Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Οι εκλεκτικές... συμπάθειες του Βερολίνου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι εκλεκτικές... συμπάθειες του Βερολίνου

Το βράδυ του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, το πολιτικό σύστημα στο Βερολίνο πήρε μια βαθιά ανάσα. Είχε άλλωστε ποντάρει όλες τις ελπίδες του στον Εμανουέλ Μακρόν, παραβιάζοντας δύο παλιούς και άγραφους κανόνες. Αφενός, την επίσημη... ουδετερότητα της γερμανικής κυβέρνησης πριν από τις γαλλικές κάλπες, αφετέρου τη διακριτική στήριξη από τα γερμανικά κόμματα των αδελφών κομμάτων στη Γαλλία. Για πρώτη φορά μέλος της γερμανικής κυβέρνησης -εν προκειμένω ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- είχε δηλώσει πριν από τις γαλλικές εκλογές ότι, εάν ήταν Γάλλος, θα ψήφιζε Μακρόν. Και για πρώτη φορά οι Γερμανοί χριστιανοδημοκράτες ουσιαστικά δεν στήριξαν τον γκωλικό υποψήφιο Φρανσουά Φιγιόν, ούτε οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες τον υποψήφιο του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν.

Σίγουρα γι’ αυτό έπαιξε έναν ρόλο ότι οι Φιγιόν και Αμόν ήταν “αουτσάιντερ” για τα κόμματά τους - και δεν είχαν αποκτήσει στενές σχέσεις με τα “αδελφά” κόμματα στη Γερμανία. Σίγουρα έπαιξε ένα ρόλο ότι δεν φαινόταν να περνούν στο δεύτερο γύρο - ειδικά ο Αμόν. Περισσότερο ρόλο, όμως, έπαιξε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν μέχρι το παρά πέντε του πρώτου γύρου ο μοναδικός υποψήφιος που έδειχνε ανοιχτά την προσήλωσή του στη συνεργασία με το Βερολίνο. Που υποστήριζε ότι η Γαλλία έχει ανάγκη από ένα “μεταρρυθμιστικό σοκ” -ανάλογο με την Ατζέντα 2000 του σοσιαλδημοκράτη πρώην καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ-, που θαύμαζε την προσφυγική πολιτική της χριστιανοδημοκράτισσας Άνγκελα Μέρκελ.

Και το πρώτο σχόλιο που κυκλοφόρησε με μια τεράστια δόση ανακούφισης στο κυβερνητικό τετράγωνο στο Βερολίνο ήταν “τελικά, μπορεί να κερδίζει κανείς ακόμη εκλογές στην Ευρώπη με φιλοευρωπαϊκά συνθήματα”.

Βέβαια, ο Μακρόν έχει για τους Γερμανούς τρία... προβλήματα: Πρώτον, φρόντισε στο παρά πέντε να διαφοροποιηθεί από τη γερμανική πολιτική στο “καυτό” θέμα των υπερβολικών εμπορικών πλεονασμάτων -σύμφωνα με τις κακές γλώσσες, στο Βερολίνο ο Σόιμπλε “δαγκώθηκε” στο άκουσμα αυτής της δήλωσης Μακρόν- και να τονίσει ότι αυτά “κάνουν κακό στην Ευρωζώνη”. Δεύτερον, είναι διάττοντας αστέρας, με ελάχιστη πολιτική εμπειρία. Και τρίτον, όσο “συμβατός” κι αν είναι με το πολιτικό σύστημα, δεν έχει πίσω του ένα κόμμα με βάσιμες ελπίδες να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές που ακολουθούν τις προεδρικές. Άρα, εάν εκλεγεί, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, κόντρα στην ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν -που ξυπνά εφιάλτες και στο Βερολίνο-, θα έχει μεγάλες δυσκολίες να βρει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να εφαρμόσει το “φιλόδοξο” -όπως το χαρακτηρίζουν οι Γερμανοί αναλυτές- πρόγραμμά του.

Αυτό το πρόγραμμα έχει παρουσιαστεί τις τελευταίες ημέρες στη Γερμανία με τόσες λεπτομέρειες όσες δεν έμαθε από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης κανένας ψηφοφόρος της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας για το πρόγραμμα των δικών του υποψηφίων, που αναμετριούνται σε δεκαπέντε ημέρες στις τοπικές κάλπες. Ταυτόχρονα, δίνουν και παίρνουν οι αναλύσεις για το ποιο “δίδυμο” θα μπορούσε να συνεργαστεί καλύτερα μετά και τις γερμανικές εκλογές: Ο Μακρόν με τη Μέρκελ -ειδικά στα θέματα της κοινής ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας- ή ο Μακρόν με τον Μάρτιν Σουλτς - ειδικά στα θέματα της δημοσιονομικής πολιτικής. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν και οι αναλύσεις του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς. Κάποια στελέχη του κόμματος θεωρούν ότι ο Μακρόν δεν πρόκειται να αντισταθεί στην κυρίαρχη πολιτική της λιτότητας - και το μόνο προσόν που του αναγνωρίζουν είναι ότι... δεν είναι η Λεπέν. Κάποια άλλα, πάλι, θεωρούν ότι ένα “δίδυμο” Μακρόν - Σουλτς μπορεί να δώσει μια ανάσα στην ευρωπαϊκή σκηνή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL