Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Ισπανία: «Σήκωσε» κεφάλι ο Σάντσεθ στις προκριματικές – Πρόταση μομφής κατά Ραχόι από Ιγκλέσιας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία: «Σήκωσε» κεφάλι ο Σάντσεθ στις προκριματικές – Πρόταση μομφής κατά Ραχόι από Ιγκλέσιας

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Η Σουζάνα Ντίαθ, ο Φελίπε Γκονθάλεθ και οι «πραξικοπηματίες» τους φοβούνται ότι θα χάσουν τη μάχη για τον έλεγχο του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη δεύτερη και τελευταία φάση των προκριματικών εκλογών στις 21 Μαΐου, ενώ ηγετικά στελέχη του Λαϊκού Κόμματος αρχίζουν να φοβούνται ότι πιθανή νίκη του πρώην γραμματέα του κόμματος Πέδρο Σάντσεθ θα οδηγήσει σύντομα την Ισπανία ξανά στις κάλπες. 

Ο Σάντσεθ έχασε τον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών με μα διαφορά μόλις 6.000 ψήφων, αλλά κέρδισε σε 11 περιφέρειες της χώρας, η Ντίαθ σε μόλις 6 και ο Λόπεθ μόνο στην περιφέρεια που ήταν πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης, στην Χώρα των Βάσκων.

Ο Σάντσεθ χωρίς κανέναν δικό του στον κομματικό μηχανισμό, χωρίς τη στήριξη των περιφερειακών και επαρχιακών γραμματέων του κόμματος και με σχεδόν όλους τους «βαρόνους» εναντίον του κατάφερε να πάρει τη στήριξη 53.117 πολιτών στην πρώτη φάση των προκριματικών εκλογών τροφοδοτώντας έναν πραγματικό εφιάλτη για τους «πραξικοπηματίες» της Σουζάνα Ντίαθ και την κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος του Ραχόι, που φοβάται πλέον ότι εάν ο Σάντσεθ επιστρέψει στα ηνία του Σοσιαλιστικού Κόμματος σε μικρό χρονικό διάστημα η Ισπανία θα οδηγηθεί στις κάλπες.

Ο Σάντσεθ αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για τις προκριματικές εκλογές την ανοικτή εχθρότητα του μεγαλύτερου ισπανικού ομίλου μέσων μαζικής ενημέρωσης Prisa, στον οποίο ανήκει μεταξύ άλλων και η El Pais

Μεγάλη συμμετοχή στις προκριματικές

Η βάση του Σοσιαλιστικού Κόμματος φαίνεται ότι ανέκτησε την πραγματική πολιτική πρωτοβουλία, αφού στις προκριματικές εκλογές από τους 187.949 πολίτες καταγραμμένους ψήφισαν 123.373 άτομα, σχεδόν τα διπλάσια σε σχέση με τα 76.488 άτομα που είχαν ψηφίσει υπέρ της εκλογής του Σάντσεθ το 2014, που από την πλευρά του πήρε 12.000 ψήφους παραπάνω από το 2014. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα από το 2014 έως σήμερα είδε να μειώνεται κατά 10% η συμμετοχή των πολιτών στις προκριματικές εκλογές του, αφού είχε φθάσει στους 198.363 πολίτες το 2014.

Η Ντίαθ κατάφερε να κερδίσει μια Πύρρειο νίκη με τις 59.390 ψήφους που έλαβε, αλλά το 43% των ψήφων της συγκεντρώνονται στην Ανδαλουσία που προεδρεύει της τοπικής κυβέρνησης. Γεγονός που τροφοδότησε έναν πραγματικό πανικό ανάμεσα στα στελέχη που την υποστηρίζουν, γιατί είναι σαφές ότι δεν μπορεί να διευρύνει τη βάση της και να στοιχηματίσει με ευκολία στην ψήφο των οπαδών του Λόπεθ, που έχουν περισσότερα κοινά σημεία με τον Σάντσεθ. Ακόμη χειρότερα για τη Ντίαθ τα διαρκή σκάνδαλα του Λαϊκού Κόμματος συνεχίζουν να ενισχύουν την πεποίθηση ανάμεσα στους σοσιαλιστές ότι δεν έπρεπε να πραγματοποιηθεί η αποχή που επιτρέπει στο διεφθαρμένο Λαϊκό Κόμμα να κυβερνά.

Σάντσεθ: «Ραχόι, παραιτήσου»

«Από ευπρέπεια, σκέψου την Ισπανία και παραιτήσου», ζήτησε ο Σάντσεθ από τον Ραχόι, υποστηρίζοντας ότι υπερασπίζεται την αυτονομία του Σοσιαλιστικού Κόμματος μπροστά από τα «μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τη δεξιά». Ο Σάντσεθ δεν δίστασε να ζητήσει τη στήριξη του Λόπεθ και τη στήριξη των ψηφοφόρων του χρησιμοποιώντας την πίεση της «χρήσιμης ψήφου». «Ο Ραχόι ξέρει ότι θα μας έχει απέναντι, ούτε από κάτω, ούτε από δίπλα», τόνισε ο Σάντσεθ συνεχίζοντας την αντιπαράθεσή του και με το Unidos Podemos. «Σκέφτομαι ότι ο Ιγκλέσιας ζει καλύτερα με τον Ραχόι παρά με ένα σοσιαλιστή πρωθυπουργό, για αυτό πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων του Podemos, ο αντίπαλός μας δεν είναι το Podemos, αλλά η διαφθορά, η αντιπαλότητα και το Λαϊκό Κόμμα», συμπλήρωσε ο Σάντσεθ, τονίζοντας όμως από τη Λεόν ότι εάν κερδίσει τις προκριματικές εκλογές θα αναζητήσει μια συμμαχία με τις προοδευτικές δυνάμεις, αφήνοντας ανοικτή την πόρτα για δυνατές προγραμματικές συγκλίσεις.

Ο Σάντσεθ εμφανίστηκε και με ξεκάθαρές ιδέες για τις γαλλικές εκλογές: «Δεν μας αρέσει ο Μακρόν, αλλά μεταξύ Μακρόν και Λε Πεν ζητάμε την ψήφο υπέρ του Μακρόν».

Η Ντίαθ τόνισε ότι δεν θα ζητήσει τη στήριξη του Λόπεθ εναντίον του Σάντσεθ, καθιστώντας σαφές ότι εάν κερδίσει τις εκλογές στις 21 Μαΐου θα ζητήσει από τους άλλους δύο υποψηφίους να τη στηρίξουν για «να κάνουν πιο μεγάλο το Σοσιαλιστικό Κόμμα». 

Ο Λόπεθ, που πήρε μόλις 12.00 ψήφους, έκλεισε την πόρτα της συνεργασίας στον Σάντσεθ, παίζοντας στην ουσία το παιχνίδι της Ντίαθ, δεδομένου ότι ο ίδιος και οι πιο στενοί συνεργάτες του ήταν από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του Σάντσεθ μέχρι τη στιγμή που ο Λόπεθ αποφάσισε να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, διασπώντας στην πράξη την πλειοψηφική τάση του Σάντσεθ μέσα στο κόμμα. Ο Λόπεθ τόνισε ότι δεν θα κάνει «σκοτεινές συμφωνίες» και πως θα προχωρήσει «μέχρι το τέλος».  Οι άλλοι τέσσερις υποψήφιοι έλαβαν ελάχιστες ψήφους.

Προϋπολογισμός: 5.500 τροπολογίες!

Η κυβέρνηση του Ραχόι είδε να κατατίθενται  5.500 τροπολογίες για τον Προϋπολογισμό του 2017, εκ των οποίων 1.846 έχουν κατατεθεί από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και 1.600 από το Unidos Podemos.

Ιγκλέσιας: «Σοσιαλιστές, ψηφίστε την πρόταση μορφής»

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας και το Unidos Podemos έχουν καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης Ραχόι, που έχει βουλιάξει στα σκάνδαλα και ετοιμάζεται να ψηφίσει ένα νέο προϋπολογισμό λιτότητας, ενώ έστειλαν προς το Σοσιαλιστικό Κόμμα επιστολή ζητώντας να στηρίξει την πρόταση μορφής και ως ένα μεγάλο ηθικό πρόβλημα της χώρας. Ο Ιγκλέσιας διευκρίνισε ότι η επιλογή της επιστολής έγινε γιατί οι σοσιαλιστές δεν απαντούσαν στο… τηλέφωνο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Χαβιέρ Φερβάντεθ απαντώντας με μια γεμάτη ορθογραφικά και συντακτικά λάθη επιστολή του προς το Podemos αρνήθηκε τη στήριξη της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης. 

Αντίθετα το δεύτερο σε μέγεθος ισπανικό συνδικάτο UGT, που βρίσκεται κοντά στο Σοσιαλιστικό Κόμμα υποστηρίζει την πρόταση μομφής του Unidos Podemos εκτιμώντας ότι «είναι αναγκαία η απομάκρυνση του Λαϊκού Κόμματος από την κυβέρνηση». Την πρόταση μομφής στηρίζει και το μεγαλύτερο ισπανικό συνδικάτο, οι Εργατικές Επιτροπές CC.OO.

Για τον Ιγκλέσιας παρόλο που η πρόταση μομφής δεν θα έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, δεδομένων των πολιτικών συσχετισμών, θα αποτελέσει μια ευκαιρία για να συζητηθούν τα τεράστια προβλήματα της χώρας και να καταστεί σαφής ο διαχωρισμός ανάμεσα στις πολιτικές της λιτότητας και της διαφθοράς και αυτών που ανταγωνίζονται το νεοφιλελευθερισμό στην Ισπανία.

Η πρόταση μορφής του Unidos Podemos θα κατατεθεί για να συζητηθεί πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προκαταρκτικών εκλογών για την ανάδειξη του γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, γεγονός που αναμένεται να αποτελέσει μοχλό πίεσης εναντίον των σοσιαλιστών που στηρίζουν διαμέσου της αποχής τη δεξιά κυβέρνηση του Ραχόι. To Unidos Podemos ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει κινητοποιήσεις την ημέρα ψήφισης της πρότασης μομφής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL