Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Brexit: Στις 29 στο "50"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Brexit: Στις 29 στο "50"

Στις 29 Μαρτίου θα πατήσει το "κουμπί" του Brexit η Τερέζα Μέι ενεργοποιώντας το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας. Ήδη η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι είναι "έτοιμη" για τον διαπραγματευτικό μαραθώνιο που θα ακολουθήσει. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός άρχισε χθες από την Ουαλία περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ακούσει, όπως είπε, τις απόψεις των τοπικών κυβερνήσεων για τη διαδικασία της εξόδου από την Ε.Ε. Σημειώνεται πως, πλην της Ουαλίας, η Βόρεια Ιρλανδία και η Σκωτία έχουν ταχθεί σαφέστατα κατά του Brexit και έχουν εντείνει τελευταία τη ρητορική της ρήξης με την κυβέρνηση του Ουέστμινστερ.

Ρίχνοντας το γάντι στην αντιευρωπαϊκή κυβέρνηση των Συντηρητικών, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στάρτζεον ανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα πως θα προωθήσει ένα νέο δημοψήφισμα για την αυτονομία της περιφέρειας εξαιτίας του "τοίχου αδιαλλαξίας" του Λονδίνου στο αίτημά της για ξεχωριστή συμφωνία εξόδου για το Εδιμβούργο. Η Μέι αρνήθηκε την πρόταση, λέγοντας ότι δεν είναι η "κατάλληλη στιγμή". Στη Βόρεια Ιρλανδία, το μεγαλύτερο κόμμα της επαρχίας, το Σιν Φέιν, έχει ταχθεί επίσης υπέρ ενός δημοψηφίσματος αποχώρησης από το Ηνωμένο Βασίλειο "το ταχύτερο δυνατό", με προοπτική την ένωση με τη υπόλοιπη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

«Πέρυσι τον Ιούνιο, ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου έλαβε την ιστορική απόφαση να αποχωρήσει από την Ε.Ε. Την επόμενη Τετάρτη, η κυβέρνηση θα τηρήσει αυτή την απόφαση και επίσημα θα ξεκινήσει τη διαδικασία ενεργοποιώντας το Άρθρο 50» ανέφερε σε μια σύντομη ανακοίνωσή του ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις. Η κίνηση θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας διετούς διαπραγματευτικής περιόδου με την αρμόδια ομάδα της Κομισιόν, στο τέλος της οποίας θα πρέπει να υπάρξει μια τελική συμφωνία για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε. "Όλα είναι έτοιμα από την πλευρά της Επιτροπής" διεμήνυσε ο εκπρόσωπός της Μαργαρίτης Σχοινάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL