Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Τζ. Μαρκόν στην "Α": Ο Πάντοαν παραδέχθηκε στη Βουλή ταύτιση με Σόιμπλε στο ΔΝΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τζ. Μαρκόν στην "Α": Ο Πάντοαν παραδέχθηκε στη Βουλή ταύτιση με Σόιμπλε στο ΔΝΤ

Ανταπόκριση από το Μιλάνο

Του Αργύρη Παναγόπουλου

«Δυστυχώς ο υπουργός Οικονομικών Πάντοαν παραδέχθηκε σήμερα στη βουλή ότι ταυτίστηκε με τα «γεράκια» της λιτότητας και το Σόιμπλε στο ΔΝΤ. Ο προοδευτικός όμως κόσμος στέκεται δίπλα στην Ελλάδα, όπως φάνηκε και με τα κάλεσμα στήριξης από σημαντικές προσωπικότητες», τόνισε στην «Αυγή» ο βουλευτής της Ιταλικής Αριστεράς Τζούλιο Μαρκόν αμέσως μετά την απάντηση του Πάντοαν στην επερώτηση που είχε καταθέσει ο ίδιος μαζί με τους Στέφανο Φασίνα και Αρτούρο Σκότο.

«Ο Πάντοαν επιβεβαίωσε έμμεσα τα δημοσιεύματα ταυτίστηκε με το ΔΝΤ. Μια πολύ άσχημη και λανθασμένη στάση, γιατί αυτές οι πολιτικές γονάτισαν την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή ο Πάντοαν αντιφάσκει γιατί όταν μιλά για την Ιταλία ζητά την ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας και όταν μιλά για την Ελλάδα στηρίζει το Σόιμπλε κα τη λιτότητα», συμπλήρωσε ο Μαρκόν. «Ευτυχώς στην Ιταλία υπάρχει πολύς κόσμο που δεν συμμερίζεται αυτή την πολιτική και στέκεται με συνέπεια δίπλα στην Ελλάδα, όπως φάνηκε και από το κάλεσμα υπέρ της Ελλάδας από γνωστές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων η γραμματέας της CGIL Καμούσο, η πρόεδρος του ARCI Κιαβάτσι και άλλοι», κατέληξε ο ίδιος.

Οι τρεις βουλευτές της Ιταλικής Αριστεράς είχαν καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών Πάντοαν για την ταύτιση της Ιταλίας με τις ακραίες θέσεις της Γερμανίας υπέρ της λιτότητας στην Ελλάδα στο ΔΝΤ. Ο Πάντοαν παρουσιάστηκε σήμερα στη βουλή επιβεβαιώνοντας εμμέσως το δημοσίευμα της μεγαλύτερης ιταλικής εφημερίδας Correre della Sera για ταύτιση του Ιταλού εκπροσώπου στο ΔΝΤ με τις θέσεις του Σόιμπλε.

Η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στην ιταλική βουλή 

Πρόεδρος ιταλικής βουλής: Επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ σε σχέση με την χρηματοοικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Ο βουλευτής Μαρκόν μπορεί να εκθέσει την επερώτησή του για ένα λεπτό.

Τζούλιο Μαρκόν: Ευχαριστώ κυρία πρόεδρε της Βουλής και κύριε υπουργέ.

Με αυτή την επερώτηση σας ζητάμε να μας πείτε εάν αληθεύει η είδηση ότι η Ιταλία ταυτίστηκε σε συνεδρίαση του ΔΝΤ με τους πιο επιθετικούς εκπροσώπους της Ευρώπης σε ότι αφορά τη λιτότητα και τον υπουργό Σόιμπλε για να επιβληθούν στην Ελλάδα περαιτέρω οικονομικές και φορολογικές επιβαρύνσεις με την υποχρέωση να οδηγήσει το πλεόνασμα στο 3,5% για να μην διακοπεί η χορήγηση της επόμενης δόσης της βοήθειας. Μια θέση που είναι εντελώς λανθασμένη και που γονατίζει την Ελλάδα και την οικονομία της. Σας υπενθυμίζω ότι στην Ελλάδα η μέση δαπάνη για την Υγεία μειώθηκε κατά 50% τα τελευταία χρόνια, οι δαπάνες για την Παιδεία κατά 10% και η οικονομία κατέρρευσε με πτώση 30%. 

Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση ταυτίστηκε με όσους εχθρεύονται τον Τσίπρα και την Ελλάδα μόνο για να συνταχθεί με την Γερμανία και την πολιτική της λιτότητας;

Εσείς υπουργέ είχατε ευχηθεί, και κλείνω, να τροποποιηθεί το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και είχατε πει ότι χωρίς δημόσιες δαπάνες δεν υπάρχει ανάπτυξη, ζητήσατε μεγαλύτερη ευελιξία για την Ιταλία. 

Γιατί με την Ελλάδα η χώρα μας συμπεριφέρεται ως ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της λιτότητας;

Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησής μας;

Πρόεδρος Βουλής: Ευχαριστώ. Ο υπουργός Οικονομικών Πάντοαν μπορεί να απαντήσει για τρία λεπτά

Πάντοαν: Ευχαριστώ κυρία πρόεδρε. Το Τρίτο Πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα δρομολογήθηκε τον Αύγουστο του 2015. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε στους κοινοτικούς εταίρους μια ατζέντα δομικών μεταρρυθμίσεων για να μειώσει το δημόσιο χρέος, να υποστηρίξει τις επενδύσεις και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Το συνολικό πακέτο βοηθείας φθάνει στα 86 δις. που θα καταβληθούν διάμεσου διαδοχικών δόσεων για να επιτευχθούν οι συμφωνημένοι στόχοι μέχρι το 2018. Μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευτεί 32 δις. εκτό τούτου στις 24 Μαρτίου του 2016 το Eurogroup συμφώνησε μέτρα για να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους και να διευκολυνθεί η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Ένα πρώτο πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκαν ξεκίνησε τον Ιανουάριο. Από τα μακροοικονομικά στοιχεία φαίνεται μια θετική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το 2016 στην ίδια κατεύθυνση με τις προβλέψεις για ανάπτυξη 2,7% το 2017 και δυναμική απάντηση στον τομέα των δημοσίων εσόδων, χάρις και στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν την είσπραξη φόρων. Τον προηγούμενο Οκτώβριο έκλεισε θετικά η πρώτη αξιολόγηση εφαρμογής του προγράμματος με αποτέλεσμα να χορηγηθεί μι δόση περίπου 10 δις. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται η δεύτερη αξιολόγηση που έχει στόχο να προσδιορίσει τις συνθήκες που μπορεί να επιτρέψουν στο ΔΝΤ να συμμετέχει πλήρως στο πρόγραμμα με τους οικονομικούς πόρους του.

Το Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας έδωσε εντολή στους θεσμούς να επιστρέψουν στην Αθήνα, μετά από μια περίοδο στασιμότητας εξαιτίας διαφορετικών προβλέψεων ανάμεσα τους θεσμούς, το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ και τις ελληνικές αρχές για την πρόοδο που έγινε και τις περισσότερο απαισιόδοξες προβλέψεις από την πλευρά του ΔΝΤ. Αυτές οι διαφορετικές οπτικές αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Ελλάδα στις 6 Φεβρουαρίου στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της περιοδικής ανάλυσης της οικονομικής κατάστασης των χωρών μελών. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι χώρες μέλη της Ευρώπης εξέφρασαν μια κοινή θέση με άξονα συμφωνηθέντα μηνύματα που υπογράμμιζαν την απαισιοδοξία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ και τις συνεπείς περιπλοκές στην αρνητική αξιολόγηση και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα και η επιστροφή της αποστολής των θεσμών με στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αποτελεί μια εποικοδομητική συμπεριφορά από την πλευρά όλων των θεσμών και όλων των κρατών μελών με το στόχο που η Ιταλία υποστήριξε πάντα για να εγγυηθεί στην Ελλάδα χρηματοοικονομική σταθερότητα στο κοινό νόμισμα και συνθήκες για μακρόχρονη ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης. Η προοπτική μας βασίζεται στην πρόοδο που έκανε η Ελλάδα, που είναι συνεπής με την πολιτική που ακολούθησε η Ιταλία και η Ευρώπη με την πεποίθηση ότι οι δομικές μεταρρυθμίσεις και η επανεκκίνηση των επενδύσεων μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη και να διασφαλίσουν την βιωσιμότητα του χρέους.

Πρόεδρος της Βουλής: Ευχαριστώ. Μπορεί να απαντήσει ο βουλευτής Στέφανο Φασίνα για δύο λεπτά.

Στέφανο Φασίνα: Ευχαριστώ πρόεδρε, ευχαριστώ υπουργέ Πάντοαν. Εμείς, όμως είναι φανερό, δεν μπορούμε να πούμε ότι ικανοποιηθήκαμε από αυτά που είπατε, γιατί έμμεσα επιβεβαιώσατε την ευθυγράμμιση της ιταλικής κυβέρνησης με τις θέσεις που εκφράστηκαν κυρίως από τη γερμανική κυβέρνηση. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος, γιατί είναι φανερό σε όλους πέρα τις ρητορικές φόρμουλες ότι το μνημόνιο, το τρίτο πρόγραμμα που υπογράφηκε στις 13 Ιουλίου του 2015 στις Βρυξέλλες είναι ανέφικτο εντελώς. Το ΔΝΤ το υπογράμμισε από τότε και συνεχίζει να το υπογραμμίζει. Προσποιείστε ότι το φάρμακο είναι επαρκές και ότι το πρόβλημα είναι ο άτακτος άρρωστος που αρνείται να το πάρει με μαζικές δόσεις, ενώ αντιθέτως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η κατάσταση επιδεινώνεται, οι οικονομικοί και κοινωνικοί δείκτες της Ελλάδας είναι δραματικοί, η προοπτική μιας σημαντικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν έγινε. Μεταθέτετε το πρόβλημα αυτή τη φορά για μετά από το τέλος των γερμανικών εκλογών τον επόμενο Σεπτέμβριο. Μα είναι φανερό ότι δεν είναι βιώσιμο. Πιστεύω ότι η ιταλική κυβέρνηση θα έπρεπε να αρχίσει να λέει την αλήθεια και να αναγνωρίσει ότι η ευρωζώνη ακολουθεί μια πορεία που δεν οδηγεί πουθενά και ότι οι συνέπειες του Quantitative Easing που τροφοδοτούν τις εξαγωγές διαμέσου της υποτίμησης του ευρώ έχουν μικρή πνοή και ότι η άφιξη του Τραμπ καθιστά αυτή τη συνιστώσα διαρκώς λιγότερο σημαντική. Η Ελλάδα θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί όχι για να βάλλει σε τάξη διαμέσου απαράδεκτων συμπεριφορών και την υπόλοιπη ευρωζώνη. Πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να οικοδομήσουμε ένα εναλλακτικό παράδειγμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL