Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Εφιάλτης στη Μεσόγειο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εφιάλτης στη Μεσόγειο

Το προηγούμενο σαββατοκύριακο έφτασαν στην Ιταλία πάνω από 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Η τελευταία μεγάλη τραγωδία ανοιχτά των ακτών της Λιβύης οφείλεται στη νέα εγκληματική και απάνθρωπη συμπεριφορά των διακινητών. «Οι διακινητές ήρθαν με ένα άλλο σκάφος, μας πλησίασαν, έβγαλαν τη μηχανή και άφησαν το σκάφος ακυβέρνητο» τόνισε ένα από τους διασωθέντες, καταγγέλλοντας ότι έσπασε το πάτωμα του φουσκωτού, που αναποδογύρισε παρασέρνοντας στον θάνατο τουλάχιστον 80 από τους 120 επιβάτες του. Σε μικρή απόσταση είχε βουλιάξει ένα άλλο σκάφος, προκαλώντας 113 θύματα, όπως αποκάλυψαν οι επτά και μόνο επιζήσαντες.

Στη Σικελία συνελήφθησαν 5 διακινητές όχι μόνο για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και διακίνηση ατόμων, αλλά με πολύ πιο βαριές κατηγορίες, που μαρτυρούν την απάνθρωπη και φρικτή συμπεριφορά τους προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Αυτή τη φορά οι διακινητές διώκονται και για δολοφονίες, βιασμούς και βασανισμούς. Ο ένας από αυτούς συνελήφθη στο Αγκριτζέντο και κατηγορείται για τη δολοφονία ενός 21χρονου νεαρού από τη Σιέρα Λεόνε γιατί αρνήθηκε να δώσει στον διακινητή το καπελάκι του μπέιζμπολ που φορούσε! Απλά ο διακινητής έβγαλε το πιστόλι και τον πυροβόλησε στο κεφάλι για ένα καπελάκι.

Για τον εισαγγελέα της Κατάνια Τζουκάρο βρισκόμαστε σε μια νέα φάση. «Οι εγκληματικές συμμορίες των διακινητών θεωρούν τους μετανάστες χειρότερα από ένα απλό εμπόρευμα. Γιατί τα εμπορεύματα τα προστατεύουν, ενώ οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν τους ενδιαφέρουν από τη στιγμή που έχουν πληρώσει το ταξίδι» συμπλήρωσε ο Τζουκάρο. Στην επικερδή επιχείρηση διακίνησης ανθρώπων ασχολείται πλέον τόσο η μαφία, η Κόζα Νόστρα, όσο και πετρελαϊκές εταιρείες της Λιβύης -όπως καταγγέλλεται- από την κρατική Noc και τις θυγατρικές της, έως την «ανεκτική» Eni, γιατί η ιταλική εταιρεία φαίνεται πως επιτρέπει τη διακίνηση ανθρώπων από τις ομάδες ασφαλείας των εγκαταστάσεών της στη Λιβύη. Οι ιταλικές αρχές γνωρίζουν ονόματα, διευθύνσεις, πινακίδες και πολλές άλλες πληροφορίες για τις συμμορίες των διακινητών και τις σχέσεις τους με τους τοπικούς φύλαρχους, διοικητές και μεγιστάνες. Δεν υπάρχει όμως η πολιτική θέληση, ιταλική και διεθνής, για μια ουσιαστική παρέμβαση εναντίον τους.

Στην Ιταλία πάντως η μαφία φαίνεται πως έχει δραστηριοποιηθεί επικερδώς και στην υποδοχή των μεταναστών. Η αποκάλυψη ότι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ παρακολουθούν τις ιστοσελίδες των διακινητών στα κοινωνικά δίκτυα εξόργισε την ιταλική αστυνομία. «Τους παρακολουθούμε για να ξέρουμε πότε φεύγουν οι βάρκες» δικαιολογήθηκαν, υπογραμμίζοντας ότι οι διακινητές βάζουν ακόμη και διαφημίσεις στο Facebook για τις αναχωρήσεις και το κόστος διευκολύνοντας την αναζήτηση των σκαφών στην ανοιχτή θάλασσα πριν από το μοιραίο. Οι εισαγγελικές αρχές του Τράπανι της Απουλίας διευκρίνισαν πάντως ότι ερευνούν εναντίον ατόμων που εργάζονται σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και όχι εναντίον Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για πιθανές σχέσεις με τους διακινητές.

Η Μεσόγειος δεν αποτελεί τον μόνο διάδρομο. Το νεκροταφείο της Φουέρτεαβεντουρα στα Κανάρια έχει ήδη 1.600 τάφους χωρίς όνομα. Η ωμή βία των διακινητών και οι σχέσεις τους με τις διαφθαρμένες αρχές του Μαρόκου είναι εμφανείς. «Την πρώτη φορά που με βίασαν το πήρα πολύ βαριά, τη δεύτερη το ίδιο. Μετά κατάλαβα ότι πρέπει να βρω κάποιον να με συντηρεί, ένα είδος συζύγου, για να μειώσω τον αριθμό των βιαστών σε ένα και μόνο άτομο» τόνισε μια 20χρονη κοπέλα από τη Λιβερία σε μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση περιγράφοντας το ταξίδι προς την Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL