Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Δεν αποσύρεται ο Φιγιόν παρά την έρευνα που ανοίγει σε βάρος του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν αποσύρεται ο Φιγιόν παρά την έρευνα που ανοίγει σε βάρος του

Ο Φρανσουά Φιγιόν, ο υποψήφιος της γαλλικής δεξιάς στις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να του απαγγελθούν κατηγορίες για την υπόθεση της αργομισθίας της συζύγου του και άλλων μελών της οικογένειάς του, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι δεν θα εγκαταλείψει τον προεκλογικό αγώνα του και ότι θα συνεχίσει "μέχρι τέλους".

Ο Φιγιόν δήλωσε ότι κλήθηκε να παρουσιαστεί στις 15 Μαρτίου ενώπιον των δικαστών που ερευνούν την υπόθεση προκειμένου να του απαγγελθεί κατηγορία. Διευκρίνισε ότι σκοπεύει να ανταποκριθεί στο αίτημα των δικαστών, καταγγέλλοντας όμως ταυτόχρονα μια απόπειρα "πολιτικής δολοφονίας" του.

"Δεν θα υποχωρήσω, δεν θα παραδοθώ, δεν θα αποσυρθώ, θα φτάσω μέχρι τέλους" είπε ο 62χρονος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στη σύντομη δήλωση που έκανε παρουσία πολλών υψηλόβαθμων στελεχών του κόμματος και πλήθους δημοσιογράφων. "Δεν δολοφονούν μόνον εμένα αλλά τις προεδρικές εκλογές", υποστήριξε.

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 23 Απριλίου.

Αποδυναμωμένος από αυτήν την υπόθεση της αργομισθίας της συζύγου του, ο Φιγιόν εδώ και σχεδόν δύο μήνες διακηρύσσει την αθωότητά του και καταγγέλλει με πάθος τις παρεμβάσεις της δικαιοσύνης στην προεκλογική εκστρατεία.

"Δεν παραδέχομαι τις κατηγορίες. Δεν καταχράστηκα δημόσιους πόρους", επέμεινε. "Από την αρχή, δεν αντιμετωπίστηκα σαν όλους τους άλλους υπόλογους στη δικαιοσύνη. Το κράτος δικαίου παραβιάστηκε συστηματικά" και "το τεκμήριο της αθωότητας εξαφανίστηκε εντελώς", τόνισε.

Νωρίτερα, ο Φιγιόν ματαίωσε αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία εξήγηση την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποίησει στην Αγροτική Έκθεση, στο Παρίσι, μια κατά παράδοση "υποχρεωτική" επίσκεψη για όλους τους πολιτικούς αξιωματούχους και, εκ των πραγμάτων, και για τους υποψηφίους για την προεδρία της Γαλλίας. Αυτή η ακύρωση πυροδότησε πολλές εικασίες για το μέλλον της υποψηφιότητας του Φιγιόν.

Η δικαστική έρευνα ξεκίνησε έπειτα από δημοσιεύματα της σατιρικής εφημερίδας Canard Enchaine που αποκάλυψε ότι η Πενελόπ Φιγιόν επί 15 χρόνια πληρωνόταν ως κοινοβουλευτική βοηθός του συζύγου της και του αναπληρωτή του (έλαβε συνολικά 680.380 ευρώ), χωρίς όμως να παρέχει κάποιο έργο. Οι δικαστές θέλουν επίσης να διαλευκάνουν αν η σύζυγος του προεδρικού υποψηφίου εργαζόταν πραγματικά σε ένα περιοδικό, ο ιδιοκτήτης του οποίου ήταν στενός φίλος του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας. Ερευνάται εξάλλου αν τα δύο παιδιά του ζεύγους, ο Σαρλ και η Μαρί Φιγιόν, που επίσης πληρώνονταν από το δημόσιο, εργάζονταν πράγματι ως βοηθοί του πατέρα τους την περίοδο 2005-7, όταν εκείνος ήταν γερουσιαστής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL