Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Επίθεση φιλίας Πενς από τις Βρυξέλλες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίθεση φιλίας Πενς από τις Βρυξέλλες

Με επίθεση φιλίας συνέχισε την περιοδεία του στην Ευρώπη ο νέος Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, διαβεβαιώνοντας χθες τους κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, με τους οποίους συναντήθηκε στις Βρυξέλλες, πως η κυβέρνηση Τραμπ αναζητεί τρόπους για να «εμβαθύνει τη σχέση» των ΗΠΑ με την Ε.Ε. Πάντως, αυτό δεν σημαίνει ότι αίρεται η αμερικανική απαίτηση για αύξηση της οικονομικής συνεισφοράς των Ευρωπαίων στο ΝΑΤΟ, και εμμέσως πλήν σαφώς κλήθηκαν όλοι να συμμορφωθούν. "Ο πρόεδρος Τραμπ αναμένει ότι θα επιτευχθεί πραγματική πρόοδος μέχρι τα τέλη του 2017" όσον αφορά τις χώρες-μέλη που σήμερα δεν τηρούν το ελάχιστο επίπεδο στρατιωτικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ τους, διεμήνυσε ο αντιπρόεδρος.

Επιστρέφοντας πάντως στα βασικά δεδομένα του πολιτικού ρεαλισμού, ο Πενς είπε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να "συνεχίσουν τη συνεργασία και την εταιρική σχέση τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση" και πως πάνω σ' αυτό υπάρχει η "ισχυρή δέσμευση" του Ντόναλντ Τραμπ. Η Ε.Ε. μπορεί να υπολογίζει στην "απερίφραστη υποστήριξη" της Ουάσινγκτον, ανέφερε ο Πενς.

Από πλευράς Τουσκ, οι διατυπώσεις και το λεξιλόγιο δεν ήταν αυτά που συνηθίζονταν επί χρόνια στην ευρωατλαντική σχέση, ειδικά επί εποχής Μπαρόζο στην Κομισιόν και Τζορτζ Μπους στον Λευκό Οίκο.

"Συνέβησαν πολλά πράγματα στη χώρα σας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη διάρκεια του περασμένου μήνα, υπήρξαν πολλές νέες και μερικές φορές απροσδόκητες ιδέες που εκφράστηκαν για τις σχέσεις μας και την κοινή ασφάλειά μας, ώστε να υποκριθούμε σήμερα ότι όλα βαίνουν ως συνήθως" είπε ο Ντόναλντ Τουσκ αναφερόμενος στις "βόμβες" Τραμπ κατά της Ε.Ε. και στις χαιρέκακες "προβλέψεις" του για επικείμενη διάλυση της μετά το "θαυμάσιο" -όπως το αποκάλεσε- Brexit.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL