Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Επιμένει η "La Repubblica", παρά τη διάψευση / Έτοιμος να πει το αντίο στην Ε.Ε. ο Γιούνκερ;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιμένει η "La Repubblica", παρά τη διάψευση / Έτοιμος να πει το αντίο στην Ε.Ε. ο Γιούνκερ;

Πριν από περίπου δέκα ημέρες, σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο άφηνε έκπληκτους τους ακροατές του, ανακοινώνοντας αιφνιδίως ότι δεν θα επιδιώξει δεύτερη θητεία, ενώ ακόμα βρίσκεται σχεδόν στο μέσον της τρέχουσας. Χθες, οι δηλώσεις του μπήκαν σε έναν μεγαλύτερο "κάδρο", αν και επίσημα διαψεύδεται όλη η σχετική πληροφόρηση. Ωστόσο, όπως φαίνεται, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν θέλει να συνδεθεί το όνομά του με το κόλλημα στη "λάσπη" του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας "La Repubblica", o πρόεδρος της Κομισιόν ενδέχεται να παραιτηθεί τον επόμενο μήνα εξαιτίας της απροθυμίας συγκεκριμένων πλευρών εντός της Ε.Ε. (κυρίως της Γερμανίας και της Ολλανδίας) να προχωρήσει η πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τη διάψευση του δημοσιεύματος από τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, η ιταλική εφημερίδα επιμένει ότι «αξιόπιστες πηγές, με τις οποίες ήρθε σε επαφή, επιβεβαίωσαν και πάλι την είδηση».

Όπως γράφει ο ανταποκριτής της στις Βρυξέλλες Αλμπέρτο Ντ' Αρτζένιο, η όποια απόφαση του βετεράνου συντηρητικού πολιτικού από το Λουξεμβούργο για το αν θα παραμείνει στις Βρυξέλλες ή θα παραιτηθεί, θα κριθεί τον Μάρτιο, τον μήνα με τις ημερομηνίες - κλειδιά: τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 9 και 10, όπου θα παρουσιαστεί η λευκή βίβλος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την επιστολή της Τερέζα Μέι -γύρω στις 13- για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 και την έναρξη των συνομιλιών για το Brexit, και τέλος, τη διακήρυξη της Ρώμης, στις 25 Μαρτίου, για τα 60 χρόνια των ευρωπαϊκών συνθηκών. Καθεμιά απ' αυτές τις ημερομηνίες αναμένεται να είναι ζωτικής σημασίας για την αποσαφήνιση του προσανατολισμού των εταίρων σε σχέση με την πορεία της ολοκλήρωσης. Θα διαφανεί ακόμα κατά πόσον το ευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι στη Βρετανία είναι ενιαίο και "συμπαγές" ή, όπως φοβούνται ορισμένοι, θα διαρραγεί από την υποσχεσιολογία της Μέι.

Κράτα το στο συρτάρι...

Σύμφωνα με την έγκυρη ιταλική εφημερίδα, "μέσω διάφορων κυβερνητικών διαύλων έχει καταστεί σαφές στον κ. Γιούνκερ ότι θα ήταν προτιμότερο να κρατήσει στο συρτάρι του τη λευκή βίβλο" για την ολοκλήρωση. Το αίτημα έχει διατυπωθεί από τον Ολλανδό πρωθυπουγό Μαρκ Ρούτε, ο οποίος στις 15 Μαρτίου θα αντιμετωπίσει τη λαϊκίστικη, ξενοφοβική και αντιευρωπαϊκή ακροδεξιά του Γκερτ Βίλντερς σε μια αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση. Ο Ολλανδός πολιτικός φοβάται ότι οποιοδήποτε φιλοευρωπαϊκό μήνυμα σταλεί από τις Βρυξέλλες σ' αυτήν τη συγκυρία θα μπορούσε να τύχει άγριας πολιτικής εκμετάλλευσης από τον Βίλντερς. Παρόμοιες ανησυχίες έχουν εκφραστεί και από την Άνγκελα Μέρκελ που δεν θέλει επ' ουδενί τα "ευρωπαϊκά ζητήματα να προκαλέσουν τη δημόσια συζήτηση" στη Γερμανία εν όψει των κρίσιμων εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Μεγάλο μέρος της απογοήτευσης του Γιούνκερ οφείλεται σ' αυτούς ακριβώς τους φόβους και δισταγμούς που συνδέονται με τις εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις. Έτσι, αναπόφευκτα βρίσκεται ενώπιον μιας κρίσιμης επιλογής: είτε να συμβάλει καθοριστικά σε μια Ευρώπη ικανή να ατενίσει το μέλλον της με την πρέπουσα φιλοδοξία, ή να αρνηθεί να διαχειριστεί την παρακμή της "μεταβιβάζοντας" το υπόλοιπο μισό της θητείας του σε έναν από τους αντιπροέδρους του. Κατά τη "La Repubblica", σε μια τέτοια περίπτωση, φαβορί θεωρείται ο Φινλανδός κεντροδεξιός Γίρκι Κατάινεν.

Πάντως και παρά το ότι το δημοσίευμα διαψεύστηκε, κορυφαία στελέχη της ιταλικής κυβέρνησης έσπευσαν να εκθειάσουν τη στάση του Λουξεμβούργιου πολιτικού, με τον υφυπουργό αρμόδιο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Σάντρο Γκότζι να τη χαρακτηρίζει "απόλυτα ορθή". Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "είναι θεμελιώδους σημασίας" η Κομισιόν να παρουσιάσει τη λευκή βίβλο για την ολοκλήρωση πριν από τις 25 Μαρτίου, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα της Ρώμης να πρόκειται για ένα "φιλόδοξο σχέδιο (...) με προτάσεις για την εκ νέου στήριξη της Ευρώπης, ιδίως με αναφορά στο κοινωνικό σύμφωνο και στην ενίσχυση της διακυβέρνησης του ευρώ".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL