Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Οργή Βερολίνου για τους πράκτορες της ΜΙΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οργή Βερολίνου για τους πράκτορες της ΜΙΤ

Τις πολιτικές αντοχές του Βερολίνου δοκιμάζει ανοιχτά πλέον ο Ερντογάν στην πιο κρίσιμη φάση των γερμανοτουρκικών σχέσεων στέλνοντας στη Μέρκελ φάκελο με τα ονόματα, τις διευθύνσεις, τους αριθμούς τηλεφώνων (!) και τις φωτογραφίες 300 Τούρκων της Γερμανίας και 200 τουρκικών οργανώσεων επί γερμανικού εδάφους που η Άγκυρα θεωρεί υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιούλ, του κατηγορούμενου από τον ισλαμιστή πρόεδρο ως υποκινητή του πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου. Οι σχετικές δημοσιογραφικές αποκαλύψεις προκάλεσαν χθες πολιτικό σεισμό στη Γερμανία και η ομοσπονδιακή εισαγγελία έδωσε σχεδόν αμέσως εντολή για έρευνα "κατ' αγνώστων" με την κατηγορία της κατασκοπείας επι γερμανικού εδάφους.

Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, το υλικό, προφανώς προϊόν υποκλοπής και κατασκοπείας παραδόθηκε από τη ΜΙΤ, την τουρκική μυστική υπηρεσία, στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας (ΒΝD) τον Φεβρουάριο, σε μια ενέργεια απροκάλυπτης επίδειξης των τουρκικών κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων στη γερμανική επικράτεια.

Σύσσωμος ο γερμανικός πολιτικός κόσμος από τη Δεξιά έως την Αριστερά κατήγγειλε σε σκληρή γλώσσα την Άγκυρα και κάλεσε την κυβέρνηση της Μέρκελ να σταματήσει να αντιμετωπίζει με υποχωρητικότητα τον Ερντογάν. Κύκλοι των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωναν έκπληκτοι από την προβολή εκ μέρους της Άγκυρας, με έναν τόσο ωμό τρόπο, της δράσης Τούρκων πρακτόρων στο γερμανικό έδαφος. Σημειωτέον ότι δίπλα από τα ονόματα πολλών "υπόπτων" του φακέλου της ΜΙΤ υπάρχουν και οι αριθμοί των κινητών τηλεφώνων τους, ακόμα και φωτογραφίες τους, οι οποίες φαίνεται να υπεκλάπησαν από κάμερες ασφαλείας! Οι γερμανικές αρχές ειδοποίησαν τους ανθρώπους αυτούς να προσέχουν και να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Τουρκία, ακόμα και το να πηγαίνουν στα τουρκικά προξενεία!

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο "Der Spiegel", ο επικεφαλής της BND Μπρούνο Καλ είχε απορρίψει εμμέσως την επιχειρούμενη από την Άγκυρα σύνδεση του Γκιουλέν με το περυσινό αποτυχημένο πραξικόπημα λέγοντας χαρακτηριστικά πως η τουρκική προσπάθεια "δεν έχει πετύχει μέχρι στιγμής" τον στόχο της. Ο ίδιος χαρακτήρισε επίσης την απόπειρα ανατροπής του Ερντογάν "πιθανόν ένα ευπρόσδεκτο πρόσχημα" από τον ίδιο προκειμένου να εδραιώσει την πολιτική παντοδυναμία του στην Τουρκία.

Σκληρή γλώσσα

Η αποκάλυψη του φάκελου της MIT προκάλεσε οργή στον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας δίνοντας την αίσθηση ότι πρόκειται για τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ενδεικτικά ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας -και εποπτεύων τις περιφερειακές υπηρεσίες πληροφοριών- Μπόρις Πιστόριους κατήγγειλε την "παρανοϊκή, ανυπόφορη και απαράδεκτη" -όπως τη χαρακτήρισε- συμπεριφορά της Άγκυρας και κάλεσε την κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ να χαράξει επιτέλους κόκκινες γραμμές στις πιέσεις και τις όλο και πιο φορτικές απαιτήσεις του Ερντογάν. Περίπου 15 από τους στόχους της Άγκυρας, μεταξύ των οποίων ένα σχολείο και δύο επιχειρήσεις, βρίσκονται στην Κάτω Σαξονία. Ο Πιστόριους διαβεβαίωσε πως οι γερμανικές αρχές δεν διαθέτουν κανένα στοιχείο που να συνδέει οπαδούς του Γκιουλέν με οποιαδήποτε ποινικό αδίκημα ή που να τους εμπλέκει στο πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν.

Όμως, ιδιαίτερα σκληρή ήταν η γλώσσα της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του Die Linke Σάρα Βάγκενκνεχτ, η οποία, αναφερόμενη στις πρόσφατες απειλές του Ερντογάν ότι κανένας Ευρωπαίος δεν θα κυκλοφορεί ασφαλής στους δρόμους αν η Ευρώπη δεν αλλάξει στάση απέναντι στην Τουρκία, χαρακτήρισε τον Τούρκο πρόεδρο «νονό της τρομοκρατίας» και ζήτησε την άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας με την Ε.Ε. "Πρόκειται για υποκίνηση σε τρομοκρατία, μιλά ένας τρομοκράτης" είπε χαρακτηριστικά η Βάγκενκνεχτ.

Δριμεία επίθεση κατά της Άγκυρας εξαπέλυσε και ο Χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμπερτ κάνοντας λόγο για "δεύτερο πραξικόπημα" κατά της τουρκικής δημοκρατίας. Αυτό το οποίο σχεδιάζει η τουρκική κυβέρνηση είναι "η μετατροπή μιας αναμφίβολα εύθραυστης, αλλά δημοκρατικής τάξης πραγμάτων σε ένα αυταρχικό σύστημα" είπε ο Λάμπερτ προσθέτοντας ότι, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, ο Ερντογάν προχωρά σε "μια συστηματική ανατροπή" του πολιτικού συστήματος και επιχειρεί πραξικόπημα κατά της ίδιας της συνταγματικής τάξης της χώρας του.

"Αυτό το δεύτερο πραξικόπημα υπάρχει κίνδυνος να πετύχει" προειδοποίησε ο Γερμανός αξιωματούχος. Τέλος, ο Τσεμ Εζντεμίρ, ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, έκανε έκκληση στους Γερμανούς τουρκικής καταγωγής να ψηφίσουν κατά της αναθεώρησης του τουρκικού συντάγματος λέγοντας πως "αν κερδίσει ο Ερντογάν στο δημοψήφισμα θα μετατρέψει την Τουρκία σε μια απέραντη φυλακή, στην οποία κανένας δεν θα μπορεί πια να πει τη γνώμη του".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL