Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Ο Μακρόν αποδοκιμάζει τον δρόμο που ακολουθεί η Τουρκία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Μακρόν αποδοκιμάζει τον δρόμο που ακολουθεί η Τουρκία

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι "αποδοκιμάζει" τον δρόμο που ακολουθεί η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων, στο Παρίσι.

"Λυπάμαι βαθύτατα για τον δρόμο που παίρνει η Τουρκία και τον αποδοκιμάζω" είπε ο νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, μιλώντας σε Αρμένιους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της τελετής.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας, που θεωρείται φαβορί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 7 Μαΐου, διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα προστατεύει "τους δημοκράτες σε όλες τις χώρες" αν εκλεγεί πρόεδρος ο ίδιος, διότι "ο ρόλος της Γαλλίας είναι προφανώς να τηρεί τη θέση της και το όραμα της για την Ευρώπη και τις αξίες της".

Με την ευκαιρία της σημερινής επετείου μνήμης της αρμενικής γενοκτονίας του 1915, ο Μακρόν εναπόθεσε λίγα λουλούδια στο μνημείο του Αρμένιου συνθέτη Κομιτάς και των 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων, θυμάτων της γενοκτονίας.

Οι Αρμένιοι εκτιμούν ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι εξοντώθηκαν συστηματικά την εποχή εκείνη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία και η Ρωσία έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία. Ωστόσο η Τουρκία υποστηρίζει ότι επρόκειτο για έναν εμφύλιο πόλεμο που, σε συνδυασμό με τον λιμό, στοίχισε τη ζωή σε 300-500.000 Αρμένιους και ισάριθμους Τούρκους.

Την επομένη της νίκης του Ερντογάν στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία, ο Μακρόν προειδοποίησε ότι δεν θα υπάρξει πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν εκλεγεί ο ίδιος στην προεδρία της Γαλλίας. Το δημοψήφισμα σηματοδοτεί "μια παρεκτροπή του καθεστώτος, μια αυταρχική παρέκκλιση", σχολίασε την περασμένη εβδομάδα ο κεντρώος πολιτικός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL