Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
Μένει μέχρι να... φύγει ο Ντάισελμπλουμ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μένει μέχρι να... φύγει ο Ντάισελμπλουμ

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν έχει την παραμικρή διάθεση να παραιτηθεί από επικεφαλής του Eurogroup μετά και από την στήριξη που έλαβε από το Βερολίνο, αλλά οι εξελίξεις στην Ολλανδία ίσως να αδυνατίσουν περαιτέρω τα πολιτικά επιχειρήματα για την παραμονή του στο αξίωμα, καθώς το κόμμα του μένει προς το παρόν εκτός των διαβουλεύσεων για τη νέα κυβέρνηση.

Μετά τη συγκρότηση χθες του νέου ολλανδικού κοινοβουλίου σε σώμα ξεκίνησαν οι πρώτες "διερευνητικές" επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην οποία φαίνεται ότι θα μετέχουν τέσσερα κόμματα, μεταξύ των οποίων και οι Πράσινοι, αλλά όχι το Εργατικό Κόμμα του Ντάισελμπλουμ, που υπέστη εκλογική πανωλεθρία.

Οι ηγέτες των Φιλελεύθερων, των Χριστιανοδημοκρατών, του φιλελεύθερου - προοδευτικού κόμματος D66 και των Πρασίνων δήλωσαν έτοιμοι να εξετάσουν την πιθανότητα συνεργασίας παρά "τις πολλές διαφορές" τους, όπως δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός και ηγέτης των Φιλελευθέρων Μαρκ Ρούτε. "Ο συνασπισμός αυτός απέχει πολύ από το να είναι ιδανικός για εμάς και περιλαμβάνει κόμματα με τα οποία έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές. Θα δούμε αν αυτές οι διαφορές είναι δυνατόν να γεφυρωθούν" είπε από την πλευρά του ο ηγέτης των Πρασίνων - Αριστερών Γιέσε Κλάβερ.

Η θητεία του Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup λήγει στις αρχές του 2018, ενώ τυπικά δεν προβλέπεται αντικατάστασή του ακόμη και στην περίπτωση που δεν είναι υπουργός Οικονομικών στην πατρίδα του. "Φυσικά έχω αρκετή στήριξη από τους συναδέλφους μου για να παραμείνω" δήλωσε χθες ο Ντάισελμπλουμ σύμφωνα με τον ολλανδικό Τύπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL