Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Σκωτία: Δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκωτία: Δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία

Οι Σκωτσέζοι θα πάνε για δεύτερη φορά στις κάλπες με το ερώτημα της ανεξαρτησίας, αλλά η σχετική απόφαση που έλαβε χθες το Χόλιρουντ, η τοπική Βουλή της Σκωτίας, δεν ορίζει πότε θα γίνει το νέο δημοψήφισμα. Η κίνηση των Σκωτσέζων έγινε μόλις λίγες ώρες πριν από την επίσημη έναρξη της διαδικασίας για το Brexit από την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Ε.Ε.

Με ψήφους 69 υπέρ και 59 κατά, οι Σκωτσέζοι βουλευτές εξουσιοδότησαν την πρωθυπουργό Νίκολα Στέρτζον να αρχίσει διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για τη διεξαγωγή του δικού τους, δεύτερου δημοψηφίσματος. Αλλά η συντηρητική κυβέρνηση της Μέι διεμήνυσε ότι θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστούν οι όροι της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. (στα τέλη του 2018 ή εντός του 2019) και ότι σε κάθε περίπτωση απαιτείται η άδεια του Λονδίνου για να στηθούν οι κάλπες στη Σκωτία.

Η απόφαση του Κοινοβουλίου της Σκωτίας ελήφθη με τις ψήφους των Σκωτσέζων εθνικιστών και των Πράσινων, ενώ καταψήφισαν το Συντηρητικό Κόμμα, το Εργατικό Κόμμα καθώς και οι Φιλελεύθεροι. Η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα είναι άδικο για τους πολίτες της Σκωτίας να τοποθετηθούν σε μια τόσο σημαντική απόφαση χωρίς να έχουν τις απαραίτητες πληροφορίες για τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε. Στο δημοψήφισμα του 2014 οι Σκωτσέζοι αποφάσισαν κατά της ανεξαρτησίας (55% έναντι 45%), αλλά στο δημοψήφισμα για το Brexit η πλειονότητα των Σκωτσέζων ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL