Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Ο παρατεταμένος Γολγοθάς του Αμόν...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο παρατεταμένος Γολγοθάς του Αμόν...

Την ώρα που ο “Economist”, με το γνωστό βρετανικό φλέγμα του, ανακάλυπτε με φρίκη ότι διαγράφεται ένα νέο σενάριο εν όψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία την ερχόμενη Κυριακή -το Λεπέν vs Μελανσόν, κάνοντας λόγο για «πηγή πολιτικού ρίσκου» που αντιμετωπίζουν, ποιες άλλες, οι... αγορές-, ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος περνούσε τον δικό του Γολγοθά. Πλέον ο αγώνας του φαίνεται να είναι μια... αξιοπρεπής ήττα, ένας αξιοπρεπής αποκλεισμός από τον πρώτο γύρο. Μια προσπάθεια δηλαδή να κρατηθεί σε... διψήφιο ποσοστό άνω του 10%, καθώς πλέον οι δημοσκοπήσεις τού δίνουν κάτω από το ποσοστό αυτό...

Καθημερινά η υποψηφιότητα του πρώην υπουργού, που υπονομεύεται συστηματικά εκ των έσω του Σοσιαλιστικού Κόμματος, χάνει έδαφος, προκαλώντας τα ερωτήματα των δημοσιογράφων αλλά και φαινόμενα παραίτησης στο εσωτερικό της προεκλογικής του ομάδας. Και σαν να μην έφταναν αυτά, και ο ίδιος, με αναπάντεχες δηλώσεις του, κάνει τα πράγματα χειρότερα, δείχνοντας ότι ήδη έχει εσωτερικεύσει την ήττα. Μια ήττα που οι πάντες συμφωνούν ότι θα σημάνει το τέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος όπως το είχε χτίσει ο Φρανσουά Μιτεράν.

Είναι έτσι χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε σε εκπομπή μεγάλης ακροαματικότητας του
δεύτερου δημόσιου καναλιού της γαλλικής τηλεόρασης, το περασμένο Σάββατο, σχετικά με το τι θα κάνει στον δεύτερο γύρο. Αντί να αποφύγει την ευθεία απάντηση, ο Αμόν είπε ότι θα ψηφίσει Μελανσόν αν αυτός περνούσε στον δεύτερο γύρο! «Δεν πρέπει ποτέ να λέγεται κάτι τέτοιο. Είναι σαν να λέει στους ψηφοφόρους του ότι έχουν όλα τελειώσει» σχολίασε στο περιοδικό “Express” βουλευτής του Σ.Κ., προσθέτοντας ότι «Υπάρχουν 50 τρόποι απάντησης, δεν μπαίνει κανείς σε τέτοιου είδους λεπτομέρειες».

Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι ο Αμόν σκέφτεται ήδη από τώρα τη επόμενη ημέρα της... επερχόμενης πικρής ήττας. Τη Δευτέρα το πρωί, στον μεγάλης ακροαματικότητας ραδιοφωνικό σταθμό RTL, προχώρησε σε ένα είδος αναπάντεχης... εξομολόγησης, απαριθμώντας τους παράγοντες που... υπονόμευσαν την προεκλογική του εκστρατεία! Τουτέστιν, τις πολλές απώλειες προς τη μεριά του Μακρόν, το δύσκολα υπερασπίσιμο έργο της πενταετίας Ολάντ, το δίλημμα της “χρήσιμης ψήφου” που λειτουργεί σε βάρος του...

Το γεγονός προκάλεσε τεράστια έκπληξη ακόμη και στο εσωτερικό του επιτελείου του, καθώς η συνέντευξη δόθηκε λίγο πριν ξεκινήσει συνέντευξη Τύπου στην οποία αναφέρθηκε στις 100 πρώτες ημέρες του στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Από τη στιγμή αυτή, πολλά στόματα ανοίγουν, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας φυσικά, κάνοντας λόγο για “δυσλειτουργίες”, για πολύτιμο χρόνο που χάθηκε στις διαπραγματεύσεις με τον Μελανσόν όταν οι δύο υποψήφιοι ήταν περίπου στο ίδιο ποσοστό, για λάθος αποφάσεις σχετικά με την έναρξη των συγκεντρώσεων - π.χ. στις 9.30 το βράδυ και όχι στις 7 το απόγευμα, γιατί έτσι χάνονται τα βραδινά δελτία ειδήσεων... Πολλοί κάνουν επίσης λόγο και για ευθύνες του στενού περιβάλλοντος του Αμόν, που αποδεικνύεται, κατ’ αυτούς, κατώτερο των περιστάσεων... Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, λένε ότι οι ομιλίες του υποψηφίου ήταν τόσο ανεπαρκείς, που αναγκαζόταν ο ίδιος να... αυτοσχεδιάζει από το βήμα!

Υπάρχουν βέβαια κι εκείνοι που συνεχίζουν να ελπίζουν: «Πρέπει να κρατήσουμε, στη μάχη δίνουμε τη μάχη, είμαστε σε δύσκολη φάση, δεν πρέπει να αποδυναμώνουμε τον υποψήφιο». Το θέμα είναι τι γίνεται όταν ο ίδιος ο σκληρός μηχανισμός του κόμματος δεν πιστεύει στον υποψήφιό του και στηρίζει με όλα τα μέσα άλλον, στη συγκεκριμένη περίπτωση τον Εμανουέλ Μακρόν... Αυτή τη συνειδητή επιλογή πρωτοκλασάτων στελεχών, υπουργών και βουλευτών πληρώνει σήμερα ο πρώην αντιφρονούντας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, εφήμερος υπουργός Παιδείας Μπενουά Αμόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL