Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Σάντρο Γκότζι, υφυπουργός επί των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: / Σάντρο Γκότζι, υφ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Ενωμένη Ευρώπη χωρίς βέτο στην ολοκλήρωση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σάντρο Γκότζι, υφυπουργός επί των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: / Σάντρο Γκότζι, υφ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Ενωμένη Ευρώπη χωρίς βέτο στην ολοκλήρωση

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΜΗ. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

«Η Ευρώπη κινδυνεύει να κατακερματιστεί από την ακινησία και το σημερινό status quo. Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι προσφέροντας δυνατότητες στις χώρες που θέλουν να προχωρήσουν στην πορεία της ολοκλήρωσης αφήνοντας πάντα ανοιχτές τις πόρτες σε όλους και να εργαστούμε με τις αρχές της αλληλεγγύης για να απαντήσουμε στα προβλήματα των πολιτών, χωρίς την άσκηση βέτο» τόνισε στην «Αυγή» ο Σάντρο Γκότζι, ο υφυπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.

* Πώς είδατε τη σύσκεψη των ηγετών των τεσσάρων μεγαλυτέρων χωρών της Ευρωζώνης στις Βερσαλλίες; Χρησιμοποιώντας διαφορετικές ορολογίες φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε μια Ευρώπη αρκετά διαφορετική...

Η συνάντηση στις Βερσαλλίες ήταν πολύ χρήσιμη, γιατί όλοι ανέλαβαν το συγκεκριμένο πολιτικό καθήκον να επαναδρομολογήσουν και να αναζωογονήσουν την Ευρώπη, να τη βγάλουν από το σημερινό status quo. Είναι σημαντικό ότι έθεσαν δύο μεγάλες προτεραιότητες, την κοινωνική Ευρώπη και την ευρωπαϊκή άμυνα. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό γιατί η Ευρώπη πρέπει να εγγυηθεί προστασία στους πολίτες της, τόσο τη φυσική όσο και την κοινωνική προστασία τους.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι τέσσερις χώρες, εκ των οποίων δύο συντηρητικές, η Γερμανία της Μέρκελ και η Ισπανία του Ραχόι, δεσμεύτηκαν σε αυτά τα θέματα με δύο χώρες που έχουν κυβερνήσεις που προέρχονται από την οικογένεια των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων. Το τρίτο σημαντικό σημείο που ειπώθηκε είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 δεν μπορεί να βαδίζει ομοιόμορφα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να επιβεβαιωθεί η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27, γιατί έχουμε ανάγκη όλα τα κράτη - μέλη και δεν πρέπει να δημιουργήσουμε νέες διαιρέσεις, εντάσεις, τοίχους και συγκρούσεις.

Η Ένωση των 27 δεν σημαίνει όμως την ομοιομορφία της. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε σήμερα τις δυνατότητες που έχουμε στην Ευρώπη και επιτρέπουν στις χώρες, στους λαούς και στις κυβερνήσεις τους που θέλουν να επιταχύνουν την ολοκλήρωση σε ορισμένους τομείς να το κάνουν χωρίς να είναι υποχρεωμένες ή μπλοκαρισμένες από κανέναν άλλο και χωρίς να υποχρεώνουν όποιον δεν θέλει να ακολουθήσει μια ταχύτερη πορεία ολοκλήρωσης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

* Δεν υπάρχει όμως το πρόβλημα κάποιων που μπορεί να μη θέλουν. Υπάρχει το πρόβλημα εάν κάποιοι μπορούν. Κάποιοι μπορεί να έχουν πόρους, κάποιοι όχι. Η Ευρώπη μπορεί να είναι αλληλέγγυα;

Τα πάντα εξαρτώνται από την πολιτική θέληση. Όποιος θα θέλει να προχωρήσει μπροστά θα βρίσκεται στην ομάδα των χωρών που θα βρίσκονται επικεφαλής. Δεν θα δημιουργηθεί μια επιλεκτική ομάδα που θα αποφασίζει ποιος θα είναι μέσα και ποιος έξω. Θα είναι μια εκλεκτική ομάδα, γιατί όποιος θα θέλει να συμμετάσχει θα συμμετέχει από την αρχή. Οι πρωτοβουλίες της ομάδας των χωρών αυτών θα πρέπει να έχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά, το άνοιγμα σε αυτούς που θα θέλουν να συμμετάσχουν μια άλλη στιγμή και τη μόνιμη ενσωμάτωση στους περισσότερους κοινοτικούς θεσμούς. Αυτό ίσχυε από την αρχή.

Για την Ιταλία το θέμα της αλληλεγγύης είναι βασικό και το θέσαμε επιτακτικά σε σχέση με την Ελλάδα, και γνωρίζετε καλά πόσο καλά εργάστηκε η Γαλλία με την Ιταλία για να στηρίξουν την Ελλάδα στις δύσκολες διαπραγματεύσεις κατά την αρχή της διακυβέρνησης της χώρας σας από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Για την Ιταλία το θέμα της αλληλεγγύης είναι καίριο για ό,τι αφορά τους πρόσφυγες και το άσυλο και παραμένει ένα σημαντικό θέμα με την προϋπόθεση ότι δεν θα αποτελεί μονόδρομο, αλλά μια οδό διπλής κατεύθυνσης.

Είμαστε υπέρ της αλληλεγγύης και επιμένουμε ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται στα θέματα των προσφύγων, της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, αλλά όλες οι χώρες θα πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν τίθεται κανένα θέμα για την Ελλάδα, αλλά με πολλές άλλες χώρες υπήρξαν προβλήματα όταν έφθασε η στιγμή να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι των ατόμων που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα και την Ιταλία.

* Εξήντα χρόνια μετά τη Συνθήκη της Ρώμης το κοινό οικοδόμημα χρειάζεται νέα αρχιτεκτονική;

Πρέπει πρώτα απ’ όλα να βγούμε από το status quo. Η ακινησία μπορεί να είναι καθοριστικά επικίνδυνη για την Ευρώπη. Η ακινησία οδηγεί στον κατακερματισμό της Ευρώπης. Πρέπει να οδηγήσουμε την Ευρώπη να ακολουθήσει μια πορεία, να βγει από την ακινησία και να αρχίσει να κινείται. Η Ένωση πρέπει να ακολουθήσει μια πορεία που θα βρίσκεται στο επίκεντρο και θα ασχολείται με τις ανησυχίες των πολιτών της. Για τον λόγο αυτό, επιμένουμε στο θέμα της προστασίας και της ασφάλειας.

Η Ένωση πρέπει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στο θέμα των επενδύσεων, της ανάπτυξης και της οικονομικής και κοινωνικής προόδου των πολιτών της. Πρέπει να δεσμευτεί ότι θα καταπολεμήσει τις ανισότητες, την ανεργία και κυρίως τη νεανική ανεργία. Αυτή είναι η κοινωνική Ευρώπη που θέλουμε. Η κυβέρνησή μας εργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση.

Στη Ρώμη έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε αυτά τα θέματα. Θέλουμε μια Ευρώπη που να εγγυάται τη φυσική ασφάλεια των πολιτών της και να ελέγχει το προσφυγικό, με την έννοια να μπορούμε να το διαχειριστούμε σε σωστή και δίκαιη βάση. Αυτό πρέπει να ισχύει για το πολιτικό άσυλο, τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, τη Μεσόγειο και το Αιγαίο και μια νέα σχέση της Ευρώπης με την Αφρική. Σε αυτό το πεδίο θα πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί. Χωρίς να παίρνουμε τα μέτρα για την κάθε χώρα, εάν είναι «ψηλή» ή «κοντή». Είναι θέμα πολιτικής βούλησης.

Οι χώρες που θα έχουν την πολιτική θέληση να πάνε μπροστά, να επαναπροτείνουν το ευρωπαϊκό σχέδιο και να βγουν από την ακινησία, θα βρίσκονται στην ομάδα που θα βρίσκεται στην κεφαλή. Δεν υπάρχει καμία θέληση να δημιουργηθούν διαιρέσεις. Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε την Ευρώπη των 27, όπως είναι σημαντικό να αποφύγουμε ότι το βέτο μιας χώρας θα εμποδίζει στους πολίτες της Ευρώπης να πάρουν τις απαντήσεις που περιμένουν.

* Μετά τη Σύνοδο Κορυφής για τα 60χρονα της Ε.Ε. θα πραγματοποιηθεί στην Ιταλία και το G7 με τη συμμετοχή του νέου Αμερικανού προέδρου...

Για την Ιταλία το G7 είναι πολύ σημαντικό, γιατί μας απασχολούν τα ίδια ακριβώς θέματα, όπως η ασφάλεια των πολιτών, η οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντολογική και βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτά αποτελούν θέματα που χρειάζονται τη διεθνή συνεργασία, για να μην αναφερθούμε στις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Σε αυτά τα θέματα θα πρέπει να δεσμευτούν οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

* Πώς διαμορφώνεται η ιταλική πολιτική σκηνή μετά την απομάκρυνση του κινδύνου αστάθειας;

Το Δημοκρατικό Κόμμα οδηγείται στο συνέδριό του και η κυβέρνηση συνεχίζει την πορεία της... Το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος αποτελεί μια ευκαιρία για να επαναπροτείνουμε στην κοινωνία τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της ιταλικής Κεντροαριστεράς. Μια πολιτική δύναμη που έχει και θα έχει έναν καθοριστικό ρόλο στην Ευρώπη.

Το συνέδριό μας έχει μια ιταλική και μια ευρωπαϊκή διάσταση, που είναι σημαντική μετά την ήττα στο δημοψήφισμα και τις εσωτερικές εντάσεις που οδήγησαν στην αποχώρηση ορισμένων μεγάλων προσωπικοτήτων του κόμματος. Στοχεύουμε να δρομολογήσουμε μια νέα πορεία για το Δημοκρατικό Κόμμα, που θα αναλάβει τις ευθύνες του ως ο μεγαλύτερος πρωταγωνιστής και παράγων της πολιτικής ζωής, προτείνοντας μεταρρυθμίσεις για να βγάλουμε τη χώρα μας και την Ευρώπη από την κρίση.

Τη διάρκεια της κυβέρνησης θα την αποφασίσουν στο κοινοβούλιο οι πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν. Ασφαλώς η κυβέρνηση δεν θα εργαστεί θεωρώντας ότι έχει μια ημερομηνία λήξης, αλλά με τη συνείδηση ότι έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής και μπορεί να οδηγηθεί μέχρι το τέλος της θητείας της Βουλής. Η κυβέρνηση Τζεντιλόνι δεσμεύτηκε να συνεχίσει την πολιτική μείωσης των φόρων υπέρ των νέων ανέργων και των προσλήψεων, θα συνεχίσουμε στο ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο με τη Διακήρυξη της Ρώμης και το G7.

Πρέπει να συνεχίσουμε την πορεία των μεταρρυθμίσεων και φαίνεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη Βουλή ότι υπάρχει η διάθεση να συνεχίσουμε...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL