Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Γαλλία: Δημοσκοπικό ζενίθ και δικαστική έρευνα για τη Λεπέν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία: Δημοσκοπικό ζενίθ και δικαστική έρευνα για τη Λεπέν

Έφοδο στα γραφεία του Εθνικού Μετώπου στο δυτικό Παρίσι πραγματοποίησε χθες η γαλλική αστυνομία, στο πλαίσιο των δικαστικών ερευνών για κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Σε αντίθεση, όμως, με την περίπτωση του υποψηφίου της γαλλικής Κεντροδεξιάς, Φρανσουά Φιγιόν, οι διώξεις δεν φαίνεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα δημοσκοπικά ποσοστά της Μαρίν Λεπέν, που σκαρφαλώνουν διαρκώς σε νέα ύψη.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Opinionway, η Λεπέν θα κέρδιζε αυτήν τη στιγμή με άνεση τους τέσσερις βασικούς αντιπάλους της και θα επικρατούσε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με ποσοστό 27%.

Το αξιοσημείωτο της έρευνας είναι πάντως τα ποσοστά που θα λάμβανε η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου στον δεύτερο γύρο: 44% απέναντι στον Φρανσουά Φιγιόν και 42% απέναντι στον Εμανουέλ Μακρόν. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η Λεπέν συγκέντρωνε ποσοστό 36% με αντίπαλο τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο.

Η παρουσία της Λεπέν στον δεύτερο γύρο των εκλογών δείχνει βέβαιη, ενώ ανοιχτό παραμένει το ερώτημα του ποιος θα κληθεί να την αντιμετωπίσει. Με βάση την τελευταία έρευνα, ο κεντρώος Μακρόν και ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Φιγιόν ισοψηφούν στο 20%, ενώ τους πλησιάζουν όλο και περισσότερο οι υποψήφιοι της Αριστεράς: ο Μπενουά Αμόν των Σοσιαλιστών (16%) και ο Ζαν Λικ Μελανσόν της Ανυπότακτης Γαλλίας (12%).

Η έφοδος που πραγματοποίησε χθες η γαλλική αστυνομία στα γραφεία του Εθνικού Μετώπου δεν έδειξε να θορυβεί ιδιαίτερα το επιτελείο της Μαρίν Λεπέν. "Μοιάζει με επιχείρηση - σόου για τα μέσα ενημέρωσης, με σκοπό να διαταραχθεί η προεκλογική εκστρατεία" αρκέστηκε να σχολιάσει το ακροδεξιό κόμμα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει ότι την περίοδο 2011-12 η Μαρίν Λεπέν πλήρωνε κομματικά στελέχη του Εθνικού Μετώπου με χρήματα που λάμβανε ως επιχορήγηση από την Ε.Ε. Όμως με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς τα χρήματα που της δίνονταν έπρεπε να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των βοηθών της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL