Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου

Σε επικίνδυνα επίπεδα ανεβαίνει πάλι η ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Για "κρατική τρομοκρατία" καταγγέλλει τη Μόσχα η ουκρανική κυβέρνηση με αφορμή τη δολοφονία πρώην μέλους του ρωσικού κοινοβουλίου χθες στο κέντρο του Κιέβου.

Ο πρώην βουλευτής Ντένις Βορονένκοφ, που είχε διαφύγει στην Ουκρανία όταν οι ρωσικές αρχές άρχισαν εις βάρος του έρευνα για απάτη και φοροδιαφυγή, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε έξω από το ξενοδοχείο Premier Palace στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας. Ο σωματοφύλακας του Βορονένκοφ ανταπέδωσε τα πυρά τραυματίζοντας σοβαρά τον δράστη, ο οποίος εξέπνευσε λίγη ώρα αργότερα στο νοσοκομείο.

Παρότι η αστυνομία του Κιέβου έκανε λόγο για "συμβόλαιο εκτέλεσης", ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο έσπευσε να καταγγείλει τη Μόσχα για κρατική τρομοκρατία χαρακτηρίζοντας το θύμα πολιτικό πρόσφυγα. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε τις κατηγορίες και χαρακτήρισε "παράλογους" τους ισχυρισμούς διά στόματος του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ.

Την ίδια ώρα, πυρκαγιά ξεσπούσε σε μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών της ανατολικής Ουκρανίας, την οποία οι αρχές απέδωσαν σε δολιοφθορά. Περίπου 20.000 κάτοικοι της πόλης Καρκίβ άρχισαν να απομακρύνονται από τα σπίτια τους έπειτα από σειρά εκρήξεων. Η βάση της Μπαλακλίγια στο Καρκίβ απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από το μέτωπο των συγκρούσεων που διεξάγονται μεταξύ του ουκρανικού στρατού και αυτονομιστών ανταρτών.

Εκτιμάται ότι στις αποθήκες βρίσκονται περισσότεροι από 138.000 τόνοι πυρομαχικών και οβίδων κυρίως του πυροβολικού. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν τον Οκτώβριο του 2015 σε σειρά εκρήξεων που είχαν σημειωθεί στην αποθήκη πυρομαχικών στο Σβατοβέ, μια μικρή πόλη κοντά στη γραμμή του μετώπου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL