Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
H Μαδρίτη του Podemos στοιχηματίζει στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

H Μαδρίτη του Podemos στοιχηματίζει στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Ο Δήμος της Μαδρίτης στοιχηματίζει στην αλληλέγγυα και κοινωνική οικονομία προκαλώντας μια τεράστια ρήξη στο πρώην φέουδο στης δεξιάς, εξαναγκάζοντας τη δεξιά κυβέρνηση της Περιφέρειας να προχωρήσει και αυτή σε δράσεις αλληλέγγυας οικονομίας.

Το Κίνημα των Αγανακτισμένων 15Μ φαίνεται ότι αρχίζει να έχει μια πρωτόγνωρη πολιτική και πολιτιστική ηγεμονία ακόμη και στο κέντρο της ισπανικής δεξιάς, όπως φαίνεται από τις πρωτοβουλίες του Δήμου της Μαδρίτης να στηρίξει δυναμικά δράσεις αλληλέγγυας και κοινωνικής οικονομίας βοηθώντας στη δημιουργία ενός δικτύου νέων επιχειρήσεων με την πολιτική και οικονομική στήριξη του Δήμου.

Η νέα Μαδρίτη της Μανουέλα Καρμένα και του κινηματικού ψηφοδελτίου «Ahora Madrid», έχοντας εξυγιάνει τα οικονομικά του Δήμου και μειώσει κατακόρυφα το χρέος που κληρονόμησε από τη δεξιά, προχωρά στην οικονομική, νομική και δομική στήριξη της αλληλέγγυας οικονομίας έξι χρόνια μετά το Κίνημα των Αγανακτισμένων 15Μ, που έφερε μαζικά στο προσκήνιο την ανάγκη για μια «άλλη οικονομία».

Ο Δήμος της Μαδρίτης δημιούργησε ένα Συμβούλιο Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στο οποίο συμμετέχει το υπουργείο Οικονομίας, η τοπική περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης, τα Πανεπιστήμια Κομπλουτένσε και Κάρλος Γ’, η περιφερειακή ομοσπονδία των συλλόγων των γειτονιών, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αγώνα εναντίον της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού, η Εθνική Ομοσπονδία Ελεύθερων Επαγγελματιών και εκπρόσωποι των εργαζομένων σε εταιρείες και συνεταιρισμούς.

«Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία αποτελεί έναν από τους πολιτικούς άξονες της δημοτικής αρχής», υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Οικονομίας Κάρλος Σάντσεθ Μάτο, εκτιμώντας ότι «θέτει τα άτομα μπροστά στο οικονομικό όφελος σε σχέση με το καπιταλιστικό σύστημα.. γιατί οι πρωτοβουλίες κοινωνικής οικονομίας δημιουργούν πιο ποιοτικές θέσεις εργασίας σε σχέση με τις επιχειρήσεις άλλου τύπου, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το 75% των ατόμων που απασχολούνται σε αυτές έχουν συμβόλαια εργασίας αορίστου χρόνου». «Όταν τα πράγματα πάνε άσχημα η κοινωνική οικονομία λειτουργεί ως μαξιλάρι… Δεν απαντά με τον ίδιο τρόπο σε μια κατάσταση οικονομικής κρίσης ένας συνεταιρισμός όπως μια ανώνυμη εταιρεία ή μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Δήμος της Μαδρίτης εκτιμά ότι η αλληλέγγυα και κοινωνική οικονομία αποτελεί το 1% με 2% του ΑΕΠ του, ενώ στην Περιφέρεια της Μαδρίτης υπάρχουν 1112 εταιρείες κοινωνικής οικονομίας και 795 συνεταιρισμοί. Ο Δήμος προχώρησε σε συνεργασίες με συλλόγους του τομέα της με αποτέλεσμα να οργανώσει το 1ο Συνέδριο Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας το Μάρτιο, με συμμετοχή που ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, ενώ μετά το καλοκαίρι θα οργανωθεί η 4η Έκθεση Κοινωνικής Οικονομίας.

Στόχος του Δήμου είναι η δημιουργία τουλάχιστον 1000 θέσεων εργασίας σε τέσσερα διαμερίσματά του μέσα στην επόμενη 3ετία, ξεκινώντας από μια σχετική «εξειδίκευση» στο κάθε διαμέρισμα, με άξονα την κινητικότητα, τη διατροφή, την ανακύκλωση και την ενέργεια. Συνολικά ο Δήμος θα δρομολογήσει 18 σχέδια αλληλέγγυας και κοινωνικής οικονομίας, που σε μεγάλο βαθμό θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα Urban Innovative Actions της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προβλέπει χρηματοδοτήσεις 4,8 εκατ. ευρώ. Για την υλοποίηση των 18 αυτών σχεδίων ο Δήμος της Μαδρίτης θα συνεργαστεί με 8 πρωταγωνιστές της κινηματικής κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, όπως την Δράση Εναντίον της Πείνας, το Γραφείο Εργασίας, κ.ά.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Δήμος της Μαδρίτης θα δαπανήσει 1,5 εκατ. ευρώ το 2016, 2017 και το 2018 για να στηρίξει το κοινωνικό κεφάλαιο συνεταιρισμών και εταιρειών εργαζομένων ή θα χορηγήσει δάνεια. Η στήριξη του Δήμου μπορεί να φθάνει στο 50% του κεφαλαίου ή της αύξησης του κεφαλαίου της κάθε πρωτοβουλίας, με όριο τα 4000 ευρώ ανά μέλος ή τα 70000 ευρώ ανά επιχείρηση κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Ο Δήμος του Podemos και της κοινωνικής αριστεράς προχώρησε ακόμη παραπέρα κλείνοντας συμφωνίες με 5 χρηματοοικονομικά κοινωνικά και αλληλέγγυα ιδρύματα (Fiare Banca Etica, Laboral Kutxa, Triodos Bank, Coop75, Elkargi) για να στηρίξει την χρηματοδότηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Οι 5 αυτές τράπεζες θα προσφέρουν ελάχιστα δάνεια 3000 ευρώ με αποπληρωμή σε βάθος 3ετίας ή 5ετίας και τόκο Euribor 3,5% χωρίς περίοδο χάρητος.

«Η κοινωνική οικονομία δεν μεγαλώνει από τη μια μέρα στην άλλη ή με βάση τα διατάγματα… πρέπει να την ποτίσουμε και να την βοηθήσουμε να αναπτυχθεί σιγά - σιγά», εκτιμά το στέλεχος του Δικτύου των Δικτύων Κοινωνικής Οικονομίας Φερνάνδο Σαβίν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL