Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Με βεβαρημένο ποινικό μητρώο ο δράστης της επίθεσης στο Λονδίνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με βεβαρημένο ποινικό μητρώο ο δράστης της επίθεσης στο Λονδίνο

Γνωστός στις αρχές για ποινικά αδικήματα αλλά όχι για τρομοκρατία, ήταν ο δράστης της προχτεσινής επίθεσης στη γέφυρα του Ουέστμινστερ στο κεντρικό Λονδίνο, που σκότωσε τρεις ανθρώπους ρίχνοντας το αυτοκίνητό του πάνω στο πεζοδρόμιο, ανάμεσά τους έναν Αμερικανό τουρίστα και έναν αστυνομικό, πριν πέσει κι ο ίδιος νεκρός από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας. Την ευθύνη της επίθεσης έσπευσε να αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος κάνοντας λόγο για έναν "στρατιώτη" του που ανταποκρίθηκε στο "προσκλητήριο" της οργάνωσης να πληγούν πολίτες χωρών του διεθνούς συνασπισμού που μάχεται κατά των τζιχαντιστών.

Απόπειρα επίθεσης σημειώθηκε χθες και στην Αμβέρσα του Βελγίου από έναν άνδρα που επιχείρησε να μπει σε πεζόδρομο στο εμπορικό κέντρο της πόλης έχοντας αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα με το αυτοκίνητό του. Ο επίδοξος τρομοκράτης συνελήφθη και οι αστυνομικοί βρήκαν στο αυτοκίνητό του ένα ολόκληρο οπλοστάσιο.

Σύμφωνα με τις βρετανικές διωκτικές υπηρεσίες, δράστης του προχθεσινού μακελειού στη γέφυρα του Ουέστμινστερ ήταν ο 52χρονος Βρετανός Χάλιντ Μασούντ, ο οποίος είχε βεβαρημένο ποινικό μητρώο για αδικήματα όπως πρόκληση σωματικών βλαβών, οπλοκατοχή και διατάραξη δημοσίας τάξης, αλλά καμία καταδίκη σχετική με τρομοκρατία. Η πρώτη καταδίκη του για πρόκληση υλικών ζημιών είχε γίνει το 1983 και η τελευταία, για παράνομη οπλοκατοχή, το 2003.

Ο Μασούντ γεννήθηκε στο Κεντ του νοτιοανατολικού Λονδίνου και πιστεύεται ότι διέμενε στην κεντρική Αγγλία, ωστόσο δεν διευκρινίζεται ο ακριβής τόπος διαμονής του. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία ανακοίνωσε πως δεν βρισκόταν στο στόχαστρο καμίας έρευνας και πως δεν υπήρχαν πληροφορίες ότι προετοίμαζε τρομοκρατική επίθεση. Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε στο κοινοβούλιο η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ο δράστης είχε ανακριθεί κατά το παρελθόν από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες για σχέσεις με εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Ο άτυχος Αμερικανός τουρίστας που σκοτώθηκε ήταν ο Κερτ Κότσραν από την Γιούτα. Είχε πάει ταξίδι στο Λονδίνο για να γιορτάσει τα 25 χρόνια του γάμου του. Η σύζυγός του Μελίσα τραυματίστηκε και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Το ζευγάρι επρόκειτο να επιστρέψει χθες στις ΗΠΑ. Επτά από τους τραυματίες της επίθεσης του Μασούντ εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. «Δεν φοβόμαστε» διεμήνυσε χθες η πρωθυπουργός από το βήμα του κοινοβουλίου κάνοντας λόγο για «επίθεση κατά της ελευθερίας». "Η αποφασιστικότητά μας δεν θα υποχωρήσει απέναντι στην τρομοκρατία" τόνισε η Τερέζα Μέι.

Απόπειρα στην Αμβέρσα

Το κλίμα φόβου απλώθηκε χθες και στο Βέλγιο, στο λιμάνι της Αμβέρσας, με μιαν άλλη -κατά τα φαινόμενα- απόπειρα παρόμοιας μ' αυτή του Λονδίνου επίθεσης από 40χρονο άνδρα γαλλικής υπηκοότητας. Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας αντέδρασαν έγκαιρα και ο οδηγός συνελήφθη ενώ στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν όπλα, μαχαίρια και ένα δοχείο με υγρό άγνωστης μέχρι στιγμής φύσης. Σύμφωνα με τη βελγική εισαγγελία, ο συλληφθείς ονομάζεται Μοχάμεντ Ρ., γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1977, είναι Γάλλος υπήκοος και κατοικεί στη Γαλλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL