλά ότι ορισμένα στελέχη της εταιρείας σε περιφερειακό επίπεδο χρηματίστηκαν για να δώσουν τις εργολαβίες στους... μαφιόζους. Πέντε επιχειρηματίες από τη Μαφία της Κατάνια είχαν δημιουργήσει συνεταιρισμούς αποθήκευσης προϊόντων logistics και είχαν δημιουργήσει ιδιωτικά δίκτυα ασφαλείας έχοντας ως πελάτες μεγάλο τμήμα του δικτύου της Lidl και το δικαστήριο του Μιλάνου, της πόλης που υποτίθεται ότι αποτελεί την ηθική πρωτεύουσα της Ιταλίας.

«Η σχέση της Μαφίας με την πολιτική είναι προφανής. Στο Μιλάνο φαίνεται ότι είναι πολύ εύκολο να εξαγοράσεις υψηλόβαθμα στελέχη του Δήμου Μιλάνου, δημάρχους, αντιδημάρχους και να δίνεις μίζες για εργολαβίες» τόνισε η εισαγγελέας Ίλντα Μποκασίνι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL