Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Η "καλή Κεντροαριστερά" των Ντ' Αλέμα και Μπερσάνι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η "καλή Κεντροαριστερά" των Ντ' Αλέμα και Μπερσάνι

«Η κυβέρνηση Τζεντιλόνι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από εμάς. Η θητεία της Βουλής θα συνεχιστεί κανονικά» δήλωσε χθες αμέσως μετά την εκλογή της σε επικεφαλής των γερουσιαστών του Κινήματος Δημοκρατών Προοδευτικών (ΚΔΠ) η Μαρία Τσετσίλια Γκουέρα καθιστώντας σαφές ότι οι 37 βουλευτές και οι 14 γερουσιαστές του νέου κόμματος απλώς διευρύνουν την ήδη «θωρακισμένη» πλειοψηφία της κυβέρνησης Τζεντιλόνι.

«Ο Τζεντιλόνι δεν πρέπει να φοβάται εμάς, αλλά τον Ρέντζι» είχε προειδοποιήσει το ηγετικό στέλεχος του νέου κόμματος Σπεράντζα, ο οποίος τόνισε στην πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του νέου κόμματος ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο ενίσχυσής της. Ο Ρέντζι κατήγγειλε ότι ο Ντ' Αλέμα οργάνωσε και πυροδότησε τη διάσπαση του Δημοκρατικού Κόμματος, εκτιμώντας ότι ο Τζεντιλόνι θα πρέπει να αποφασίσει μόνος του την ημερομηνίας λήξης της κυβέρνησής του, που τώρα και ο Ρέντζι μεταφέρει στη λήξη της θητείας της Βουλής το 2018.

Η νέα κοινοβουλευτική ομάδα, που δημιουργήθηκε από βουλευτές και γερουσιαστές που αποχώρησαν από το Δημοκρατικό Κόμμα και την Ιταλική Αριστερά, θα αποτελέσουν τον πυρήνα του νέου κόμματος που στοχεύει να θέσει στις προτεραιότητές του τα θέματα της εργασίας και κυρίως της νεανικής ανεργίας, ζητώντας μεταρρυθμίσεις στη «μεταρρύθμιση» των εργασιακών σχέσεων που είχε προωθήσει ο Ρέντζι και που οι ίδιοι είχαν ψηφίσει ως βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος. Οι 14 γερουσιαστές του νέου ΚΔΠ προέρχονται όλοι από το Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ από τους 37 βουλευτές του οι 17 προέρχονται από την Ιταλική Αριστερά. Την ηγεσία της ομάδας στη Βουλή ανέλαβε ο πρώην βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Φραντσέσκο Λαφότζια. Το ΚΔΠ θα διαμορφώσει την πολιτική του φυσιογνωμία το αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά θεωρείται δεδομένη η διάθεσή του να απομακρυνθεί από τις πολιτικές λιτότητας που ακολούθησαν το Δημοκρατικό Κόμμα και το σύνολο της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη.

Ο Ντ' Αλέμα στήριξε τον Τζιάνι Πιτέλα στις πρόσφατες εκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη διαδοχή του Σουλτς και ο Μπερσάνι έχει καταγγείλει την υιοθέτηση της νεοφιλελεύθερης λιτότητας από τη σοσιαλδημοκρατία, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα συγκρουστούν με την οικονομική πολιτική του Παντοάν και του Τζεντολόνι, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν έχει ανάγκη τη στήριξή τους στο κοινοβούλιο γιατί διαθέτει ισχυρή πλειοψηφία. Η Σίλβια Πρόντι, η ανιψιά του πρώην προέδρου της Κομισιόν και πρώην πρωθυπουργού, θα συμμετάσχει στο νέο εγχείρημα χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την κεντροαριστερή πλειοψηφία στην περιφέρεια της Μπολόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL