Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Τι προσδοκούν οι Βρυξέλλες από την προεδρία Μακρόν / Οι προκλήσεις παραμένουν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι προσδοκούν οι Βρυξέλλες από την προεδρία Μακρόν / Οι προκλήσεις παραμένουν

Η επιλογή του νέου Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να περπατήσει το βράδυ της εκλογής του στο Λούβρο υπό τους ήχους του «Ύμνου στη Χαρά» του Μπετόβεν (ο οποίος έχει καθιερωθεί και ως ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ήταν κάτι παραπάνω από έναν συμβολισμό για την επικράτησή του έναντι της αντιευρωπαϊκής καμπάνιας της Μαρίν Λεπέν.

Μετά το σοκ του Brexit και της εκλογής Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Μακρόν θέλησε να δηλώσει με σαφή τρόπο ότι προτίθεται να δώσει μια νέα πνοή στην κατακερματισμένη και αδύναμη Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο θεωρητικά αλλά και πρακτικά. Έτσι εξελήφθη, άλλωστε, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και σε άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης, με πρώτο το Βερολίνο.

Από την πλευρά των Βρυξελλών, στο πρόσωπο του Μακρόν οι ιθύνοντες της Ε.Ε. βλέπουν έναν πολύ δυνατό σύμμαχο στις προσπάθειες για ολοκλήρωση της Ευρωζώνης σε οικονομικό και σε πολιτικό επίπεδο. Ο Μακρόν άλλωστε έχει ήδη ταχθεί υπέρ ενός υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο οποίος θα έχει την ευθύνη ενός ειδικού προϋπολογισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργούνται προσδοκίες για πιο αποφασιστικά βήματα σε ό,τι αφορά και τη λεγόμενη «κοινωνική Ευρώπη». Επίσης, σημαντική αναμένεται από τις Βρυξέλλες να είναι η συμβολή του νέου Γάλλου Προέδρου στον διάλογο που έχει ενταθεί τον τελευταίο καιρό σχετικά με τα υπέρ και τα κατά των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου.

Αυτό όμως που όμως προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ικανοποίηση στις Βρυξέλλες είναι η προσδοκία πως ο Μακρόν θα καταφέρει αυτό που δεν κατάφερε ο προκάτοχός του Φρανσουά Ολάντ: να κάμψει τις αντιστάσεις της Γερμανίας, κυρίως σε ό,τι αφορά αφορά την εμβάθυνση της Ευρωζώνης. «Ο Μακρόν νομίζω ότι μπορεί να το κάνει. Αν και θα πρέπει σίγουρα να περιμένει να περάσουν οι γερμανικές εκλογές» λέει στην «Α» ο Ζιλ Μερίτ, ιδρυτής και επικεφαλής του think tank των Βρυξελλών «Friends of Europe».

Την αισιοδοξία του ο Ζ. Μερίτ τη στηρίζει κυρίως στο γεγονός ότι ο νέος Γάλλος πρόεδρος έχει δεσμευτεί πως θα είναι αυτός που τελικά θα μεταρρυθμίσει τη Γαλλία στη βάση των «σκληρών» δημοσιονομικών κανόνων, που -σχεδόν με προκλητικό για τους Γερμανούς τρόπο- αγνοούσε ο Σοσιαλιστής Ολάντ. «Η Γαλλία δυσκόλευε τον δρόμο για τη μεταρρύθμιση της Ε.Ε. Νομίζω πως η εκλογή Μακρόν αίρει αυτό το εμπόδιο» λέει ο Μερίτ προσθέτοντας, μάλιστα, ότι η Γερμανία βρήκε ένα «σύμμαχο» για την προώθηση των πολυπόθητων μεταρρυθμίσεων γενικότερα στην Ε.Ε.

Ο Μερίτ εκτιμά επίσης πως, απαλλαγμένη από το βάρος των εκλογών, η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας θα κάνει μία «στροφή» στις προτεραιότητές της και θα θελήσει να «βοηθήσει» τον Νότο αποκτώντας μια πιο «ευέλικτη προσέγγιση» σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία. «Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι η Ελλάδα θα αφεθεί να επιστρέψει στον δρόμο των μεγάλων χρεών» επισημαίνει ο ίδιος.

Άλλωστε είναι γνωστές οι πιέσεις που ασκούνται στο Βερολίνο να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες του, διαθέτοντας ένα μέρος των τεράστιων εμπορικών πλεονασμάτων της γερμανικής οικονομίας, ώστε να επωφεληθεί στο σύνολό της η Ευρώπη.

Ωστόσο, μιλώντας στην «Α», ο επικεφαλής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ντάνιελ Γκρος υπογραμμίζει πως, παρά το αναμφίβολα «θετικό βήμα» προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης της ΟΝΕ που αποτελεί η εκλογή Μακρόν, οι μεγαλύτερες προκλήσεις παραμένουν. «Όχι μόνο λόγω της γερμανικής αντίστασης, αλλά κυρίως λόγω της ιταλικής αδυναμίας» λέει ο ίδιος εξηγώντας πως οι Γερμανοί έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στη μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα της Γαλλίας για να εξετάσουν ένα είδος μικρού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη, αλλά όχι και της Ιταλίας, λόγω του υψηλού χρέους και της υποτονικής ανάπτυξης.

«Ο επόμενος Γάλλος Πρόεδρος θα πρέπει να επιλέξει προσεκτικά πού θα δαπανήσει το πολύτιμο πολιτικό του κεφάλαιο» καταλήγει ο Γκρος σημειώνοντας πως θα πρέπει να προωθήσει «συμφωνίες - πακέτα» που θα αφορούν, εκτός από τα οικονομικά ζητήματα, και τα μεταναστευτικά αλλά και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL