Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.4°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
21 °C
19.8°C22.7°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.4°C20.7°C
0 BF 72%
Η Δική μας Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Δική μας Ευρώπη

Μια άλλη Ευρώπη βγαίνει σήμερα στους δρόμους της Ρώμης για να διεκδικήσει την ανοικοδόμησή της χωρίς φράκτες και συρματοπλέγματα, με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη, απορρίπτοντας τη λιτότητα και τον πόλεμο ανάμεσα στους φτωχούς και το εσωτερικό ντάμπινγκ ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους λαούς της.

Αυτή η Ευρώπη θέλει να μετατρέψει την κοινωνική πλειοψηφία των λαών της, που πλήττονται από την κρίση ανεξάρτητα από τη γεωγραφική τους θέση στον Βορρά ή τον Νότο, το υποτιθέμενο κέντρο ή την περιφέρεια, σε μια πολιτική πλειοψηφία που θα ξαναγράψει τις συνθήκες και τις συμφωνίες ξεκινώντας από την εφαρμογή των δημοκρατικών και κοινωνικών αρχών της.

Η οικοδόμηση όμως μιας ενεργούς συναίνεσης πάνω σε αυτά τα καυτά προβλήματα θα πρέπει να δημιουργηθεί μέσα στον χρόνο και με διαρκή παρουσία σε κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες και διεκδικήσεις και όχι να αποτελεί ευκαιριακή ή επετειακή παρουσία.

«Η Δική μας Ευρώπη» στα χνάρια της... Γένοβας;

Η σύνοδος κορυφής για την επέτειο των 60 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης και την ίδρυση των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και η Διακήρυξη της Ρώμης που ετοιμάζουν οι 27 οδήγησε ένα τμήμα του πλούσιου κινήματος και των δικτύων των ιταλικών συλλόγων να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα πλατύ μέτωπο αντίστασης και προτάσεων για την έξοδο από την κρίση και την ανοικοδόμηση της Γηραιάς Ηπείρου που πήρε τη μορφή της Δικής μας Ευρώπης.

Το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή στηρίχθηκε, εάν δεν ξεκίνησε, από τον τεράστιο πολιτιστικό και κοινωνικό οργανισμό ARCI και στηρίχθηκε αμέσως από το μεγαλύτερο ιταλικό συνδικάτο της χώρας, την CGIL, και εκατοντάδες οργανώσεις, συλλόγους και κινήματα υπογραμμίζει την ευαισθησία του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου, και όχι μόνο της Αριστεράς, για την πορεία της Ιταλίας και της Ευρώπης.

Η Ελλάδα δεν είναι... μόνη

Στην Ιταλία η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Οι διοργανωτές της Δικής μας Ευρώπης επιδίωξαν μια ισχυρή συμμετοχή της Ελλάδας στις τριήμερες εκδηλώσεις στη Ρώμη εκτιμώντας ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει μόνη της στη μάχη εναντίον της νεοφιλελεύθερης λιτότητας και ότι αποτελεί παράδειγμα εξόδου από την κρίση με τις ευρωπαϊκές κοινωνίες όρθιες στα πόδια τους. Μέσα στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Δικής μας Ευρώπης εντάχθηκε την Πέμπτη η εκδήλωση με την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και μάλιστα με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του μεγαλύτερου συνδικάτου Εργατών Μετάλλου FIOM CGIL Μαουρίτσιο Λαντίνι, της προέδρου του ARCI Φραντσέσκα Κιαβάτσι, του γραμματέα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Πάολο Φερέρο, της εκπροσώπου του κινήματος εναντίον του ΤΤΙΡ Μόνικα Ντε Σίστο.

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου από τις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών ταξίδεψε στη Ρώμη για να παρέμβει σε εκδήλωση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία προσωπικοτήτων της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής, της διανόησης και του συνδικαλιστικού κινήματος και τη βοήθεια της Άλλης Ευρώπης με τον Τσίπρα.

Η παρουσία στελεχών της ηγεσίας και του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως του Γιάννη Μπουρνού και της Νατάσσας Θεοδωρακοπούλου, του διευθυντή του Ιδρύματος Ν. Πουλαντζάς Χάρη Γολέμη, υπογράμμισαν τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τα ιταλικά κινήματα και τις κοινωνικές οργανώσεις και συλλογικότητες της χώρας.

Το πανεπιστήμιο... εργαστήριο

Για ένα ολόκληρο διήμερο το πανεπιστήμιο της Ρώμης Λα Σαπιέντζα μετατράπηκε σε εργαστήριο πολιτικών, κοινωνικών και οικολογικών αναζητήσεων με δεκάδες συζητήσεις με διεθνή και όχι μόνο ευρωπαϊκή παρουσία. Παρόλο που το πανεπιστήμιο ακύρωσε εκδήλωση για την Παλαιστίνη υποκύπτοντας προφανώς σε εξωτερικές πιέσεις, το θέμα της Δικαιοσύνης στην Παλαιστίνη πέρασε μέσα από τις πρωτοβουλίες των συζητήσεων για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό από το Εναλλακτικό Μεσογειακό Δίκτυο, το Transform Europe! και το ARCI, το Φόρουμ Ιταλίας - Τυνησίας και το Κοινωνικό Κέντρο της Ρώμης Μπάο Μπαπ.

Στο πολιτικό επίπεδο η CGIL και το σοσιαλδημοκρατικό δίκτυο Solidar οργάνωσαν μια συζήτηση για την Κοινωνική Ευρώπη, στην οποία συμμετείχε και ο γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων CES Λούκα Βιζεντίνι. Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και το Transform διοργάνωσαν την εκδήλωση με θέμα «Ευρώπη για τον λαό και από τον λαό» με την παρουσία, εκτός του Αλ. Τσίπρα, και του Γκρέγκορ Γκίζι. Η ομάδα της GUE/NGL διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Μια άλλη Ευρώπη εφικτή», ενώ από την πλευρά του το Κίνημα Ομοσπονδιοποίησης της Ευρώπης έθεσε το θέμα της ολοκλήρωσης. Στο Φόρουμ για τα κινήματα και τα προβλήματα των πόλεων συμμετείχαν οι δήμαρχοι Νέας Φιλαδέλφειας και Χαλανδρίου Άρης Βασιλόπουλος και Σίμος Ρούσσος.

Ο δεξιός και αριστερός... λαϊκισμός

Αυτή η ιδέα της Δικής μας Ευρώπης, που διαδηλώνει σήμερα στους δρόμους της Ρώμης, δεν θα είναι η... μόνη. Η ρατσιστική, ξενοφοβική, λαϊκιστική Δεξιά, με νεοφασιστικές και νεοναζιστικές πολλές φορές πινελιές, θα διαδηλώσει το αίτημά της για επιστροφή στο «ασφαλές» εθνικό κράτος, με τα δικά του ελεγχόμενα σύνορα από τον ομοαίματο στρατό και την αστυνομία, το δικό του νόμισμα και τη φαινομενική προστασία των δικών του εργαζομένων έναντι των εργαζομένων των υπολοίπων γειτονικών και μη χωρών και κυρίως εναντίον όλων αυτών που απογαλακτίζουν τη θρησκεία και τα πολιτιστικά και κοινωνικά ταμπού της.

Θα υπάρξει και μια τρίτη πορεία από την «Αριστερά της Αριστεράς», που στη στείρα μάχη της εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ευρώ, του ΝΑΤΟ και του καπιταλισμού απομονώνεται διαρκώς και περισσότερο αναζητώντας έναν εύκολο «εχθρό», τις περισσότερες φορές στα αριστερά της. Η συντηρητική αυτή πολιτική της «Αριστεράς της Αριστεράς» στην Ιταλία έχει ξεπεραστεί όμως από την αντιδραστική και ρατσιστική δεξιά Λέγκα του Βορρά και τη λαϊκιστική «δεξιοαριστερά» του Κινήματος Πέντε Αστέρων, γιατί η επιθετική ρητορική του Σαλβίνι και του Γκρίλο ξεπερνά σε μεγάλο βαθμό τις καταγγελίες της «Αριστεράς της Αριστεράς» εναντίον της Ε.Ε. και του ευρώ.

Ραντεβού στο G7;

Η Ιταλία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα τη σύνοδο των G7, η οποία θα έχει στην ατζέντα της πολλά θέματα παράλληλα με εκείνα της συνόδου κορυφής στη Ρώμη. Από τη Δευτέρα Η Δική μας Ευρώπη, αλλά και η «Αριστερά της Αριστεράς» θα αντιμετωπίσουν την πρόκληση της διοργάνωσης πρωτοβουλιών εναντίον του G7 που θα πραγματοποιηθεί στην Ταορμίνα της Νοτίου Ιταλίας, με την αστυνομική διεύθυνση της Μεσσίνα να έχει λάβει εξαιρετικά μέτρα ασφαλείας κυρίως από τις 25 έως τις 27 Μαΐου, αναβιώνοντας από την πλευρά του κράτους ένα κλίμα αντιπαράθεσης που δεν υπάρχει πλέον από το G8 της Γένοβας το μακρινό 2001.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL