Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Κίνημα Δημοκρατών και Προοδευτικών (MDP): Με τον Τζεντιλόνι εναντίον του… Ρέντσι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κίνημα Δημοκρατών και Προοδευτικών (MDP): Με τον Τζεντιλόνι εναντίον του… Ρέντσι

Ανταπόκριση από το Μιλάνο

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Το Κίνημα Δημοκρατών και Προοδευτικών (MDP) έκανε το ντεμπούτο του στην Ρώμη, χωρίς την φυσική παρουσία του Ντ΄Αλέμα και του Μπερσάνι, αλλά με τις κλασσικές συνταγές της κεντροαριστεράς και στόχο να διευρύνει τη συναίνεση προς την κυβέρνηση… Τζεντιλόνι! «Λυπάμαι για τη διάσπαση του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά τη σχεδίασε, τη δημιούργησε και την εκτέλεσε ο Ντ’ Αλέμα», δήλωσε στην Rai3 ο Ρέντσι αμέσως μετά την επιστροφή του από την «Κοιλάδα της Σιλικόνης» στην Καλιφόρντια, προειδοποιώντας τον Ντ’Αλέμα «να μην προσπαθήσει να το σκάσει αλλά να έρθει να αναμετρηθούμε να δούμε ποιος έχει περισσότερη συναίνεση και ψήφους». Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο νέο κόμμα μεταξύ του 8% και του 11%, ενώ θα δημιουργήσει αυτόνομες ομάδες τόσο στη βουλή όσο και στη γερουσία διαθέτοντας περίπου 50 μέλη στο κοινοβολούλιο, πάνω από 30 βουλευτές και έως 13 γερουσιαστές.

Με πιο απλά λόγια οι εκλογές στην Ιταλία απομακρύνονται προς το τέλος της θητείας της βουλής, δηλαδή για το 2018, με αυτούς τους 50 περίπου βουλευτές και γερουσιαστές του νέου Κινήματος Δημοκρατών και Προοδευτικών να δηλώνουν ότι θα στηρίξουν στο κοινοβούλιο την κυβέρνηση Τζεντολόνι, διευρύνοντας την ήδη «θωρακισμένη» πλειοψηφία του Τζεντιλόνι με τους 17 βουλευτές που αποχώρησαν από την Ιταλική Αριστερά για να συμμετάσχουν στο νέο εγχείρημα και να περάσουν εν νυκτί από την… αντιπολίτευση στην... συμπολίτευση.

Το νέο κόμμα με την παλιά... κεντροαριστερά

Το νέο κόμμα που θα ονομάζεται «Άρθρο 1 – Κίνημα Δημοκρατών και Προοδευτικών», προσπαθεί να δώσει έμφαση στην απασχόληση και την καταπολέμηση κυρίως της νεανικής ανεργίας αναδεικνύοντας σε σύμβολό του το πρώτο άρθρο του ιταλικού συντάγματος που τονίζει ότι «Η Ιταλία είναι μια δημοκρατία που στηρίζεται στην εργασία». 

Οι δηλώσεις του πρώην ηγέτη της «αριστερής» πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος Ρομπέρτο Σπεράντζα για την ανάδειξη της εργασίας σε βασική διεκδίκηση του νέου κόμματος δεν διευκολύνει προφανώς την ενίσχυση της αξιοπιστίας του, γιατί οι βουλευτές του που προέρχονται από το Δημοκρατικό Κόμμα υπερψήφισαν στο κοινοβούλιο όλες τις μεταρρυθμίσεις των εργασιακών που προώθησε ο Ρέντσι. Ακόμη και ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Τοσκάνης – Φλωρεντίας Ενρίκο Ρόσι, που αποτέλεσε με το Σπεράντζα και τον αποχωρήσαντα από την Ιταλική Αριστερά Αρτούρο Σκότο τον τρίτο «νονό» του νέου κόμματος στη Ρώμη, δεν παραλείπει να εφαρμόσει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο στον προϋπολογισμό της περιφέρειας της Τοσκάνης απορρίπτοντας οποιοιδήποτε μορφή ανυπακοής.

«Έχουμε έναν εχθρό, τη δεξιά και το λαϊκισμό. Είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε με τους κερδίσουμε με μια νέα κεντροαριστερά», τόνισε πάντως ο Ρόσι.

«Ο Ρέντσι θα περάσει στην ιστορία ως ο γραμματέας που κατέστρεψε το Δημοκρατικό Κόμμα», προειδοποίησε ο Σπεράντζα, εκτιμώντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός «δραπετεύει από τις ευθύνες του. Το Δημοκρατικό Κόμμα οδηγήθηκε σε μια έκρηξη και αυτός δεν ενδιαφέρεται. Μετά είχαμε την επιλογή της Καλιφόρνια, που δεν γίνεται κατανοητή. Σήμερα στην Καλιφόρνια υπάρχουν ελάχιστες εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα που μεταφέρουν την εργασία τους εκτός ΗΠΑ. Και σε αυτό το θέμα πρέπει να μας οδηγήσει στη σκέψη: δεν μπορούμε να αντιγράφουμe μοντέλα που δεν λειτούργησαν». «Ο Τζετνιλόνι πρέπει να φοβάται το Ρέντσι και όχι εμάς. Δεν θα παραλείψουμε να στηρίξουμε την κυβέρνηση», συμπλήρωσε ο Σπεράντζα.

Το νέο κόμμα που παρουσιάστηκε το Σάββατο μάλλον θα χρειαστεί να επιδείξει την... πρωτοτυπία του στις αίθουσες των δικαστηρίων, γιατί φαίνεται να υπάρχει ήδη μια πολιτική ομάδα της Καλαβρίας που έχει την επωνυμία «Δημοκρατικοί και Προοδευτικοί» και είχε πάρει 7,27% στις περιφερειακές εκλογές, στηρίζοντας την τοπική κυβέρνηση που βρίσκεται κοντά στο Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι.

Η μάχη για την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος

Στο Δημοκρατικό Κόμμα ο Ρέντσι θα πρέπει να διεκδικήσει την ηγεσία από τον πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης της Απουλίας Μικέλε Εμιλιάνο και τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντρέα Ορλάντο.

«Προκειμένου να βγάλουμε τον Ρέντσι μέσα από τα πόδια μας ας έρθουν και αυτοί που δεν ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα να με ψηφίσουν στις προκριματικές εκλογές», τόνισε ο Μικέλε Εμιλιάνο εκτιμώντας ότι «εάν τα κατάφερε αυτός που ήταν δήμαρχος μπορώ να τα καταφέρω καλύτερα που είμαι πρόεδρος τοπικής κυβέρνησης».

«Μπορώ να παραιτηθώ από γραμματέας του κόμματος, να εγκαταλείψω μια πολυθρόνα, αλλά όχι να εγκαταλείψω ένα ιδανικό», τόνισε ο Ρέντσι, καθιστώντας σαφές ότι θα δώσει μια σκληρή μάχη για να επανεκλεγεί στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, δηλώνοντας παράλληλα ότι μόνο ο Τζεντιλόνι θα αποφασίσει την ημερομηνία λήξης της κυβέρνησής του. Μετά τη διάσπαση «οι εκλογές θα γίνουν το 2018. Τέλος. Εάν ο Τζεντιλόνι θέλει να ψηφίσουμε πιο πριν θα το αποφασίσει αυτός», συμπλήρωσε ο Ρέντσι. 

Ο «πατριάρχης» της κεντροαριστεράς Ρομάνο Πρόντι δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, χωρίς να αποκλείεται να τοποθετηθεί εναντίον του Ρέντσι, ο Βάλτερ Βελτρόνι στηρίζει τον Ρέντσι, ο πρώην πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα κρατάει αποστάσεις από όλους, αλλά είναι σίγουρο ότι σε καμία περίπτωση δεν θα στηρίξει τον Ρέντσι, μετά την πισώπλατη μαχαιριά που δέχθηκε για να τον διαδεχθεί στην πρωθυπουργία, ενώ οι οπαδοί του Λέτα φαίνεται να κλείνουν προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, πιθανώς μαζί με τον πρώην πρόεδρο της δημοκρατίας Τζιόρζιο Ναπολιτάνο.

Το υπουργικό συμβούλιο φαίνεται ότι στηρίζει μαζικά τον Ρέντσι, με εξαίρεση μια υπουργό που δήλωσε ότι θα στηρίξει τον Ορλάντο, ενώ ανάμεσα στους υφυπουργούς και τους γραμματείες των υπουργείων μόνο ένας δεν στηρίζει τον Ρέντσι και ένας άλλος απεχώρησε για να ακολουθήσει το κόμμα των Ντ΄Αλέμα και Μπερσάνι.

Οι πρόεδροι των τοπικών κυβερνήσεων της Εμίλια Ρομάνια – Μπολόνια και της Ούμπρια – Περούτζια στηρίζουν Ρέντσι, του Λάτσιο – Ρώμη τον Ορλάντο, ενώ αυτοί της Καλαβρίας και της Σικελίας δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL